Magazine Aan het werk

Een weblog van Jolanda Heistek, exclusief geschreven voor Goedemorgen.

Het is zomer! En dat uitroepteken staat er met een reden. Want niet eerder was ik, excuus: waren wij zo toe aan de zomer. Natuurlijk, elke zomer is lekker. Maar na een voorjaar dat zo werd geplaagd door corona is het fijn even ouderwets te genieten. Lekker weer, nadenken over wat was én over wat komt, samenzijn met familie, kopje koffie met snoeptomaatje, lekker eten, een glaasje en toast met Groentegoed. En na het boodschappen doen handen desinfecteren met gel met Celiosa-reststromen… De tuinbouw is ook op vakantie dichtbij.

Wat u misschien niet wist is dat ik graag zeil. Ook deze zomer trekken we met enige regelmaat eropuit. En dan ben ik de huidige en voormalige gedeputeerde weer dankbaar voor de watersport mogelijkheden en natuur in onze groene provincie. Langs de kust, over de zee, via havens, door het prachtige Zuid-Hollands landschap en kustgebied. Een heerlijke tocht zonder echt einddoel.

De Engelsen hebben daarvoor een woord, dat ik pas afgelopen jaar leerde kennen: coddiwomple. Ik hoorde het tijdens een bijeenkomst waar ik was namens Greenport West-Holland (dank aan Harald). De klank van het woord viel op. Je wordt er vrolijk van. Ik moest gelijk denken aan de Oompa Loompa’s van Willy Wonka’s Chocolate Factory (van Roald Dahl), mijn favoriete jeugdboek.

Maar het woord wordt nog mooier als je de betekenis kent. Ik citeer de website urbandictionary.com: ‘to travelin a purposeful manner towards a vague destination’. Dus: betekenisvol onderweg zijn, zonder precies te weten waarnaar je reist.

Daarmee is coddiwomple niet alleen een mooie omschrijving van mijn zomervakanties, maar eigenlijk ook van de werkwijze van onze Greenport West-Holland. We weten wat ongeveer ons einddoel is, namelijk een gezond, vitaal en duurzaam regionaal tuinbouwcluster. Maar hoe dat er precies uitziet, dat staat nergens op een papiertje. Gaandeweg geven we samen het doel vorm, wetende dat ook dat geen eindpunt is. De wereld en de economie staan immers nooit stil. Alles stroomt, alles is en blijft in beweging net als het water: Panta Rhei. Een filosofische uitspraak die je aan het denken zet. Niet alleen op het water maar ook met beiden voeten in het tuinbouwcluster.

Dat betekent dus niet dat we maar wat ronddobberen en wel zien waar het schip strandt. Verre van dat. Want ‘een gezond, vitaal en duurzaam regionaal tuinbouwcluster’ geeft een duidelijke richting aan, en die richting wordt verder ingekleurd door het ondernemerschap binnen het cluster, en de bijdrage door overheden en kennisinstellingen.

Wat we dus doen op weg naar de ‘vague destination’ is op alle manieren ‘purposeful’. Want door de reis wordt het doel duidelijk én wordt duidelijk hoe we bij dat doel komen. Als je maar durft te leren, evalueren en veranderen tijdens die reis. Het klinkt als een cirkelredenering, maar is verre van dat. Want als u op vakantie gaat met de caravan, dan weet u ook welke snelwegen en B-wegen u moet nemen om bij de mooiste vakantiestreken terecht te komen, zonder dat u vooraf het adres van de vakantie weet. En u weet ook dat u voldoende eten en drinken moet meenemen voor onderweg, en niet moet vergeten de bandenspanning van de caravan te controleren.

Het woord coddiwomple is daarom mijn ontdekking van het jaar. Betekenisvol onderweg zijn en onderweg zien welke route de beste is. En dat onder het genot van een lekker zonnetje en een zachte bries en Nederlandse snoepgroenten bij de borrel.

Ik wens u een prettige zomer, welke route en bestemming u ook kiest!Pin It on Pinterest