Jaarevent 2024

Vanuit de Greenport West-Holland is de ontwerpfase van de Kas van de Toekomst gestart. Deze fysieke plek wordt straks een belangrijk onderdeel van de Flora Campus, het gebied in de gemeente Westland waar nu het World Horti Center gevestigd is. De Flora Campus wordt het bruisende hart van de glastuinbouwsector met ruimte voor bedrijven, onderzoek, onderwijs, innovatie, wonen, mobiliteit en recreatie.

Eén van de meest tot de verbeelding sprekende onderdelen van de Campus wordt een gebouw dat in de plannen van de gemeente Westland de ‘Kas van de Toekomst’ wordt genoemd. Een fysieke plek waarin ondernemers, onderwijs-en onderzoeksinstellingen en overheden samenwerken aan technische en sociale innovaties.
In de ontwerpfase bereiden de projectpartners de ontwikkeling en exploitatie voor. Het mooie is dat Kas van de Toekomst perfect aansluit bij de plannen rond de Flora Campus Westland. Hoe de Kas er precies uit komt te zien ligt nog open. Dat kunnen we dus samen als sector invulling aan geven.

Veel inspirerende gesprekken

In de periode eind april tot en met begin juli hebben we 40 kenners van de sector individueel gesproken en hebben 44 personen deelgenomen aan onze werksessies. Dat heeft een zee aan informatie en boeiende inzichten opgeleverd. De reputatie van de Greenport West-Holland als centrum voor creativiteit, innovatie en oplossingsgerichtheid is wat ons betreft méér dan waargemaakt.

De vier concepten die zijn besproken in de werksessies

Inmiddels is er door het projectteam en de stuurgroep een keuze gemaakt uit de vier basisconcepten die in de werksessies zijn besproken. Heel kort samengevat zijn deze vier concepten:

  1. Verzamelgebouw voor bedrijven die op zoek zijn naar huisvesting waar zij kantoorruimte met testfaciliteiten (de kas) kunnen combineren (optie ‘rood’ in de werksessies).
  2. Experience center voor tuinbouwtechnologie, waarin we de naam ‘kas van de toekomst’ zo letterlijk mogelijk nemen en je je als (internationale) klant kunt laten inspireren en onderdompelen in het vernuft van het Nederlandse technologiecluster (optie ‘geel’ in de werksessies).
  3. Een ontmoetingsplek gericht op het bedrijfsleven en het algemene publiek, waar de mooie en lekkere producten uit het Westland centraal staan, met een restaurant, vergaderfaciliteiten en ruimte voor educatie en thema’s als gezondheid, geluk en duurzaamheid (optie ‘blauw’ in de werksessies).
  4. Een Fieldlab vóór de Toekomst, waar bedrijven, overheden en kennisinstellingen op basis van meerjarige programma’s samenwerken aan grensverleggende innovaties voor de toekomst van de glastuinbouw, in verbinding met maatschappelijke innovaties. De Fieldlab als bruisend centrum voor open innovatie, waar ook partijen van buiten de sector aan meedoen (optie ‘groen’ in de werksessies).

Wij kiezen voor optie IV: Fieldlab vóór de Toekomst
We hebben ervoor gekozen om door te werken op basisconcept IV: Fieldlab vóór de Toekomst. Dit was ook het concept dat bij de deelnemers van de werksessies het meest tot de verbeelding sprak. Dat betekent dat dit concept het kader gaat vormen voor het verdere ontwerptraject. We zullen daarbij dankbaar gebruik maken van de ideeën die binnen de andere opties naar voren zijn gekomen.

Het vervolg: de Wedstijd die je Niet kunt Verliezen
We gaan de Fieldlab vóór de Toekomst uitwerken in een uitgebreidere tekst, die het kader zal vormen voor het ontwerp dat we in het najaar gaan maken. Die beschrijving is in de eerste helft van augustus gereed en die zal ik dan ook met jullie delen. Hij zal ook op de website van Greenport West-Holland terug te vinden zijn en we zullen heb breed delen via sociale media.

De volgende stap in ons project is dat we nu de aangekondigde Wedstrijd die je Niet kunt Verliezen gaan uitschrijven. Iedere organisatie of samenwerkingsverband dat geïnteresseerd is in de Fieldlab vóór de Toekomst kan zich voor de wedstrijd inschrijven en zijn of haar voorstellen inbrengen. Met die input kleuren we ons concept verder in.

Save the Date !
In de eerste helft van augustus publiceren wij de beschrijving de Fieldlab vóór de Toekomst en de voorwaarden om mee te doen. Je ontvangt hier vanzelf bericht over via een e-mail.
Op 17 oktober organiseren we een Dragons’ Den evenement in het World Horti Center waarin iedereen die meedoet aan de wedstrijd de kans krijgt zijn of haar voorstel te pitchen. Een groep van vooraanstaande deskundigen (de dragons) zal de voorstellen beoordelen. Hou deze dag vrij!

Fieldlab Kas van de Toekomst is een project van de samenwerkende partners Greenport West-Holland (penvoerder), Tomatoworld, Glastuinbouw Nederland, World Horti Center en Harry Wubben Flowers & Funny Santini en Vertify. Het projectteam bestaat uit Aart van den Bos, Joost van Gils, Ronald Hemerik, Edwin Lambregts (projectleider), Woody Maijers, Jacco Vooijs, Pieter Vlaar, Mario van Vliet en Harry Wubben. Leden van de stuurgroep zijn Anneke van de Kamp (voorzitter), Adri Bom-Lemstra en Erik Persoon.
Dit project heeft subsidie ontvangen vanuit de Samenwerken aan innovatie (EIP) fieldlabs regeling. Het project wordt mogelijk gemaakt door financiering vanuit de Europese Unie. Zie de website van RVO voor meer informatie.



Pin It on Pinterest