Vacature
Programmasecretaris

Welke nieuwe oplossingen zijn er op het gebied van duurzaamheid? Daarover ging Verrassend Duurzaam op 20 april bij Inholland, Delft. De bijeenkomst had een flinke opkomst én een serie goede, inspirerende sprekers.

Verrassend Duurzaam was een initiatief van Hogeschool Inholland, Biobased Greenport West-Holland en Greenport West-Holland. “Vanavond geven we u een andere blik op de kansen die duurzaamheid biedt”, aldus projectleider Willem Kemmers van Biobased Greenport West-Holland tijdens de opening van de bijeenkomst. Die nieuwe kansen kun je vinden door het leggen van soms onverwachte verbindingen en door te investeren in kennis en innovatie, vertelde programmamanager Jolanda Heistek van de Greenport aan de circa 60 deelnemers aan de bijeenkomst.

Vitale motor

De keynote werd verzorgd door Olaf van Kooten, hoogleraar Tuinbouwproductieketens aan de Wageningen Universiteit en lector Duurzame verbindingen in de Greenports aan de Hogeschool Inholland. Zijn presentatie had als titel ‘De tuinbouw als vitale motor van de toekomst’.

Volgens Van Kooten is ons eten de afgelopen eeuwen nauwelijks veranderd. Maar de komende decennia zullen juist enorme veranderingen plaatsvinden. De noodzaak daarvoor is duidelijk aanwezig: tot 2060 verdubbelt de voedselbehoefte van de wereldbevolking, maar door klimaatveranderingen zal de productie tot 2100 halveren. “Zo is in 2100 de mijnbare fosfaat op.” Daarnaast is de voedingswaarde van groenten en fruit de afgelopen eeuw met een factor 5 verkleind. We hebben dus een ‘wicked’ problem, aldus Van Kooten. De tuinbouw heeft veel kansen om dat probleem op te helpen lossen

Biogas uit plantenresten

Na de presentatie van Van Kooten waren er twee rondes met elk twee sprekers. Hans van den Berg, procesmanager Warmte bij Glastuinbouw Nederland, vertelde over de mogelijkheden van restwarmte en rest-CO2 voor de tuinbouw. “Het laatst beschikbare gas stroomt niet naar de tuinbouw”, aldus Van den Berg. En dus moet de tuinbouw druk blijven zetten op alternatieve bronnen.

Coen Hubers (TU Delft) en Henri Potze (Benefits of Nature) gaven tijdens hun presentatie aan welke mogelijkheden er zijn om met hulp van digitalisering duurzame prestaties te benchmarken. Jan Pen van de Extractenbibliotheek leerde de aanwezigen hoe plantinhoudstoffen worden onderzocht, en op welke manier afnemers – bijvoorbeeld op het gebied van chemie of voedingssupplementen – gebruik kunnen maken van de kennis over de mogelijkheden van inmiddels 1.300 plantensoorten.

Ondernemer Philip Troost van Stadsgas en GroenCollect inspireerde de aanwezigen met zijn presentatie over afval, of beter gezegd, reststromen. Zo kan van afgekeurde papaya’s natuurlijk leer gemaakt worden, en met kleine installaties kan van bijvoorbeeld plantresten biogas gemaakt worden. De terugverdientijd is slechts enkele jaren. Ook individuele telers kunnen hiermee producent van biogassen worden, vertelde Troost.

Willem Kemmers kijkt tevreden terug op de bijeenkomst Verrassend Duurzaam: “Een goede opkomst met veel ondernemers en inspirerende presentaties. En het mooie was die presentaties niet alleen gingen over luchtfietsen: het ging vaak – zoals bij Philip Troost – over haalbare business cases. Je kon duidelijk merken dat de aanwezigen daarvan zeer onder de indruk waren.”

Symposium voeden van de stad

Wilt u meer inspiratie op het gebied van duurzaamheid? Studenten van Inholland organiseren van 15 tot en met 18 mei de ‘Sustainable college tour’, met onder meer workshops, hackatons en lezingen. Op 18 mei vanaf 18:00 is er een symposium over het voeden van de stad. Ook dit vindt weer plaats bij Inholland in Delft.

 Bekijk hieronder de presentaties:

Duurzame verbindingen in de Greenport – Keynote speech door Prof. Olaf van Kooten (Inholland)

Hoe kan ik geld verdienen met mijn afval? – Philip Troost (ondernemer)

Extract Library – Jan Pen

We gaan vooruit: VanGasLos – Hans van den Berg – Kaart warmteclusters

Ongeziene marktkansen voor je bedrijf – Coen Hubers (TU Delft) en Henri Potze (Benefits of Nature)     Pin It on Pinterest