Vacature
Programmasecretaris

De tuinbouw staat voor enkele grote uitdagingen. Die zijn nogal divers. Denk maar aan zaken als de financierbaarheid van bedrijven, de opkomst van nieuwe technologieën, de energietransitie van fossiel naar biobased, het vinden van nieuw personeel en het blijven zorgen voor afzet.

Ted DuijvestijnJongeren hebben op al die uitdagingen het antwoord. Zij (of eigenlijk: jullie) zorgen ervoor dat de tuinbouw kan blijven bestaan. Het is dus hoog tijd dat tuinbouwbedrijven binnen Greenport West-Holland de aansluiting weet te vinden met jongeren. Want de tuinbouw kan veel enorm leren van de nieuwe generatie. Zo begrijpen jongeren nieuwe technieken een stuk beter dan ‘oudere’ ondernemers en weten die technieken een plek te geven binnen de bedrijfsvoering. Ook belangrijk: werken met jongeren houdt de geest van ondernemers op leeftijd jong. Jongeren bepalen wat de verdienmodellen van de toekomst zijn, en zijn de ondernemers van morgen. Want ook dat is een uitdaging voor de sector: het vinden van goede bedrijfsopvolgers.

Het vinden van aansluiting met jongeren kan op verschillende manieren. Zo zouden tuinbouwbedrijven vaker stages en afstudeeropdrachten kunnen aanbieden. Het kost misschien een paar uur per week, maar het is zo enorm leerzaam. Bezoek open dagen van opleidingen, onderhoud contact met studenten die ooit stage hebben gelopen op je bedrijf. Of spreek eens wat vaker met je vakantiekrachten. Vertel ze welke carrièremogelijkheden er zijn op je bedrijf.

Laat zien wat je te bieden hebt, en creëer ambassadeurs voor het leven. Om in tuinbouwtermen te blijven: zaai, geef water en oogst.

Ted DuijvestijnMaar waar kunnen ondernemers uit de Greenport West-Holland jongeren vinden die interesse hebben in de tuinbouw? Het antwoord is simpel: bij TuinbouwJongeren Westland en TuinbouwJongeren Oostland natuurlijk!

Jullie – leden van TJW en TJO – zijn de verbinding tussen de tuinbouw en de toekomst. Jullie kunnen het verschil maken en geven de sector bestaansrecht.

Daarom mijn oproep aan alle leden van TJW en TJO: breng de buitenwereld naar binnen. Dat klinkt misschien cryptisch. Maar jullie zijn meer dan wie dan ook in staat de buitenwereld te vertalen naar de uitdagingen van de tuinbouw. Kijk dus niet alleen naar de sector, maar oriënteer je op de grote stad en op de wijde wereld. Denk groot en internationaal.

Neem vervolgens alles wat je geleerd hebt mee terug naar de tuinbouw. Jullie zouden daarmee jezelf én de sector een grote dienst bewijzen.

 

Ted Duijvestijn

directeur Duijvestijn Tomaten, bestuurslid Greenport West-Holland

 Pin It on Pinterest