Vacature
Programmasecretaris

De Greenport Collegetour van 8 februari liet weinig aan de verbeelding over. Projectontwikkelaar Mark Zwinkels presenteerde kort maar krachtig hoe de ontwikkeling van WOW verloopt en welke thema’s er momenteel spelen rondom het project.

Nu nog een zootje kale heilpalen in een veld, maar over minder dan acht maanden steekt het gebouw boven de kassen van het Westland uit. Met meer dan 40 klaslokalen, de Demokwekerij en het WOW-ditorium biedt het complex dan ruimte voor circa 1200 leerlingen en meer dan 25.000 bezoekers per jaar.

WOW-ditorium & Demokwekerij

Het WOW-ditorium wordt misschien wel het pronkstuk van het gebouw. Zwinkels benadrukt dat de centrale ruimte -mede door nieuwe investeringen – écht heel bijzonder wordt. De ruimte wordt ingericht als collegezaal en aula, maar biedt ook ruimte voor events van gezelschappen tot wel 300 man. Hiermee wordt het WOW-ditorium hét clubhuis van de (internationale) tuinbouwsector.

De Demokwekerij wordt op zijn beurt hét innovatielab van de sector. Hij vergelijkt het met de Technocampus van Philips. ‘’De enige manier om op tijd te innoveren, is door onderzoek, demonstratie en educatie samen onder één dak te brengen.’’

‘’Onderzoek, demonstratie en educatie samen onder één dak.’’

Wat is dan de bijzondere kracht van zo’n demoruimte? ‘’Om verliefd te worden op een meisje, moet je haar eerst ontmoeten.’’ De kwekerij dient er dus vooral voor om mensen kennis te laten maken met de groene sector. Pas dan kunnen ze een mening vormen en zich verdiepen in een eventuele tuinbouwtoekomst.

Echt vernieuwend leren

‘’Ik zie hier in het museum voorwerpen hangen die ik zelf nog gebruikt heb.’’ Paul Steyn, programmamanager bij SOB Westland en introductiespreker bij het college, benadrukte met deze uitspraak hoe snel de sector eigenlijk verandert. En als de sector verandert, dan moet het onderwijs mee veranderen. Om up-to-date te blijven over alle ontwikkelingen schrijft het bedrijfsleven actief mee aan het curriculum.

Bestaande opleidingen worden geüpgraded en nieuwe opleidingen worden ontwikkeld. ‘Master of Food’ en ‘Mechatronica’ bijvoorbeeld. De opleiding Mechatronica is bijvoorbeeld voortgekomen uit technische innovaties en maatschappelijke trends. Woordkeuze is bij deze nieuwe studies erg belangrijk volgens Zwinkels. ‘’Robotica klinkt bijvoorbeeld veel interessanter dan tuinbouwtechniek.’’

‘’Robotica klinkt veel interessanter dan tuinbouwtechniek.’’

En als er tijdens een opleiding iets verandert? ‘’Dan passen we het curriculum gewoon aan. Stel dat er bijvoorbeeld een bacterie uitbreekt die gewassen aantast of dat een handelsboycot de export belemmert – denk maar aan de fruitboycot van Rusland, dan is het belangrijk dat de studenten hier meteen over leren.

’’En Hbo dan?”

Kunnen Hbo’ers ook terecht bij WOW? Dat is zeker de bedoeling. Hoewel de nadruk in eerste instantie ligt op Mbo-opleidingen, wil WOW zich uitbreiden naar alle niveaus. Er gaan bijvoorbeeld al geluiden dat er een tweejarige Associate’s degree  Tuinbouwmanagement op Hbo-niveau komt, in samenwerking met Inholland.

Zwinkels sloot zijn presentatie af met een duidelijke boodschap: ‘’Uiteindelijk ben ik niks en is WOW niks. Alle partijen maken WOW samen tot een succes.’’Pin It on Pinterest