Jaaroverzicht 2023

Resultaten 2023:

Biodiversiteit - natuur-inclusieve tuinbouw

Hoe tuinbouw en natuur meer kunnen samenwerken

Circulaire Teeltmaterialen en Verpakkingen

Duurzamere verpakkingen, minder plastic

Innovatiepact

Samenwerken aan doorbraakinnovaties

Circulair Biobased

Meer met reststromen en inhoudstoffen

EnergieAkkoord

Naar een fossielvrije tuinbouw

Internationalisering/EU

Greenport West-Holland op de kaart

Circulaire Metropol

Hoe verbinden we de stad en de tuinbouw

Greenport Horti Campus

Verbinden van ondernemers, talent en innovatie

Biodiversiteit – natuurinclusieve tuinbouw

Het thema Biodiversiteit staat maatschappelijk hoog op de agenda, maar binnen de tuinbouw was hiervoor tot voor kort onvoldoende aandacht. Het Innovatiepact van Greenport West-Holland startte met het thema Biodiversiteit. Binnen dat project is een Community of Practice actief, dat meer biodiversiteit in de Greenport wil realiseren.

Mijlpalen 2023 

Symposium Natuur-inclusieve Tuinbouw 

Op 29 juni organiseerde Greenport West-Holland het symposium Natuur-inclusieve Tuinbouw in het World Horti Center. De ruim 100 bezoekers zagen presentaties van Roeland Berendsen (Universiteit Utrecht) over het effect van het microbioom op plantweerbaarheid, van Gerben Messelink (Wageningen Universiteit) over functionele biodiversiteit naast de kas en van Mauro Gallo (Inholland) over ontwerp van technologie geïnspireerd door de natuur. Dagvoorzitter was Helma Verberkt (Artemis). 

Biotische stress en biodiversiteit in teeltsystemen

In 2023 werd een consortium opgericht rond het onderwerp biotische stress en biodiversiteit in teeltsystemen. Voor onderzoek naar dit onderwerp ontving het consortium een bijdrage van 1,8 miljoen euro van KIC NWO (Knowledge and Innovation Covenant).

Biodiversiteit in en om de kas

Het consortium rondom het onderwerp biodiversiteit in en om de kas ontving in 2023 een bijdrage van 1,3 miljoen euro vanuit TKI PPS.

Video’s met ondernemers en experts over natuur-inclusief ondernemen

In 2023 werden vier telers geïnterviewd over hun visie op natuur-inclusief ondernemen.

Video’s van links naar rechts: Cor van den Berg, Stolk Brothers, LS Santini, Funny Santini

Aan het woord:

In juni hebben we een mooi symposium georganiseerd over natuurinclusieve tuinbouw: telers vertelden over hun ervaringen met deze teeltwijze en wetenschappers gaven verdiepende workshops. Met twee consortia hebben we vervolgens ingeschreven op calls voor wetenschappelijk onderzoek om deze teeltwijze verder te onderzoeken en te ontwikkelen. Deze projectaanvragen zijn beide goedgekeurd, zodat we nu kunnen beginnen met het onderzoek. Zo kunnen we de tuinbouwsector verder ontwikkelen om ook in de toekomst een economisch en rendabel tuinbouwcluster te blijven en daarbij in balans te komen met de natuur en de omgeving.

Eveline Stilma

Eveline Stilma

Community Builder Biodiversiteit

Aan het woord:

“Ik ben trots op de veelheid aan initiatieven die ontstaan zijn in 2023: zowel op het gebied van onderzoek, van inspiratie als van nieuwe businessontwikkeling. Zo was het tof dat via het opgebouwde netwerk een vraag kwam van een afgeleide organisatie van de Nierstichting, NextKidney. Die organisatie zocht contact met tuinbouwondernemers die een specifieke plantinhoudsstof willen gaan produceren. Misschien ben ik nog wel het meest trot op het feit dat Theelers (een initiatief dat zijn oorsprong heeft in het biobasedprogramma van de Greenport) de themaprijs van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2023 won. 

Willem Kemmers

Willem Kemmers

Programmaregisseur Biodiversiteit

Circulair Biobased

Het circulair biobased programma van Greenport West-Holand is primair gericht op het creëren van kansen voor de tuinbouwondernemers binnen de circulaire samenleving. Vele tientallen partners zijn betrokken bij dit programma, dat zo’n 70 initiatieven initieerde, ondersteunt en verbindt.

Mijlpalen 2023

Inspiratieweek Bioraffinage-technieken

Greenport West-Holland en SIGN organiseerden van 18 tot 22 september de Inspiratieweek Bioraffinage-technieken. Deze inspiratieweek telde twee evenementen.

In Uden was het seminar ‘Behandelen van reststromen in een centrale installatie’. De bijeenkomst – die werd bezocht door circa 40 geïnteresseerden – bestond uit twee delen: eerst waren er presentaties van Michiel Penninx (Penninx Aardbeien), Ben Rooijackers (CCZ) en Leo Verbeek (BioVerbeek), Jeoffrey van den Berg (Newfoss). Vervolgens kreeg het gezelschap een rondleiding door de biomassaraffinagefabriek, onder leiding van Van den Berg en Geert van Boekel. Bekijk de foto’s van het seminar

Op 20 september was het seminar ‘Het voorbehandelen van tuinbouwreststromen voor biobased toepassingen’ bij Dijkshoorn Bleiswijk. Sprekers waren Marloes Arkesteijn (Provincie Zuid-Holland), Matthijs Dijkshoorn (Dijkshoorn Bleiswijk), Tine van Laere (Universiteit Gent), Alexander van Tuyl van Serooskerke (WUR Plant Research) en Koen Meesters (WUR-FBR).

Breakout-sessie

Tijdens ImpactFest in Den Haag op 7 november organiseerde Greenport West-Holland een breakout-sessie. Doel was de tuinbouw bekendmaken als leverancier van biomassa voor producten bekend binnen en buiten de sector.

Biobased pop-up show

In 2023 was de (her-)opening van de biobased pop-up show in het World Horti Center. Daar worden vijf concrete producten gemaakt uit reststromen worden geshowd. Deze producten zijn fysiek te zien en digitaal onderdeel van de collectie initiatieven op www.bioboost-platform.com.

Ook nog

  • Greenport West-Holland participeert in SPRONG-programma van 3 hogescholen (Avans, HZ en HR) binnen het werkpakket Plantinhoudsstoffen.
  • Met Haagse Hogeschool, WUR, Avans en Maastricht University werd een aanvraag gedaan bij NWO voor het project Accelerating Biobased Innovative Solutions. Dit onderzoek gaat zich richten op het vinden van de oorzaken waarom initiatieven in de biobased bouw en papier uit reststromen maar niet lukken om op te schalen, en zoeken op welke manier dit wel voor elkaar te krijgen is.

Circulaire Metropool

Met het Transitieprogramma Circulaire Metropool wil Greenport West-Holland de nog bestaande grenzen tussen stad en tuinbouw slechten en de tussen overheid, ondernemers, burgers, omgeving en kennisinstellingen nog ontbrekende verbindingen leggen. De basis is een gezamenlijk toekomstperspectief van waaruit maatschappelijke vraagstukken tot oplossingen worden gebracht.

Mijlpalen 2023

Rewire gehonoreerd

Rewire is een NWO-onderzoeksprogramma waarin Greenport West-Holland landelijk, met meerdere gerenommeerde universiteiten, onderzoek gaat doen naar nieuwe vormen van samenwerking ten behoeve van innovatie tuinbouw- en voedselsystemen. Lees verder

Transitiebloem

In kader van het NWA-onderzoeksprogramma Transitie naar duurzaamvoedselsysteem wordt met gemeenten, waterschap, Provincie Zuid-Holland en koploperondernemers onderzoek gedaan naar de ‘draaiknoppen’ voor het transitiepad Duurzame glastuinbouw. ACCEZ Waarde voor water

ACCEZ Waarde voor Water

In ACCEZ Waarde voor water worden met maatschappelijke organisaties, lokale overheden, waterschap, ondernemers in ‘serious dialogue verband’ nieuwe samenwerkingen en projecten verkend tbv duurzame watersystemen in glastuinbouwgebieden.

Living lab Waddinxveen

Met inwoners, meerdere diverse bedrijven, onderzoek (experts op ‘inhoud’ en experts op procesaanpak living labs) worden meerdere living lab-sessies georganiseerd rondom het thema Organische reststromen. Met reststromen uit ‘het dorp’ worden nieuwe ketens opgezet (alternatieven voor veen en bodemverbeteraars).

Minor Samenwerken aan de toekomstbestendige stad

Deze nieuwe minor van Inholland is een voorbeeld van transdisciplinair onderwijs. Greenport West-Holland en betrokken ondernemers leren samen; studenten gaan met behulp van aangereikte transitiekennis vanuit Inholland op ‘learning journey’ om zo tot waardevolle praktische transitievoorstellen te komen.

Aan het woord:

“Ik ben er trots op dat we dit jaar via experimenten mét de maatschappij tot innovatie zijn gekomen. Zo gaan we een stap verder dan onze primaire verbinding met de stad: het produceren van gezonde producten. En dat is de bedoeling van het transitieprogramma Circulaire Metropool: nieuwe verbindingen leggen met de maatschappij en stad om het tuinbouwcluster (nog meer) toekomst bestendig te maken.

Zo verkenden tuinbouwondernemers, natuurorganisaties, overheden en waterschap met elkaar hoe waterbeheer voor en door tuinbouw te combineren met natuur in de omgeving. En gemeente, inwoners, tuinbouwondernemers en afvalinzamelaars en -verwerkers bedachten met elkaar een geheel nieuwe korte keten voor duurzaam alternatief voor potgrond. Heel bijzonder om te zien dat samenwerken aan iets positiefs als duurzaamheid, verrassende en positieve verbindingen legt die op het eerste gezicht helemaal niet vanzelfsprekend zijn. Bij al deze experimenten zijn onderzoekspartijen uit ons ecosysteem betrokken. Zo halen we de meest actuele kennis in huis en dragen we op onze beurt weer bij aan een brede kennisbasis voor het tuinbouwcluster.

Bijzonder is dat het Transitieprogramma Circulaire Metropool actief participeert in landelijke NWO onderzoeksprogramma’s. De wetenschap heeft ons pionieren in het vizier en weet ons te vinden, en andersom!”

Else Boutkan

Else Boutkan

Programmaregisseur Transitieprogramma Circulaire Metropool

Aan het woord:

“Ik ben er trots op dat we een basis hebben gelegd door het bouwen van een brede community rondom het thema Circulaire Teeltmaterialen en Verpakkingen: daarin zijn partijen uit de gehele keten vertegenwoordigd. We hebben bewustwording en urgentie gekweekt bij ketenpartijen. Bovendien zijn er veel projecten succesvol afgerond. Maar we zijn nog lang niet klaar…” 

Matthijs Plas

Matthijs Plas

Projectleider Circulaire Teeltmaterialen en Verpakkingen

Circulaire Teeltmaterialen en Verpakkingen

De maatschappij wil van plastic af. Maar soms heeft plastic een duurzaam doel, zoals het verlengen van de houdbaarheid van een product. Het programma Circulaire Teeltmaterialen en Verpakkingen werkt daarom naar duurzame oplossingen, onder meer met de projecten Regionaal Retoursysteem, Beslisboom Duurzaam Verpakken, Platform Tuinbouwreststromen en Loopfolies + Teeltaccessoires.

Mijlpalen 2023

Samen naar een circulaire tuinbouwketen

Op 30 november organiseerden Greenport West-Holland, Florpartners, Tuinbranche.nl, Royal FloraHolland en VGB het event ‘Samen naar een circulaire tuinbouwketen – het kan: Informatie en Inspiratie rondom verpakkingen’ Meer dan 60 bedrijven uit de hele tuinbouwketen waren bij elkaar om informatie te delen rondom circulaire verpakkingsoplossingen. Lees verder

Beslisboom Duurzaam Verpakken

Er is een nieuwe versie van de Beslisboom Duurzaam Verpakken. Over de beslisboom werden door partners in 2023 talrijke workshops georganiseerd voor telers. Bovendien is de beslisboom het uitgangspunt voor landelijk beleid vanuit KIDV voor branche-aanpak verduurzamen verpakkingen.

Wiki Circulaire Glastuinbouw

De Wiki Circulaire Glastuinbouw is online. Deze website is een project van WUR waar Greenport West-Holland vanuit programma Circulaire Teeltmaterialen en Verpakkingen input voor heeft gegeven.

Rethink

In 2023 is het Rethink-onderzoekstraject PPS met Hogeschool van Amsterdam, een aantal brancheorganisaties en 6 kwekers tot stand gebracht (start: 2024). Daarnaast is met Avans Hogeschool een Rethink-onderzoekstraject rondom innovatie-uitgangspunten voor de aanpak van loopfolies.

PPS circulaire plastics landbouw en tuinbouw

De PPS WUR Circulaire plastics landbouw en tuinbouw is gestart. In dit gezamenlijk project wordt een roadmap ontwikkeld voor de besluitvorming biobased, biodegradable of recycle plastics in tuinbouw.

EnergieAkkoord

Circa 50 bedrijven en organisaties hebben 9 december 2020 het nieuwe EnergieAkkoord van Greenport West-Holland ondertekend. Dit akkoord heeft betrekking op de periode 2021-2025 en heeft als doel onder meer een forse beperking van de CO2-emissie. Belangrijk instrument daarbij is de planvorming en realisatie van warmtenetten in de glastuinbouwgebieden.

Mijlpalen 2023

Organisatie Brede Sessie Restwarmteketen Glastuinbouw 

Op 26 oktober organiseerde het EnergieAkkoord een sessie met warmtecoöperaties, gemeenten, Provincie Zuid-Holland, energiebedrijven, restwarmteleveranciers, Havenbedrijf Rotterdam en WarmtelinQ als aftrap naar een structureel programma voor inzet van restwarmte in de glastuinbouw in GPWH.

Meet & Greet Energie 

Jaarlijks organiseert het EnergieAkkoord van de Greenport een Meet & Greet Energie. De bijeenkomst op 12 december van 2023 had als thema ‘Glastuinbouw in het Energiesysteem: Dienen en Deinen’: hoe kan deze vanuit de maatschappij worden opgevat en welke aandacht hebben we nodig om deze waarde verder uit te bouwen als toegevoegde waarde in Zuid-Holland. De Meet & Greet Energie bij Eneco/AgroEnergy trok 80 bezoekers, waaronder veel ondernemers.

Gebiedsaanpak Energie

In de gehele Greenport West-Holland worden WarmteCoöperaties ondersteund in samenwerking met Glastuinbouw Nederland en WSO (WarmteSamenwerkingOostland). Daarbij is ook Voorne aan Zee toegevoegd om samen te werken aan de totstandkoming van regionale warmtenetten.

Ook nog

  • Start project Randvoorwaarden Batterijen in de Glastuinbouw met achterliggende modellen, samen met Capturam, PZH en Gemeente Westland.
  • Start project Zon op waterbassins: missiewerk met regioadviseurs in samenwerking met de RES MRDH en EnergieSamen.
  • Start project MTO Middelhoge Temperatuur Opslag: samen kansen pakken in samenwerking met PZH, Omgevingsdienst Haaglanden en ondernemers.
    Verwachting in 2024 realisatie van tenminste 3 nieuwe MTO in glastuinbouw
  • Start project DataSynchronisatie: complete inventarisatie rond data en gegevens in het energiedomein van de glastuinbouw, waarmee een basis gelegd zal worden in een betere cijfermatige onderbouwing van energieontwikkelingen in de gebieden
  • Start project Waterstof: voor de gehele Greenport is aan Gasunie/HyNetworkServices aangegeven wat een mogelijke afname van waterstof zou kunnen zijn. Deze inschattingen zijn nodig om te werken aan een realisatie van het waterstofnetwerk in de regio.
  • Synergie Glastuinbouw en RES Rotterdam Den Haag. Actieve deelname in de bestuurlijke adviesgroep van de RES Rotterdam Den Haag
  • Bestuurlijke ondersteuning in de operationele overleggen van WarmteNetwerkWestland en Infraco (de Westlandse coöperatie van warmtecoöperaties)
  • Interreg aanvraag met een aantal buurlanden is goedgekeurd, zodat we voor de aankomende 4 jaar ook Europese financiële ondersteuning als ondersteuning van projecten rond energie krijgen. Daarmee komt met name extra budget beschikbaar voor structurele ondersteuning van gebieden en coöperaties.

Aan het woord:

“De glastuinbouw is een dienend en deinend onderdeel in het energiesysteem, voor zowel aardgas, elektriciteit en CO2. Datzelfde geldt nog meer bij de uitrol van warmtenetwerken. Om die functie en dat belang ook in de toekomst goed te kunnen vervullen, blijft het van groot belang om kennis en inzichten samen met alle netwerkpartijen uit te wisselen.

Ik ben er trots op dat het ons goed gelukt is om in 2023 goede dialoogsessies te organiseren. Voor de ontwikkeling van restwarmte werken we nauw samen met Warmtelinq, Havenbedrijf Rotterdam en Provincie Zuid-Holland, in brede sessies die nu ieder kwartaal geagendeerd zijn. De geslaagde Meet & Greet Energie in december ging in op verdere bewustwording in de verwachtingen vanuit de maatschappij, waarbij een helder verhaal over de glastuinbouw in haar rol binnen de energietransitie continue aandacht verlangt.”

Martin van der Hout

Martin van der Hout

Programmaregisseur EnergieAkkoord

Innovatiepact

De Nederlandse glastuinbouw moet weer nummer 1 zijn op gebied van kennis en innovatie. Dat is het startpunt van het Innovatiepact van Greenport West-Holland. Tientallen ondernemers, overheden, onderwijsinstellingen en onderzoeksorganisaties zijn aangesloten bij het Innovatiepact: samen werken ze aan het bereiken van doorbraken in – momenteel – 12 actuele, relevante onderwerpen.

Mijlpalen 2023

Nieuwe projecten

De samenwerkende partijen binnen het Innovatiepact hebben in 2023 voor ongeveer 36,7 miljoen euro aan nieuwe projecten gestart (akkoord) en 22 nieuwe projecten ontwikkeld. Dit zijn projecten voor praktijkinnovaties, onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en demonstratie. In totaal is het Innovatiepact sinds de start in 2017 betrokken bij circa 140 miljoen euro projectomzet verdeeld over de diverse thema’s met een zwaartepunt in de digitalisering.

Aanvraag Katapult/Nationaal Groeifonds goedgekeurd

De aanvraag van de Greenport Horti Campus voor een bijdrage uit het Nationaal Groeifonds is goedgekeurd. Dat betekent dat de Greenport Horti Campus een financiële bijdrage ontvangt voor het versterken van de samenwerking tussen bedrijven, voortgezet onderwijs, mbo en hbo rondom leren en innoveren. De aanvraag werd gedaan namens tientallen bedrijven en organisaties uit de Greenport West-Holland. En deze samenwerking loont: de aanvraag is goedgekeurd als één van de vijftien consortia.

Collectief abonnement Cyberweerbaarheidscentrum Greenport

In 2023 bestond het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport 1 jaar. Eén van de resultaten die werden geboekt was het collectief abonnement voor leden van Royal FloraHolland. Lees verder

Monitoring Innovatiepact

De Monitoring Innovatiepact is wederom uitgevoerd en laat zien dat het bedrijfsleven actief deelneemt in de thematische communities. De ontwikkelingen zijn positief en op koers. De gezamenlijke focus van de overheden, kennisinstellingen en bedrijven op de grote vraagstukken groeit meer en meer. Grotere (subsidie-)projecten worden relatief eenvoudig ontwikkeld en binnengehaald.

Young Board

Met een aantal partners is een start gemaakt met het vormen van een Young Board om ook jongeren (< 35 jaar) uit de triple helix een stem te geven in de besluitvorming in het Innovatiepact met betrekking tot de keuzes die gemaakt moeten worden om de transitieopgaven te realiseren.

Versnellen Groene Digitalisering Glastuinbouw

Het project ‘Versnellen Groene Digitalisering Glastuinbouw’ is afgerond. In dit project werkten een groot aantal partijen uit de tuinbouw: Zentoo, Delphy, Greenport West-Holland, Glastuinbouw Nederland, Inholland Delft, Delphy Improvement Centre en Priva samen aan het versnellen van de toepassing van digitalisering bij tuinbouwbedrijven. Lees verder

En verder

  • De ontwikkeling van de Kas van de toekomst is geaccordeerd door RVO.
  • Network Development Service (NDS) ontwikkelt een leergemeenschap voor het innovatie-ecosysteem van Greenport West-Holland. De tool bevat onder meer projectkaart en onboarding van nieuwe partners.
  • In 2023 werd een dashboard voor het Innovatiepact ontwikkeld.
  • Community builders werken samen aan themaoverstijgende onderwerpen, bijvoorbeeld over de ontwikkeling van de rol van Greenport West-Holland als gebiedspartner voor het ZH-PLG (Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied). Een samenwerkingsvoorstel is aangeboden aan de provincie.
  • Samen met Algemeen Bestuur van Greenport West-Holland en het Kernteam van Innovatiepact is een verbinding gemaakt tussen Innovatiepact en de transitieopgaven van het regionale tuinbouwcluster. Zo is de programmaregisseur Energie Akkoord lid geworden van het community builders overleg om ervaringen te delen.
  • De transitieopgaven vragen om grote investeringen. Met private equity partijen en Rabobank zijn gesprekken gestart over de rol en bijdrage in de transitieopgaven. Samen met de Greentech-organisatie wordt een speciaal programma gemaakt voor investeerders.

Aan het woord:

“Ik ben trots op de snelheid en daadkracht waarmee de partners van het Innovatiepact instaat zijn om complexe multistakeholderprojecten succesvol te ontwikkelen en op te starten. De investeringen die de afgelopen jaren zijn gedaan in elkaar én met elkaar om elkaars positie en rol in het innovatie ecosysteem te begrijpen en benutten, werpen nu vruchten af. De periode van oogsten met de juiste verzorging van het netwerk is begonnen. 

Woody Maijers

Woody Maijers

Programmaregisseur Innovatiepact

Aan het woord:

Ik geloof in Feeding & Greening the Mega-cities (de strategie van Greenport West-Holland). Een van de kernen daarvan is: overdracht van Greenport-kennis. Daarvoor is samenwerking essentieel. Dat heeft in 2023 geleid tot nieuwe relaties en samenwerkingen, zoals een meeting van The European Week of Regions and Cities, een sterkere relatie met TU-Delft en het binnenhalen van het Interregproject RE-GREENHOUSE over vermindering emissie greenhousegassen vanuit de kas.” 

Marga Vintges

Marga Vintges

EU Coördinator Greenport

Greenport West-Holland in Europees perspectief 

Greenport West-Holland is een internationaal vermaard cluster voor teelt, techniek en verslogistiek. Daarom is de Greenport internationaal – zowel EU als daarbuiten – actief als verbinder, initiatiefnemer en kenniscentrum. Daarin werkt de Greenport samen met partners als TU Delft, WUR, Inholland, Haagse Hogeschool, Provincie Zuid-Holland en Gemeente Westland én met veel buitenlandse partners binnen Plant Inter Cluster (zoals Vegeploys Valley).

Mijlpalen 2023

  • Binnenhalen Interreg-project RE-Greenhouse over vermindering emissie greenhouse gassen vanuit de kas.
  • Organiseren en financiering deelprojecten binnen Groeifonds-Katapult.
  • Presentaties aan buitenlandse gasten over de organisatie van de Nederlandse tuinbouwsector (nationaal en Greenport West-Holland) en de kracht daarvan.
  • Organisatie Plant Inter Cluster Jaarevent: bezoek aan Greenport West-Holland en aan de GreenTech.
  • Organisatie officiële meeting over de het belang en de kracht van de organisatie van de tuinbouw in Europa tijdens de European Week for Regions and Cities. Lees verder

10 October 2023, Workshop: Plants, the solution for a sustainable and healthy future of Europe Belgium – Brussels – October 2023 © European Union / Patrick Mascart

Aan het woord:

“Samen hebben we een bijdrage uit het Katapult-Groeifonds-programma (in het kader van de landelijke Opschalingsregeling) binnengehaald. Een groot succes. En dat was alleen mogelijk door de samenwerking tussen de brancheorganisaties, het onderwijs en de drie regionale campussen.” 

Nico van Hemert

Nico van Hemert

Programmaregisseur Katapult

Greenport Horti Campus

De Greenport Horti Campus brengt mensen, kennis en innovatie samen en geeft daarmee invulling aan het Innovatiepact van triple helix-organisatie Greenport West-Holland. Daarbij richt Greenport Horti Campus op de drie sterke punten van de regio Greenport West-Holland: teelt, techniek en handel/logistiek. Verspreid over de regio zijn er drie ondernemersgedreven campussen met daaraan verbonden fieldlabs, private demonstratiecentra en onderwijsinstellingen.

Mijlpalen 2023

Aanvraag Katapult/Nationaal Groeifonds goedgekeurd

De aanvraag van de Greenport Horti Campus voor een bijdrage uit het Nationaal Groeifonds is goedgekeurd. Dat betekent dat de Greenport Horti Campus een financiële bijdrage ontvangt voor het versterken van de samenwerking tussen bedrijven, voortgezet onderwijs, mbo en hbo rondom leren en innoveren. De aanvraag werd gedaan namens tientallen bedrijven en organisaties uit de Greenport West-Holland. En deze samenwerking loont: de aanvraag is goedgekeurd als één van de vijftien consortia.

Betrokken partners

Partners van Greenport Horti Campus zijn: Glastuinbouw Nederland, AVAG, GroenenFruit Huis, Royal FloraHolland, Lentiz (namens mbo en vo), Inholland (namens hbo), WUR -Bleiswijk, Delphy, Vertify, Gemeenten Westland, Barendrecht en Lansingerland, MRDH, Provincie Zuid-Holland.



Pin It on Pinterest