Jaarplan 2024

Aandacht, wie is er niet groot mee geworden? Het is een van de belangrijkste voorwaarden om te kunnen groeien, mensen en planten. Aandacht voor de ander, maar ook aandacht voor jezelf. En aandacht is ook de kern van netwerken. Alleen als je aandacht hebt voor je gesprekspartner, krijg je aandacht terug. Wederkerigheid heet dat.

Aandacht geven en krijgen tijdens netwerkmomenten was voor corona zo vanzelfsprekend. Voor een vergadering even samen aan een tafeltje bijpraten, onder genot van een bakje koffie. Tijdens de vergadering veelbetekenende blikken over en weer. En na de vergadering elkaar nog even aanspreken. Tot de volgende keer. Ja, en de groeten thuis.

De laatste maanden is aandacht geven en krijgen anders. Beeldschermen maken informele en toevallige ontmoetingen een stuk moeilijker. Want de gespreksleider kan iedereen op mute zetten, en je kunt niet even zachtjes smoezelen met degene naast je.

Tenminste, dat dacht ik. Maar wat ik merkte is dat ook tijdens digitale vergaderingen sociale contacten doorlopen. Het oude koffiemoment is vervangen door ‘zullen we iets eerder inloggen, dan kunnen we even bijpraten, of langer blijven zitten’.

Wat wél veranderde: het leek of door corona andere onderwerpen aandacht kregen. En dan bedoel ik niet alleen de onderwerpen die gerelateerd waren aan het virus. Maar ook van de ‘gewone’ Greenport-onderwerpen kregen sommige afgelopen periode meer aandacht dan andere. Dat is niet gek. Sommige onderwerpen leven op een moment net iets meer dan andere, bijvoorbeeld doordat net een discussie loopt of een rapport is afgerond. Zo hadden we de laatste tijd veel aandacht voor bijvoorbeeld Digitalisering en de Human Capital Agenda, omdat digitale verbinding en het thema ‘Beschikbaarheid arbeidskrachten’ bij ondernemers hoog op de agenda stond en onlangs de provincie onze aanvraag goedkeurde. Logisch, toch?

Verschil is dat ‘vroeger’ voor en na een vergadering en tijdens tussendoortjes ook aandacht was voor die andere onderwerpen. Met digitaal vergaderen is daarvoor ‘minder’ tijd, en lijkt er dus minder aandacht te zijn. En dat voelt soms alsof je moet kiezen tussen je kinderen, je vrienden of collega’s. Je vindt ze allemaal even lief. Maar ja, die ene verdient nu net iets meer aandacht, bijvoorbeeld door een goed of juist slecht schoolrapport of een andere crisis die voorbijkomt.

Overeind blijft staan dat een goed ecosysteem valt of staat met de informatievoorziening en de onderlinge contacten. Alleen daardoor kan het cluster floreren. En daaraan werken we met zijn allen, de Greenport-organisatie, ondernemers, u en ik elke dag hard voor, met en in de Greenport.

Dat harde werken gebeurt de komende periode nog iets meer op afstand. Een groot deel van ons is op vakantie. Bijvoorbeeld ergens in de Greenport, of misschien alleen door het werkgedeelte van de hersenen even op ‘afwezig’ te zetten en thuis te genieten van de rust. Of misschien zelfs ergens in Europa of daarbuiten. Hoe dan ook: ik wens u een goede vakantie, met veel aandacht voor uw naasten én voor uzelf. Want ook al lijken we nu op afstand, een ieder is dichterbij dan u denkt. 

Jolanda Heistek
Programmamanager Greenport West-Holland



Pin It on Pinterest