Jaarevent 2023

Team Van Bergen Kolpa Architecten met Meta, Wageningen UR glastuinbouw, Smiemans en Tractebel Engineers heeft de ontwerpwedstijd, onder leiding van de Vlaams Bouwmeester, gewonnen voor het grootste voedselonderzoek- en demonstratie centrum van Europa op een dak.

Het groentepaleisHet Groente Paleis is een ambitieus gebouw voor onderzoek en expositie van groenteteelt waarmee het Vlaams Onderzoekinstituut voor land- en tuinbouw Inagro zich verder verbindt aan de logistieke sector en de consument.

Het Groente Paleis wordt de trotse landmark van de ‘The Green Hub’ aan de ring van Roeselare. Het gebouw wordt gerealiseerd op het dak van de Groente en fruit veiling REO, het voedsel logistieke hart van West-Vlaanderen. Het innovatieve ontwerp wordt een voorbeeld voor toekomstige voedselproductie in de stad, intensief ruimtegebruik, circulair energie- en watergebruik en verduurzaming van de glastuinbouw.

In het 9.500m2 grote gebouw bevinden zich high-tech onderzoekfaciliteiten voor de teelt van vrucht- en bladgroente omringd door een educatieve routing voor het brede publiek. In vier verschillende klimaatzones kan zo de teelt van tomaat en sla maar ook peper en aardbei beleefd worden. De entree met brede opgaande trap leidt naar het Stadstuinbouw Plein met bezoekersfaciliteiten in het hart van het gebouw. In de zogenaamde Gevelserre aan de ringweg bevindt zich een dubbelhoge kas voor innovatie van verticale teelt. De voet van de Gevelserre dient voor de opvang van hemelwater met rietfilter voor het zuiveren van afvalwater.

Het groentepaleis
Het Groentepaleis is een trotse, transparante sculptuur van glas en staal. De architectuur is opgebouwd uit een ijle kasconstructie die zich aftekent tegen de hemel en rust op de betonnen sokkel van de veiling.
Met spectaculaire zichtrelaties op de wijde omgeving en de stad krijgt stedelijke tuinbouw op industriële daken zo een prominente plaats in de skyline van Roeselare. De bouw start begin 2017 en het gebouw opent eerste de helft van 2018 zijn deuren voor telers, onderzoekers en het brede publiek.Het groentepaleis plattegrond

‘Wij zijn zeer verheugd dit ambitieuze project met de opdrachtgevers te kunnen gaan realiseren. Inagro en Reo Veiling laten hiermee zien dat professionele voedselproductie echt met de stad verbonden kan worden’ aldus Architect Jago van Bergen, directeur van Van Bergen Kolpa Architecten.

‘Dit wordt een flinke schaalsprong in de toepassing van stedelijke tuinbouw op daken; de grootste van Europa, waar we graag onze kennis voor gaan inzetten’ aldus Jan Willem de Vries , Teamleider Facilitair Bedrijf bij Wageningen UR Glastuinbouw.

‘Het klimaat ontwerp biedt nieuwe innovatieve mogelijkheden voor duurzaam energie gebruik’ aldus Tineke Duysburgh van Technum Engineers.

‘Voor het Groente Paleis hebben we de meest duurzame en gebruiksvriendelijke Venlo kas verder geperfectioneerd’ aldus Jeroen Smiemans, directeur van Smiemans projecten.

‘Een echt publiek gebouw voor de stad Roeselare’ aldus Niklaas Deboutte van Meta Architectuurbureau.
Van Bergen Kolpa Architecten richten zich op Architectuur voor Voedsel. Het bureau werkt internationaal en richt zich op opdrachtgevers, stakeholders en innovators die duurzame gebouwen en steden ambiëren, voor nu en in de toekomst. Centraal in de werkwijze staat het vormen van een balans tussen programma, landschap en natuurlijke bronnen. Van Bergen Kolpa werkt in multidisciplinaire teams van experts aan projecten als de Greenport West-Holland, de Metropolitan Food Valley Beijing, China en een 33.000m2 Food Expo building in Doha, Qatar.

Het werk van het bureau wordt wereldwijd tentoongesteld en gepubliceerd waaronder op de architectuur Biënnale van Sao Paulo en CNN World News. In de afgelopen jaren ontving het bureau diverse prijzen en nominaties waaronder de Prix de Rome, de Charlotte Köhler Prijs, World Architecture Award en de Hedy d’Ancona Prijs. Het bureau werd in 2000 opgericht door Jago van Bergen en Evert Kolpa.Pin It on Pinterest