Vacature
Programmasecretaris

Delft-Westland is uitgeroepen tot de regio met het sterkste ecosysteem voor ondernemerschap in Nederland, volgens een in juni gepubliceerd gezamenlijk onderzoek van de Universiteit Utrecht (UU) en adviesbureau Birch. Het gebied heeft met grote afstand de hoogste positie behaald in de Entrepreneurial Ecosystem Index 2023 (EEI), die de kwaliteit van veertig regionale Nederlandse ondernemerschapsecosystemen rangschikt.

Onder andere door de innovatieve glastuinbouw in Westland staat regio Delft-Westland bovenaan de EE-Index.
Onder andere door de innovatieve glastuinbouw in Westland staat regio Delft-Westland bovenaan de EE-Index. (Foto: PR)
Het succes van Delft-Westland als ondernemerschapsparadijs is grotendeels te danken aan de aanwezigheid van de gerenommeerde Technische Universiteit Delft (TU Delft). Deze universiteit biedt een overvloed aan kennis en innovatiekansen, wat van cruciaal belang is voor ondernemers. Vele honderden bedrijven hebben zich dan ook gevestigd op de campus van de TU Delft.

Opvallend is dat het ecosysteem van Delft-Westland meer dan twee keer zo goed presteert als het Nederlandse gemiddelde. Andere regio’s die hoog scoren in de index zijn onder meer Groot-Amsterdam, Zuidoost-Brabant en de agglomeratie van Leiden en de Bollenstreek. Bas Vollebregt, wethouder Economie in Delft, ziet de eerste plaats als een erkenning voor alle inspanningen die in de regio Delft-Westland worden geleverd om een vruchtbaar vestigingsklimaat te creëren. Hij benadrukt dat ze elke dag hard werken om een omgeving te bieden waar ideeën kunnen gedijen en kunnen uitgroeien tot innovaties die de wereld een betere plek maken.

Het onderzoek heeft ook de correlatie tussen de kwaliteit van het ecosysteem en het aantal start-ups in de regio onderzocht. Hieruit blijkt dat Delft-Westland bovenaan staat als het gaat om het aantal gevestigde start-ups ten opzichte van het totale aantal bedrijven in die regio. Hoewel er meestal een verband bestaat tussen een goed ecosysteem en veel start-ups, zijn er enkele uitzonderingen, zoals Groot-Amsterdam en Groot-Rijnmond, die relatief meer start-ups hebben dan hun ecosysteemwaarde zou doen verwachten.

Aan de andere kant zijn de ecosystemen met de laagste kwaliteit te vinden in het noordoosten van Nederland, zoals Zuidoost-Drenthe en

Lees verder op de website RodiPin It on Pinterest