Jaarevent 2024

De onlangs afgeronde AGROS-validatieproef brengt onderzoekers weer een stap dichter bij de realisatie van een volledig autonome kas. In de proef regelde een kunstmatige intelligentie-algoritme op basis van Reinforcement Learning het klimaat in een semi-commerciële kas, wat resulteerde in een goed producerende komkommeroogst. Een andere mijlpaal was de succesvolle inzet van een Digital Twin, die het kasklimaat, de irrigatiestrategie en het gewasbeheer regelde.

Anja Dieleman, projectleider AGROS en onderzoeker bij de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research, geeft een samenvatting van de succesvolle validatieproef en de resultaten: “De afgelopen twee jaar hebben we gewerkt aan de bouwstenen voor een autonome teelt van komkommers. We bepaalden de plantkenmerken die essentieel zijn voor de besluitvorming voor gewasbeheer en klimaatregeling en kozen de sensoren om deze kenmerken te meten. Om de kas autonoom te besturen, ontwikkelden we algoritmen op basis van twee benaderingen: een Digital Twin gebaseerd op mechanistische modellen en een machine-learning-algoritme op basis van Reinforcement Learning,” legt Anja uit. Begin dit jaar startte de validatieproef: deze twee benaderingen en een telersreferentie werden toegepast in een kasproef met echte komkommergewassen om hun prestaties te evalueren in de onderzoeksfaciliteiten van WUR in Bleiswijk.

Lees verder op de website van de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University.

‘AGROS: de weg naar een autonome kas’ is een publiek-privaat samenwerkingsproject en een samenwerking van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research met 2Grow, BASF Vegetable Seeds, Delphy, Gennovation, Greenport West Holland, Hortilux, IMEC/One Planet, Mechatronix, Philips, Ridder, Roullier, Saint-Gobain Cultilene, Signify, Stichting Kennis in je Kas en Van der Hoeven. Financiering wordt verstrekt door het overheidsprogramma “Topsector” Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.



Pin It on Pinterest