Jaaroverzicht 2023

Robert Bergenhenegouwen is onlangs gestart als inhoudelijk projectleider RE-Greenhouse bij Greenport West-Holland. Hij werkt binnen dat project aan het data-vraagstuk binnen de energietransitie, samenhangend met het EnergieAkkoord. “Om goede beslissingen te nemen, heb je data nodig. Dat geldt niet alleen voor telers, maar ook voor bijvoorbeeld overheden, netbeheerders en kennisinstellingen.” 

Robert kent de tuinbouw als geen ander. Hij groeide op tussen de komkommers en kerststerren in Berkel en Rodenrijs. Na zijn studie Bedrijfskunde aan de HAS in Delft startte hij in 2004 als komkommerteler. “In 2011 was de EHEC-affaire: door een verdenking in Duitsland van de E-coli bacterie in een partij komkommers uit Spanje daalde de verkoop drastisch. De tuinbouwonderneming is toen gestopt en ik besloot een nieuw pad te kiezen. Dat werd IT en automatisering.”

Hij volgde verschillende ICT-trainingen en werkte onder meer als Proces en Informatiemanager bij Koppert Biological Systems. “De laatste vijf jaar had ik daar ook de rol van Energiemanager. Visualisatie van data was een van de speerpunten in ons team. Hoe vertaal je de registraties uit lopende processen naar een eenduidige databron waarop je meerdere rapportages en dashboards kunt inpluggen?”

Onlangs startte Robert bij Greenport West-Holland. Hij is inhoudelijk projectleider binnen RE-Greenhouse. Doel van dit Interreg-project is de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie in de glastuinbouw versnellen. RE-Greenhouse is een samenwerking van 11 partners uit België, Nederland, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland.

Energietransitie en data

“De energietransitie en data zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De een kan niet zonder de ander”, vertelt Robert. “Om goede beslissingen te nemen, heb je data nodig. Dat geldt niet alleen voor telers, maar ook voor bijvoorbeeld overheden, netbeheerders en kennisinstellingen.”

De afgelopen maanden werkte Robert al aan het inventariseren welke databronnen er zijn. Binnen RE-Greenhouse werkt hij aan de ontwikkeling van een Europese beslissingstool voor telers en andere stakeholders. “De energietransitie draait enerzijds om technologie, zoals warmtenetten en geothermie. Maar vaak zijn er ook andere partijen betrokken. Denk aan de omwonenden en overheden. Om samen stappen te zetten heb je data nodig over het verbruik: wie gebruikt wat, hoe kun je dat verbruik optimaliseren enzovoorts.”

Aan een soortgelijk vraagstuk werkt Robert in opdracht van Glastuinbouw Nederland/Kas als Energiebron aan de energietransitie in de Broekpolder: voor dit gebied in gemeente Westland wordt het energieverbruik per ondernemer én voor het hele gebied in kaart gebracht.

(Foto: Ester, Fotostudio Noordeinde)

 



Pin It on Pinterest