Innovatiepact 3

Comgoed werkt aan spaanplaten waarin onder meer plantmateriaal uit de tuinbouw is verwerkt. De producent van onder meer compost, biomassa en champost heeft plannen voor een nieuwe fabriek in Oude-Tonge. Of en wanneer die doorgaat is afhankelijk van de landelijke discussie over stikstof, vertelt directeur Frank Franzen. “De markt voor spaanplaten is enorm.”

Jaarlijks wordt in Europa 40 miljoen m3 spaanplaat gebruikt, vertelt Franzen. Al die platen bestaan uit zaagsel, kleine stukjes hout en een bindmiddel. Dezelfde kwaliteit is te leveren met een samenstelling van onder meer stro, duingras en de vezels van paprika- en tomatengewas, aldus Franzen. 

Daarom wil Comgoed een eigen productielocatie voor biobased spaanplaten bouwen, en wel in Oude-Tonge. “We willen starten met jaarlijks 100.000 m3. We zijn al in gesprek met een bouwmarkt over de levering van onze biobased spaanplaten.”

Touwtjes verwijderen

De voorbereidingen voor de bouw van die fabriek liggen echter al enkele maanden stil. Dat komt door de discussie rondom het Programma Aanpak Stikstof (PAS). “De bedoeling was dat we volgend jaar zouden starten met bouwen, maar dat is afhankelijk van de de vergunning.”

Als de vergunning er komt, en dus de fabriek, dan zal Comgoed jaarrond gedroogde plantresten afnemen van afvalinzamelaars. “Die plantresten worden versnipperd, zodat we de vezels kunnen gebruiken.” De touwtjes in de plantresten moeten wel eerst verwijderd worden. Resten van bijvoorbeeld meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen vormen geen obstakel, aldus Franzen.

 



Pin It on Pinterest

logo-greenport-west-holland
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.