energie

5 tot en met 16 oktober: Dutch Agri Food Week

De Greenport is trotse partner van de Dutch Agri Food Week, hét nationale podium waar voedsel, voedselinnovatie en de voedselproductie centraal staan. Tijdens Dutch Agri Food Week delen partijen uit de agrifood sector hun enthousiasme, kennis en kunde met de samenleving. Boeren, ondernemers uit toeleverende en verwerkende industrie, retail, overheid en wetenschappers laten zien hoe zij werken aan veilig en gezond voedsel voor onszelf en voor straks 9 miljard mensen wereldwijd.

De Dutch Agri Food Week laat de laatste innovaties zien op het gebied van voedsel en voedselproductie en een sector die modern en internationaal is, kansrijk om in te studeren en te werken, in te ondernemen en te investeren. We laten zien dat we niet alleen de meest productieve maar ook een zeer innovatieve sector in Nederland zijn. En hoe we samenwerken aan duurzame voedselsystemen van nu en de toekomst.

Waarom DAFW?

Nederland is het meest productieve en innovatieve agrifood land ter wereld. Als tweede grote exporteur van voedsel, kennis en technologie hebben we een mondiale positie op dit gebied. De sector levert een bijdrage van 10% aan onze economie en werkgelegenheid en is daarmee de grootste maaksector van ons land. Internationaal onderzoek waardeert Nederland als het beste voedselland ter wereld. Met het meest gezonde, betaalbare, gevarieerde en veilige dieet.

Het is onze ambitie om deze mondiale toppositie te behouden en te versterken, de sector te verstevigen, de Nederlandse economie, welvaart en welzijn te laten groeien, een gezonde levensstijl te ondersteunen en een bijdrage te leveren aan de voedselzekerheid in de wereld. Een wereld waarin de komende 40 jaar meer voedsel nodig is dan in de afgelopen 4000 jaar.

Over DAFW

Dutch Agri Food Week 2018 wordt georganiseerd van 5 t/m 16 oktober. De initiatiefnemers zijn: Topsector Agri & Food en de agrifood en tuibouwregio’s AgriFood Capital, Greenport West-Holland en Brightlands Greenport Venlo.

Programma in vogelvlucht

In de Greenport vinden rond en tijdens DAFW de volgende evenementen plaats:

 • 3 oktober: geRECHT: Storytelling with Food
 • 4 oktober: Talkshow Food for Thought
 • 5 oktober: Opening Dutch Agri Food Week
 • 5 oktober: TransitieCinema
 • 5-16 oktober: Een gezonde en duurzame keuze op 650 cateringlocaties van het Rijk
 • 5-6 oktober: Markt Match – Vernieuw de Groente- & Fruitmarkt
 • 5 en 13 oktober: Rondleidingen Tomatoworld
 • 6 oktober: All About Food for Kids
 • 9 oktober: vers+ diner op maat
 • 9 oktober: Voedselpoort
 • 10 oktober: FICA Symposium
 • 11 oktober: Solex Groente Tour
 • 16-18 oktober: Oogstfeest
 • 16 oktober: Masterclass Gezonde productontwikkeling

Dutch Agri Food Week in de Greenport

Hieronder vindt u een overzicht van alle evenementen die rondom en tijdens de Dutch Agri Food Week plaatsvinden (onder voorbehoud).

80 tomatenrassen proeven
5 en 13 oktober, 14.00 uur
Tomatoworld, Westland

Het wereldvoedselvraagstuk hoe in 2050 9 miljard monden te voeden en de zorg voor de aarde, raakt ons allen. Tomatoworld neemt u in een rondleiding in een inspirerende omgeving mee in de mondiale uitdagingen en laat u ervaren hoe de high-tech en toch ambachtelijke Nederlandse glastuinbouw met haar duurzame teeltmethode, kennis en technologieën kan bijdragen in oplossingen.

Toegang: 7,50 euro voor volwassenen, 5,00 euro voor kinderen, aanmelden via reservering@tomatoworld.nl

Een gezonde en duurzame keuze
5-16 oktober
650 cateringlocaties van het Rijk

Van 5 tot en met 16 oktober laten de cateraars van het Rijk op meer dan 650 locaties zien hoe zij werken aan gezond, veilig en duurzaam voedsel. De cateraars Eurest, Vitam, Vermaat, Sodexo, Albron, ISS en Paresto slaan voor de tweede keer de handen ineen om in hun bedrijfsrestaurants binnen en buiten de Rijksoverheid een duurzame lunch te serveren.

Meer informatie

vers+ diner op maat
9 oktober
Koppert Cress, Monster

Het vers+ diner op maat is een besloten bijeenkomst, alleen toegankelijk middels een persoonlijke uitnodiging. Tijdens dit diner staan kansen in personalised food centraal. De trekkers van vers+ zijn Koppert Cress, GreenCo en Best Fresh Group, ondersteund door InnovationQuarter en Gemeente Westland. vers+ zorgt door middel van projecten voor een wetenschappelijke basis om de gezondheidseffecten van de gewassen op mensen in specifieke situaties te bewijzen.

Markt Match – Vernieuw de Groente- & Fruitmarkt
5-6 oktober, 8.30 uur
Maassilo, Rotterdam

Op 4 en 5 oktober gaat Rotterdam Food Cluster in nauwe samenwerking met verschillende partners uit de AGF-sector de groente- en fruitbranche innoveren. Tijdens het tweedaagse event Markt Match werken 200 jongeren tussen de 17 en 25 jaar in teams aan uitdagingen van én met wereldspelers uit de regionale foodsector.

Meer informatie

Voedselpoort
9 oktober
Nieuwspoort, Den Haag

Hoe verminderen we de milieu-impact van ons voedsel? Daarover gaat Voedselpoort, een besloten bijeenkomst over het klimaat en ons voedsel. Het programma bestaat uit pitches vanuit LTO, FNLI en CBL en een debat van Tweede Kamerleden: Tom van der Lee (GroenLinks), Tjeerd de Groot (D66), William Moorlag (PvdA), Roelof Bisschop (SGP) Carla Dik-Faber (CU) en Anne Weverling (VVD) gaan met elkaar in debat over de uitdagingen voor boer, fabrikant en supermarkt om een steeds duurzamere voedselproductie te creëren. Centraal hierbij staat de CO2-reductie opgave voor bedrijven en de rol die de politiek hierbij kan spelen. Hoe kunnen wij bijdragen aan het concreet maken van het Klimaatakkoord?

 

geRECHT: Storytelling with Food
3 oktober, 18.00 uur
Nutshuis, Den Haag

In geRECHT (of JUSTdish) staan het leven en werk van mensenrechtenverdedigers en andere change makers centraal. De vorm en ingrediënten van elke gang zijn geïnspireerd op hun persoonlijke verhaal en ervaringen en de lokale gerechten in hun land van herkomst. Op 3 oktober is het reeks geRECHT-diner tijdens het All About Food Festival van het Nutshuis in Den Haag. Maak tijdens het geRECHT niet alleen kennis met de bewonderingswaardige wereld van de mensenrechtenverdediger, maar proef ook de exotische smaken en spannende combinaties van zijn of haar gastronomische thuishaven. Laat je voor een avond meevoeren naar het land van herkomst van de spreker om vol nieuwe indrukken terug te keren.

Tickets: €12,50.

Meer informatie

Talkshow Food for Thought
4 oktober, 20.00 uur
Nutshuis, Den Haag

Een van de grootste wereldwijde problemen is verzilting. Op verzilte grond is reguliere landbouw niet mogelijk. Over twaalf jaar zal in Nederland 3,5% van de totale grond zijn verzilt. Hoe gaan we om met de veranderende omstandigheden? Proberen we deze naar onze hand te zetten of moet het traditionele landbouwsysteem op de schop? Met uiteenlopende gasten kijken we naar de mogelijkheden en ontwikkelingen. Van diverse vormen van regencontrole tot de bloei van de zeewiersector en van technologische ontziltingsmethoden tot het kweken van zilte producten. Juni Café trakteert het publiek tijdens de talkshow op experimentele hapjes die zijn geïnspireerd op het thema. Te gast zijn onder anderen milieuwetenschapper Henri de Ruiter en meteoroloog Diana Woei. Presentatie: Wilbert van de Kamp.

Tickets: €7,50

Meer informatie

TransitieCinema
5 oktober, 18.00 uur
Nutshuis, Den Haag

TransitieCinema is de maandelijkse, gratis toegankelijke en door vrijwilligers georganiseerde documentaire-avond in Het Nutshuis. Elke editie wordt er een film over duurzaamheid en transitie vertoond. Deze maand maakt het programma deel uit van het All About Food Festival, georganiseerd in samenwerking met Justice and Peace, Duurzaam Den Haag, Juni Café en Het Nutshuis. Na de film is er de mogelijkheid om verder te discussiëren over het onderwerp en de relevantie voor Den Haag. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de vorm van een Q&A met experts of een workshop. De avond start om 18.00 uur met een veganistische, duurzame maaltijd in Juni Café (optioneel). Om 19.30 uur start de film (en sluiten de deuren).

Tickets: €12,50

Meer informatie

Back to the FOODure: One Health and Beyond
10 oktober, 12.30 – 17.15
Hogeschool Inholland, Den Haag

Op woensdag 10 oktober vindt de derde editie van ‘Back to the FOODure’ plaats in Den Haag met het thema One Health and Beyond. Een symposium waarbij de gezondheid van mens, dier en milieu centraal staat. Deze domeinen zijn zo sterk met elkaar verbonden dat ze niet los van elkaar gezien kunnen worden. Sprekers zijn Ton Lossonczy  (Vermenging van ziektes), Tineke Kramer (One health en veterinaire volksgezondheid), Jonathan Breemhaar (Vlees uit een machine) en Frens Pries (Bijengezondheid en de gevolgen voor de mens).

Meer informatie/aanmelden

Sustainable Food Initiative
15 oktober
Unilever, Vlaardingen

Een nieuwe generatie van duurzame, veilige, gezonde en lekkere voedingsmiddelen waarbij agrarische grondstoffen volledig worden benut in een duurzame voedselproductie. Dat is het doel waar de partners, groot en klein, van het Sustainable Food Initiative (SFI) zich achter scharen. Door op nieuwe manieren samen te werken, versnellen we de innovatie nodig om dit doel in 2050 te bereiken. Die nieuwe manieren van samenwerken komen aan bod tijdens de twee bijeenkomsten die het SFI organiseert in het kader van de Dutch Agrifood Week. Een van de bijeenkomsten is op 15 oktober bij Unilever R&D Vlaardingen.

Meer informatie

 

Opening Dutch Agri Food Week
5 oktober
Plein, Den Haag

De landelijke opening van Dutch Agri Food Week vindt dit jaar plaats in Den Haag. Op het Plein komt onder meer de grootste groentestand van Nederland.

All About Food for Kids
6 oktober, 14.00 uur
Nutshuis, Den Haag

Ontdek smaakvolle en klimaatvriendelijke alternatieven voor het eten van vlees op deze rijkgevulde middag voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Proef geblinddoekt, speur in en rond de Nutstuin, bekijk een mooie film, maak fietsend je eigen smoothie en beleef nog meer! Alle programmaonderdelen zijn toegankelijk voor zowel Nederlands- als Engelstalige kinderen.

Meer informatie

Solex Groente Tour
11 oktober

Greenport West-Holland trekt een groep vloggers en studenten de tuinbouw in voor een workshop Tomatensoep (bij Tomatoworld) en Pepers proeven (bij Westland Peppers). Vervoer: op de solex.

Meer informatie

Duurzaam eten in het provinciehuis
16-17 oktober
Provinciehuis, Den Haag

In de week van 15 oktober 2018 transformeren we het provinciehuis van Zuid-Holland een week lang tot Provinciehoeve. De grootste boerderij van Zuid-Holland. Dé plek waar makers samenkomen: beleidsmakers én voedselmakers. Waar werk wordt gemaakt van een gezonde toekomst.

Op 16 en 17 oktober eten het personeel en de Statenleden extra duurzame producten van Zuid-Hollandse bodem. Kwaliteitsproducten waar wij trots op zijn! Door zelf duurzaam te eten van eigen bodem dragen wij bij aan een duurzame landbouw in Zuid-Holland. Daar zijn wij ons bewust van. En daar dragen wij graag een steentje aan bij.

Mee-eten: bezoek de Oogstmarkt
16-17 oktober
Provinciehuis, Den Haag

Eten waar je blij van wordt is lekker duurzaam eten van Zuid-Hollandse bodem. Maar waar vind ik het en hoe smaakt het? Kom op 17 en 18 oktober naar de Oogstmarkt van 11.00 uur tot 14.00 uur in het provinciehuis in Den Haag. Ontdek de duurzame voedselpioniers in en om de stad en koop hun heerlijke, duurzame en gezonde producten. En stel zelf jouw bordje gezond Zuid-Holland samen! De Oogstmarkt is vrij toegankelijk.

Oogstdag
18 oktober, 12.00-18.00
Provinciehuis, Den Haag

Na een periode van zoeken, zaaien, experimenteren en organiseren zijn we toe aan een nieuwe stap. Hoe wordt de beweging van vooroplopers in de duurzame landbouw groter? Wat is de rol van de politiek? Wat kan er geoogst worden en hoe zetten we in op nog meer innovaties? Hoe zorgen we ervoor dat financiële, logistieke juridische, logistieke of inkoopsystemen kansen bieden voor nieuwe makers? En – last but not least – hoe maken we duurzaamheid rendabel?

Houden deze vragen jou ook bezig? Kom naar de Oogstdag. Bekijk het programnma op www.zuid-holland.nl/oogstweek en meld je aan!

Masterclass Gezonde productontwikkeling met groenten
16 oktober, 13.30-18.00
Hogeschool Inholland, Delft

Hoewel groenten een belangrijk onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon eten veel mensen dagelijks minder dan de > 200 gram die wordt aanbevolen. De afgelopen 4 jaar heeft Vera van Stokkom (hogeschool Inholland & Wageningen University ) een promotieonderzoek uitgevoerd naar de rol van smaak bij de acceptatie van groenten. Tijdens de masterclass worden resultaten van het promotieonderzoek gepresenteerd. Sprekers vanuit de wetenschap, private- en publieke organisaties zullen vertellen en discussiëren over kansen voor gezonde productontwikkeling die kunnen bijdragen aan het verhogen van de groenteconsumptie onder leiding van Herman Peppelenbos (lector Groene Gezondheid HAS Hogeschool).

Bekijk de uitnodiging

Tijdens Dutch Agri Food Week staan voedsel, voedselinnovatie en voedselproductie centraal. Boeren, ondernemers uit toeleverende en verwerkende industrie, retail, overheid en wetenschappers laten zien hoe zij werken aan veilig en gezond voedsel voor onszelf en voor straks 9 miljard mensen wereldwijd. Het doel van de week is innovatie te versterken, kennis te delen en vooral ook om te genieten van gezonde voeding.Pin It on Pinterest