Jaarplan 2024

Met het weer van de afgelopen week denk ik – en velen met mij – aan vakantie. Genieten van de warmte, waden door een laagje water, een goed boek lezen en vooral niet te veel doen. Maar afgelopen week stond voor de Greenport juist in het teken van werk. En dan met name het werk van de toekomst.

Op maandag 24 juni stonden we namelijk met een grote, diverse groep regionale partijen stil bij werk. Want weer of geen weer: Zuid-Holland staat stil als er niet gewerkt wordt. Dat klinkt als een open deur. Maar er is een mismatch tussen vraag en aanbod. Daarom ondertekenden 66 partijen tijdens het Jaarevent van InnovationQuarter het Human Capital Akkoord (HCA) van de Economic Board Zuid-Holland (EBZ).

Dat zo’n plan nodig is, blijkt uit het onderzoek van Bureau Birch (lees het onderzoek online). Een op de vijf bedrijven in Zuid-Holland kan aan onvoldoende goed personeel vinden. Daardoor loopt de economie van de provincie jaarlijks miljarden euro’s mis. Tegelijk zijn er duizenden mensen in Zuid-Holland die een baan zoeken, of die met bijscholing of hulp kunnen doorgroeien naar een baan binnen of buiten het eigen bedrijf of sector. “Zuid-Holland is slecht in het benutten van het arbeidspotentieel”, vertelde Ferrie Förster, die enige tijd geleden startte als kwartiermaker voor de HCA van de EBZ en de ondertekening van het Akkoord presenteerde.

Het benutten van dat arbeidspotentieel kan wel eens de belangrijkste opgave worden voor de provincie, en zeker ook voor het regionale tuinbouwcluster. Zonder mensen staat alles stil, zelfs een sector waar IT steeds belangrijker wordt. Eén van de sprekers tijdens de ondertekening gaf daarvan een treffend voorbeeld. Hij zei: “Stel, er zijn twee fabrieken die naast elkaar staan en precies dezelfde robots hebben, maar één daarvan presteert beter. Hoe komt dat? Dat komt door de mensen die er werken.”

De Greenport West-Holland tekende als een van de eerste sectoren een eigen deelakkoord: ‘Van Werk naar Werk’. Onlangs stelden we al Gerard van Oosten aan u voor als kwartiermaker voor onze eigen Greenport Human Capital Agenda. De komende maanden maakt hij een plan van aanpak voor de enorme opgave: 3.750 werkenden een ontwikkelperspectief bieden, 500 werkgevers ondersteunen hun arbeid beter te gebruiken, 2.000 flexwerkers een ontwikkelperspectief bieden en 500 werkzoekenden aan het werk helpen. (Lees het interview met Gerard van Oosten op onze website: ‘‘Human Capital Agenda wordt een ondernemersgedreven plan van aanpak’”)

Ik ben er voor u trots op dat de Greenport als een van de eerste sectoren een eigen deelakkoord ondertekende. Zoals een aantal maal genoemd werd tijdens het Jaarevent: de Greenport is dus koploper. Een mooie boodschap om te horen. Maar ook niet helemaal onverwacht. Want als er één sector is die weet wat werken is. En iedereen in de tuinbouw weet: we laten ons tijdens het werk niet tegenhouden door iets hogere temperaturen!

Jolanda Heistek
ProgrammamanagerPin It on Pinterest