Magazine Aan het werk

Ammerlaan The Green Innovator heeft de EZK Energy Award 2020 gewonnen. “Na jaren lang knokken beloond worden met deze prijs is niet met woorden te beschrijven. Wij willen dan ook iedereen bedanken die ons geholpen hebben de afgelopen jaren om dit te bereiken”, vertellen Leon en Menno Ammerlaan.

De kweker van tropische planten viel op door de unieke inpassing van geothermie in de omgeving. Ammerlaan is als winnaar gekozen omdat de brede verbinding met de omgeving de jury enorm aansprak. De opgewekte energie is niet alleen voor het familiebedrijf. De warmte wordt ook gebruikt door 24 andere kwekers, appartementen in Pijnacker-Noord, het Stanislas College, een sportcentrum en een zwembad.

Vernieuwend en uniek

Esther Pijs, juryvoorzitter, vertelt dat vooral de relatie tussen techniek, maatschappelijk draagvlak en samenwerking bij het bedrijf de doorslag gaf. “Zij zijn hierin vernieuwend en uniek. De ontwikkeling en toepassing van dit soort concepten is hard nodig voor de gewenste uitbreiding van de energietransitie. Daarnaast belast geothermie de ruimtelijke omgeving aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld energie uit zon of wind. Ammerlaan is een mooi voorbeeld van hoe je warmte en warmtenetten toepast en exploiteert.”

 Pin It on Pinterest