Magazine Aan het werk

“Ik ontwikkel concedpten waarbij ik groen, creativiteit en business verbind”, vertelt Kim van der Leest. Zij koppelde het onlangs geopende Klimaatbos aan de ontwikkeling van Loods38 op Dutch Fresh Port. De bomen uit het bos worden de komende jaren onderzocht door TU Delft op onder meer effecten op verkoeling. En dat is nog maar het begin van de groene business-ideeën op en rond Loods38. 

Hoe raakte je betrokken bij Loods38?

“Lentiz Onderwijsgroep vroeg me of ik wilde meedenken over de inrichting van een concept samen met de initiatiefneemster (Dineke van Meeuwen) op Dutch Fresh Port. En over de verbinding met vernieuwende opleidingen. Waarbij onderwijs, bedrijven en bewoners met elkaar worden verbonden. Dat doe ik vaker. Zo was ik betrokken bij het World Horti Center en heb voor Branchevereniging VHG het handboek Het Levende Gebouw ontwikkeld: een praktische vertaling van wetenschappelijke kennis over groen toepassen bij gebouwen. (Lees meer over haar projecten op: http://kimvanderleest.nl/)

Wat is de opzet van het Klimaatbos op Loods 38?

“Het wordt een bos met ‘functionele’ klimaatbomen met ook aandacht voor biodiversiteit. Het zijn zo veel mogelijk voedselbomen – met noten en bessen die je kunt eten. Immers Loods 38 is een doe-tank voor de toekomst van ons voedsel. De komende drie jaar onderzoekt TU Delft Urban Forestry het effect van die bomen op het klimaat. Dus bijvoorbeeld: hoe zorgen ze voor verdamping en afkoeling? De bomen blijven drie jaar staan; daarna gaan ze naar bijvoorbeeld bedrijven en straten in de buurt.”

Maar het Klimaatbos is niet het enige groene project bij Loods38.

“Er komt een deels verticale moestuin, en groene containers zullen worden ingericht als leslokalen. Daarmee geven we de opleiding van de toekomst vorm: een groene opleiding in een stedelijke ruimte. Gebruikte materialen en activiteiten zijn zoveel mogelijk circulair: we maken gebruik van de bedrijven en hun restmaterialen rondom Loods38. De locatie zelf is een inspiratiebron en experimenteerruimte.

Terug naar het Klimaatbos. De bomen kunnen gesponsord worden, klopt dat?

“Voor het onderzoek willen we gaan voor 75 verschillende bomen om van te leren. Tijdens de opening van het Klimaatbos zijn de eerste 21, door Provincie Zuid-Holland, gesponsorde bomen geplant in grote potten, en inmiddels zijn er meer gesponsord. Bedrijven en organisaties die ook een boom willen adopteren zijn nog steeds welkom. De opening werd verricht door Adri Bom-Lemstra gedeputeerde Zuid-Holland en voorzitter Greenport West-Holland.”

Meer informatie

Neem voor het sponsoren van een boom in het klimaatbos contact op met Dineke van Meeuwen, de initiatiefneemster van Loods38: [email protected] Partners van Loods38 zijn o.a. provincie Zuid-Holland, gemeente Barendrecht, Ridderkerk en Rotterdam, Dutch Fresh Port, Lentiz Onderwijsgroep, Lentiz MBO Barendrecht, TU Delft en Greenport West-Holland. 

Lees ook: https://greenportwestholland.nl/onderzoek-naar-klimaatbomen-van-start-in-barendrecht/.

Foto: Dineke van Meeuwen (links) initiatiefneemster Loods 38 en Kim van der Leest (rechts) groene conceptontwikkelaar.Pin It on Pinterest