Circulaire Greenport
In 2040 is Greenport West-Holland volledig circulair en een logische partner in maatschappelijke en duurzame vraagstukken rondom gezonde mensen, gezonde leefomgeving en een gezonde duurzaam-circulaire samenleving.
In 2040 levert Greenport West-Holland een maximale bijdrage aan brede welvaart via gezonde producten. Niet alleen als producent en handelaar, maar ook als impactvolle partner die midden in de maatschappij staat. Hiertoe heeft Greenport West-Holland zich weten te verbinden met nieuwe partners in nieuwe ketens, resulterend in nieuwe businessmodellen. De focus is niet alleen op de nu bekende producten voor bekende markten (sierteelt en voeding). Er ontstaan ook innovatieve teelten voor nieuwe markten (zoals nieuwe teelten en telen voor plantinhoudstoffen), aangejaagd door het maatschappelijk belang.
De teelt van de gewassen gebeurt op een volhoudbare manier met een continu streven naar ‘zero-waste’. De focus ligt op ultieme plantgezondheid en weerbare gewassen, en alleen indien nodig wordt uitsluitend gebruikgemaakt van biologische gewasbescherming: natuur-inclusief en chemievrij.
Er wordt alleen nog gebruikgemaakt van circulaire grondstoffen en materialen, zoals: meststoffen, substraten, teeltaccessoires, folies. Maar ook ‘de kas’ zelf (de ‘controlled environment’, die verschillende uitvoeringsvormen heeft) is opgebouwd vanuit circulaire principes. Voor al deze innovaties zijn ook nieuwe ketens gevormd met innovatieve partners binnen en buiten de bestaande sector.
Verpakkingen (voor transport en naar consument) zijn volledig circulair, waarbij innovatie ervoor heeft gezorgd dat er geen onnodig materiaalverbruik meer is en gebruikte materialen circulair zijn doordat de gehele keten samenwerkt.
Daarnaast levert Greenport West-Holland een maximale en impactvolle bijdrage aan regionale circulaire systemen via de circulaire verwaarding van de biobased reststromen. Dit is inclusief verwaarding van voedselresten, die vanzelfsprekend eerst tot een minimum zijn beperkt. Hiermee zorgen we dat vele ketenpartners en andere sectoren (zoals de bouw) in staat gesteld worden om te verduurzamen door toelevering van plantaardige, potentieel regeneratieve grondstoffen.
In Greenport West-Holland zijn volop impactvolle bijdragen – via de ‘eigen percelen’ – aan gebiedsontwikkeling en natuurontwikkeling gerealiseerd: door het realiseren van percelen met functionele biodiversiteit en groen-blauwe corridors die bestaande natuurgebieden verbinden. Dit heeft geresulteerd in nieuwe maatschappelijke verdienmodellen voor tuinbouwondernemers.
Ten behoeve van continue watervoorziening in de kas zijn meerdere innovatieve én natuurlijke waterkringlopen gerealiseerd, waardoor regenwater, maar ook watestromen van anderen in de regio, optimaal gebruikt worden. Hierbij zijn via gebiedsprocessen nieuwe opslagmogelijkheden en ketensamenwerkingen gerealiseerd. Ook hierbij is volop aandacht voor landschaps- en natuurwaarden ten behoeve van een gezonde leefomgeving voor iedereen. Van vervuiling en onnodige onttrekking is geen sprake meer.
In 2040 heeft Greenport West-Holland als vanzelfsprekend de beleidsdoelstellingen op gebied van circulariteit, duurzaamheid, ecologie (Klimaatakkoord, waterkwaliteit, circulair, enzovoorts) gehaald. Door zichzelf een hoger tempo (2030-2040) op te leggen toont het Greenport West-Holland-ecosysteem ambitie en heeft de Greenport een voorbeeldfunctie.
Resultaat:
Dit alles wordt gerealiseerd door niet alleen technisch, maar vooral ook sociaal – met de maatschappij en nieuwe partners – te innoveren. Met deze maatschappelijke impact is zowel de ‘licence to operate’ als de ‘licence to produce’ voor het ecosysteem van Greenport West- Holland zeker gesteld, én zijn nieuwe (maatschappelijke) verdienmodellen toegevoegd. De kennisontwikkeling is optimaal verwaard, zodat de circulaire Greenport ook een exportproduct is.
Edwin Lambregts
Ambitieregisseur
Projecten in deze ambitie:
Biodiversiteit
Gezondheid
Water
Circulaire teelfmaterialen & Verpakkingen
‘We zijn een cruciale schakel in de regionale transitie naar een duurzame leefomgeving.’