Jaarevent 2023

Een weblog van Jolanda Heistek, exclusief geschreven voor Goedemorgen.

Mijmeren over de toekomst, wie doet dat niet zo nu en dan? Bedenken welke kansen er zijn voor je bedrijf, hoe groot en indrukwekkend je onderneming zou kunnen worden. Onderweg in de auto, of op de fiets, komen de mooiste ideeën naar boven. Maar eenmaal thuis zijn veel van die ideeën vervlogen. Niet omdat ze niet goed zijn, maar omdat een goed idee goed uitvoeren veel energie, tijd en focus kost. En omdat je moet oppassen dat het idee niet in de weg zit van je dagelijkse bedrijfsvoering.

Dat geldt niet alleen voor individuele ondernemers, maar ook voor de gehele sector. Mooie plannen genoeg, maar hoe ze uit te voeren? Daaraan werkt de Greenport sinds de oprichting. Op tal van thema’s werken we aan de volgende stap op bijvoorbeeld energie, innovatie of water. (En die voorbeelden zijn niet toevallig: afgelopen half jaar lanceerden we het EnergieAkkoord, het Innovatiepact en de WaterAmbitie).Daaraan hebben we onlangs een extra stap toegevoegd: de Roadmap Next Economy Greenport.

Dit document is gebaseerd op de Roadmap Next Economy voor de regio Rotterdam-Den Haag, die afgelopen jaren geïnspireerd door de Amerikaanse econoom Jeremy Rifkin en onze eigen transitieprofessor Jan Rotmans, is opgesteld voor de gehele regio.Voor de Roadmap Next Economy Greenport werken we – samen met Jan Rotmans en onderzoeksgroep DRIFT- volgens het principe van backcasting. Dus eerst de stippen aan de horizon (in ons geval: streefbeelden voor 2050), daarna de weg daarnaartoe (transitiepaden voor 2030) en vervolgens de eerste concrete stappen (businessideeën voor vandaag en morgen). De Roadmap is een richtingwijzer naar de nieuwe economie. En om daar te komen is een transitie nodig.

Transities zijn mensenwerk. Verandering van systemen kan niet alleen vanuit organisaties, hiervoor zijn persoonlijke veranderingen nodig. Zowel in ons denken, als handelen en organiseren. En ook lef en vertrouwen. Niemand kan dit alleen, dit kunnen we alleen maar samen, cross-sectoraal. Deze transitie zullen we niet gelijk met iedereen kunnen maken, we starten met een diep en smal draagvlak. Over de richting moeten we het wel eens zijn. * Op 9 april was de presentatie van de Roadmap Next Economy Greenport West-Holland. U heeft er ongetwijfeld over gelezen of het videoverslag gezien.

Een enorm energieke bijeenkomst. Niet alleen doordat de sprekers en pitches van ondernemers van hoog niveau waren, maar ook omdat de sfeer in het World Horti Center was: vandaag maken we een nieuw begin!De nieuwe economie vindt plaats op regionale schaal in ecosystemen. Met de Roadmap Next Economy Greenport maken we inderdaad een nieuw begin. Het mooie is, de Greenport heeft daarvoor alle benodigde ingrediënten. En het belangrijkste ingrediënt is: de juiste partners die verder willen. Want om goede ideeën tot uitvoer te brengen moet je bruggen slaan, over je eigen schaduw heen stappen en lange termijn je rug recht houden ook bij tegenwind. Ga naar buiten! Op zoek gaan naar partners die je vooruit kunnen helpen.

Daarom was het zo mooi te zien dat er veel ‘onbekenden’ aanwezig op 9 april en enkele businessideeën in de Roadmap Next Economy Greenport van ‘un-usual suspects’ kwamen.De stap naar een nóg mooiere toekomst zet je niet alleen, maar samen.

Ga je mee verdwalen? Wij zien een nieuwe weg. Denk daar eens aan, de volgende keer in de auto of op de fiets.

*: Met dank voor de inspiratie: Jan Rotmans ‘Omwenteling’ (2017)Pin It on Pinterest