Jaarplan 2024

Greenport West-Holland, Florpartners, Tuinbranche.nl, Royal FloraHolland en VGB organiseerden onlangs een bijeenkomst over duurzaam verpakken: ‘Samen naar een circulaire tuinbouwketen – het kan: Informatie en Inspiratie rondom verpakkingen’. Meer dan 80  deelnemers wisten de weg te vinden naar deze bijeenkomst, die plaatsvond bij Ter Laak in Wateringen. Matthijs Plas (Greenport West-Holland): “Vaak wordt bij het onderwerp ‘duurzame verpakkingen’ gedacht dat er zaken níet kunnen; wij wilden laten zien dat er juist veel wél kan.”

De bijeenkomst startte met een aantal plenaire presentaties. Siem Haffmans (Partners for Innovation) opende met een presentatie over wet- en regelgeving omtrent verpakkingen, Bart Boevé (Florpartners) vertelde over het digitaliseren én ontsluiten van verpakkingsdata, Floor Schamp (VGB) gaf een presentatie over Euro Plant Tray  en Niels van Marle (KIDV) ging in op de verpakkingsketen. In de middag waren er breakout-sessies over Rethink, Recycle en Reuse.

Matthijs Plas, Projectmanager Circulaire Teeltmaterialen en Verpakkingen bij Greenport West-Holland: “We hebben de deelnemers meegenomen van een ‘hoogover’ wettelijk kader en de ontwikkeling daarin naar hele concrete lopende projecten in de sector en vervolgens in breakout sessies besproken wat dit voor de losse schakels en de keten als geheel betekent.”

Er waren opvallend veel bedrijven bij de bijeenkomst, namelijk zo’n 60, vertelt. “Er waren vertegenwoordigers van bedrijven uit de hele keten: van veredelaars tot handelaren. Een teken dat het onderwerp ‘duurzaam verpakken’ leeft. Hoe dat komt? Er komt steeds meer wetgeving zoals CSRD, bij veel bedrijven is duurzaamheid inmiddels echt ingebed in de organisatie en het publiek vraagt steeds nadrukkelijker om duurzame verpakkingen.”

Wat kan wél?

Aanleiding om de bijeenkomst te organiseren was een eerder event over de Beslisbomen Duurzaam Verpakken. Plas: “Tijdens die bijeenkomst bleek dat er bij bedrijven nog veel vragen bestaan over duurzaam verpakken, onder meer over wet- en regelgeving en over mogelijke oplossingen. Met deze bijeenkomst wilden we bezoekers over die onderwerpen informeren en motiveren. En we wilden de focus leggen op ketensamenwerking; samen bespreken en leren van elkaar. Vaak wordt bij het onderwerp ‘duurzame verpakkingen’ gedacht dat er zaken níet kunnen; wij wilden laten zien dat er juist veel wél kan. En dat is gezien de reacties na afloop goed gelukt.”

 Pin It on Pinterest