Magazine Aan het werk

De waarheid heeft het moeilijk in deze verwarrende tijden. Zo zijn er presidenten – ik noem geen namen – die zo vaak hun eigen waarheid rondstrooien, dat de echte waarheid ondersneeuwt. ‘Flooding the zone’ heet dat. 

Ik ga er maar verder niet op in. Ook niet omdat ik pas zelf een halve waarheid poneerde. Op deze plek nota bene. In het voorwoord van de vorige Update schreef ik namelijk over Charles Darwin. Ik citeer mezelf: “Die schreef: “Het zijn niet de sterkste soorten die overleven en ook niet de meest intelligente. Het is het soort dat het beste reageert op veranderingen.’”

Daarop kreeg ik prompt een reactie, namelijk van Eline. Ze schreef: “Als WUR-afgestudeerd bioloog was ik aangenaam verrast dat je Darwin noemde in je laatste bijdrage.” Maar, zo schrijft Eline: “Het is geen correct citaat…“ Gelukkig begrijpt ze mijn fout, want de ‘misquote’ wordt veel gedeeld op internet, schrijft ze. “Quote Investigator heeft de achtergrond van deze misquote het meest uitgebreid beschreven: https://quoteinvestigator.com/2014/05/04/adapt/.”

Het goede nieuws: mijn voorwoord wordt gelezen. Nog meer goed nieuws: het was min of meer te begrijpen dat ik op internet een verkeerde quote vond. Maar ik zal voortaan voorzichtiger zijn. Dank, Eline voor je reactie. Het maken van deze maandelijkse Update en het schrijven van blogs en voorwoorden kost veel tijd, maar het is het waard omdat het mijzelf en anderen aan het denken zet. En vanwege de reacties die er geregeld op komen. Van complimenten tot nieuwe overdenkingen. Ook een vorm van met elkaar in contact staan, zeker nu we elkaar niet zo makkelijk meer ontmoeten is het belangrijk dat we met elkaar in contact blijven..

Maar het is wel belangrijk dat we de waarheid kennen. En nee, dan bedoel ik niet alleen de quote over Darwin. Maar bijvoorbeeld ook de situatie bij tuinbouwondernemers nu de Corona crisis zo lang duurt. Daarom verstuurde onder meer Greenport West-Holland namens Greenports Nederland vorige week een vragenlijst aan ondernemers. Met de informatie die daarmee wordt opgehaald, kan het crisisteam beter inschatten waar de knelpunten nu nog zitten en wat de gevolgen op lange termijn kunnen zijn van de crisis. Die informatie is dus van wezenlijk belang. Juist in tijden van crisis is het belangrijk goede informatie te hebben, zodat de juiste stappen gezet kunnen worden.

Maar tegelijkertijd weten we dat de waarheid verandert. Wat ik daarmee bedoel is: elke week worden we ingehaald door nieuwe ontwikkelingen. Daardoor is het moeilijk alleen te vertrouwen op data die volgen uit een vragenlijst. Want de kans bestaat dat de waarheid verder is ontwikkeld sinds het moment dat de antwoorden zijn gegeven. Daarom is het verhaal achter de cijfers ook zo belangrijk, zeker nu. Komende periode gaan we daarom met ondernemers het dialoog aan over de toekomst. Daardoor kunnen betere scenario’s worden gemaakt voor de toekomst, en op basis daarvan acties worden gedefinieerd om de weerbaarheid van ons prachtige cluster te vergroten.

In de tussentijd is de wereld een paar keer veranderd. Het diepe dal van maart wordt langzaam weer een heuvel, en ik hoop dat het snel een berg wordt. En op de top van die berg staan binnenkort weer veel tuinbouwondernemers. Op weg naar de top hebben we meer nodig dan alleen cijfers. We moeten luisteren naar de verhalen achter de cijfers, en onderweg een aantal maal evalueren en terugkijken. Dus even tot rust komen in een basiskamp. En zo begint deze beeldspraak steeds meer te lijken op de expeditie die we gaan maken met de Next Generation Entrepeneurs.

Ik begon met: de waarheid heeft het soms lastig. Maar dat is soms ook helemaal niet gek. De waarheid verandert continu. Wat we vandaag weten, is morgen ingehaald. Waar het om gaat is dat we samen die waarheid maken. Of zoals Johan Cruijff ooit gezegd schijnt te hebben (zo vond ik op internet): ‘De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn.’ (En ik ben nu al benieuwd wie op deze quote reageert.)

Jolanda Heistek
ProgrammamanagerPin It on Pinterest