Jaarplan 2024

AGRIFOODWEEK logo 2016 met datumPERSBERICHT – 21 JUNI 2016

Dutch Agri Food Week 2016: Maak kennis met je voedsel

De Nederlandse agrifoodsector opent van 12 tot en met 25 oktober de deuren

 

Tijdens deze week vinden de volgende activiteiten plaats in heel Nederland:

  • Innovatietours voor buitenlandse ondernemers naar Nederlandse bedrijven.
  • Innovatie-summit en Food Valley Expo.
  • Boeren, telers en levensmiddelenindustrie verwelkomen iedereen.
  • Gezond Koken met kinderen: kookwedstrijden voor kinderen door heel Nederland.
  • Virtuele voedselcollegetour.
  • Workshops/ foodfilm-festivals / TED-x/ businesscafés en wereldlezingen.
  • Groentefriet, vezelburgers, 3D-geprint voedsel, vitamine coatings, gezond jong zijn en gezond ouder worden, precisietechnologie en landbouwdrones.

Dutch Agri Food Week vindt plaats van 12 tot en met 25 oktober 2016 door heel Nederland. Na een succesvolle eerste editie in 2015 laten boeren, tuinders, ondernemers uit toeleverende – en verwerkende industrie, retail, overheid en wetenschappers tijdens Dutch Agri Food Week 2016 zien hoe zij werken aan lekker, veilig en gezond voedsel en wat er in de totale keten van grond tot mond nodig is om dat voor elkaar te krijgen. Door letterlijk de deuren open te zetten kunnen we de relatie tussen de consument en haar voedsel versterken. Dutch Agri Food Week is voor iedereen met belangstelling voor voedsel en voedselinnovaties, voor zowel de professional als de consument.

 

Rode draad Dutch Agri Food Week 2016 ‘voedsel en gezondheid’

Dutch Agri Food Week heeft als doel innovatie te bevorderen, kennis te delen, kennis te maken met de productie van voedsel en vooral ook te genieten van gezond voedsel.

In 2016 is ‘voedsel & gezondheid’ de rode draad door het hele programma. Tijdens congressen, events, innovation tours voor bedrijven, workshops en festivals worden de gangbare praktijk en innovaties op het gebied van gezond voedsel getoond en besproken. Enkele voorbeelden zijn: een gezonde productie van voedsel, eten geproduceerd met minder zout en minder vet, het toevoegen van vitamines en mineralen om gezond ouder te worden, alternatieven als groentefriet en vezelburgers en ‘voeding op maat’ voor iedereen individueel. Van wetenschappelijk onderzoek en verwerking, ondernemerschap en eindproduct tot onderwijs voor kinderen.

 

Programma online

Voor en door ondernemers uit binnen – en buitenland

Dutch Agri Food Week organiseert thematours naar innovatieve Nederlandse bedrijven voor buitenlandse ondernemers, zoals de Agtech, Personalised Nutrition, Smart Fresh en Dairy and Water Technology Tour. Deze tours gaan naar bedrijven als de Verspillingsfabriek, Keygene, Duijvestijn Tomaten en The Nutrition Alliance Gelderse Vallei. Verder staan op het programma: een Innovation Summit en het vervolg van het Start Up Fest F&A Next voor start-ups, investeerders en ondernemers. Andere voorbeelden zijn de internationale conferenties zoals Food Valley Expo, die jaarlijks door honderden internationale bedrijven wordt bezocht en World Dairy Summit.

 

Voor en door iedereen

Op 16 oktober is er een grootschalig festival in Rotterdam voor het algemeen publiek tijdens Wereldvoedseldag.

Onderwijs- en kennisinstellingen als Wageningen UR, verschillende hogescholen en groen mbo-onderwijs bieden een gratis virtuele collegetour aan met de feiten en fabels over voedsel.

 

Ook zetten boeren, telers, en de levensmiddelenindustrie in heel Nederland de deuren open en wordt er de hele week gekookt met kinderen in kookcompetities.

De agrifoodsector vindt het belangrijk dat kinderen zich al vroeg bewust zijn van de oorsprong van voedsel en dit al jong leren. Een gezonde levensstijl begint al op jonge leeftijd. Op verschillende plaatsen in Nederland zijn er organisaties die met kinderen bij de boer kijken hoe voedsel groeit en dit daarna verwerken in een gezonde maaltijd en samen eten. In de Keukenbazen Kookbattle in Noordoost-Brabant, bij Kokkerelli, Kids University for Cooking in Zuid Nederland, in de regio Helmond en bij Resto VanHarte met kinderrestaurants in oa. Den Haag en Amsterdam koken kinderen tijdens de week gezonde maaltijden. Om ervoor te zorgen dat alle kinderen in Nederland kennis kunnen maken met gezond en lekker koken, is er op één dag tijdens Dutch Agri Food Week ook een feestelijke nationale kookwedstrijd.

Het programma staat vanaf vandaag online op www.dutchagrifoodweek.nl. Er komen wekelijks nieuwe activiteiten bij.

 

Samenwerking en partners.

Nationale partners die meewerken aan het programma en samen zorgen voor de invulling zijn:

Albert Heijn, FrieslandCampina, LTO Nederland, het ministerie van Economische Zaken, Rabobank,

Vion Food, het MKB-cluster Healthy Food en Wageningen UR.

Dutch Agri Food Week is een samenwerking bedrijven en organisaties. Boeren, telers en mkb-bedrijven in de agrifood sector, provincies, gemeenten, onderwijsinstellingen en ondernemersclusters zijn samen aan het werk om ook van deze tweede editie een succes te maken. Momenteel zijn er circa 400 organisaties aan het werk voor Dutch Agri Food Week.

Dutch Agri Food Week is een initiatief van de Topsector Agri & Food met Food Valley NL en agrifood- en tuinbouwregio’s AgriFood Capital, Greenport Westland – Oostland en Brightlands Greenport Venlo.

 

 Pin It on Pinterest