Jaarevent 2023

Heerlijk, het is lente. Vrolijke kleuren, heerlijke geuren. Alles ziet er een stuk vrolijker uit dan tijdens de grauwe herfstdagen. En de temperaturen zijn aangenamer dan in de wintermaanden. Kon het maar altijd lente zijn! Het seizoen van groeien en bloeien. Het seizoen van nieuwe energie.

Die nieuwe energie was op vrijdag 5 april – de dag voor Kom in de Kas – heel tastbaar. Op de campus van de TU Delft was er een kennisbijeenkomst over waterstof voor partners van het EnergieAkkoord, en die bijeenkomst werd voorafgegaan door een officieel moment. Maar liefst dertien partijen zetten hun handtekening onder het EnergieAkkoord van de Greenport. Dertien! Daarmee groeide het aantal partners van het EnergieAkkoord van 36 naar bijna vijftig.

Een flauwe woordspeling: er zit dus energie in het EnergieAkkoord. En daar krijg ik weer energie van. Met het EnergieAkkoord hebben we onze nek uitgestoken. Want het klinkt mooi: een klimaatneutrale tuinbouw in 2040. Dat bereik je niet door rustig af te wachten wat er landelijk gebeurd of bij de buren, en dus namen we als Greenport het initiatief voor een akkoord. Maar ook met zo’n akkoord ben je er nog niet: je moet er energie in stoppen om er energie uit te halen. Dat is gelukt, en daarvoor ben ik regisseur Nico van Ruiten, Menno Laan en de stuurgroepleden van het EnergieAkkoord zeer dankbaar.

Energie in de lucht, energie in het EnergieAkkoord. En er zit ook energie in de bekendheid rond gezonde voeding. Juist tuinbouwproducten lenen zich zeer goed voor een gezonde levensstijl. Dat weet u, dat weet ik, maar er zijn nog te veel plaatsen waar dat nog niet voldoende bekend is. En zonder direct naar de medische sector te wijzen: ik was blij dat het Healthy Food Congres (het voormalige Groentecongres) dit jaar tegelijk plaatsvond met het congres Arts & Leefstijl. Door die unieke combinatie kregen 600 zorgprofessionals – van artsen tot diëtisten en alles daartussen – ons verhaal over gezonde voeding te horen. Geen pillen maar paprika’s dus. Weer een moment om trots te zijn op diegenen uit ons cluster die deze kans hebben gegrepen en dit mogelijk hebben gemaakt.

Gezonde voeding geeft energie. Letterlijk. En daarmee is de cirkel rond. Want waar groeit die groene energie? Juist, in de duizenden Nederlandse tuinbouwbedrijven, waarvan een aanzienlijk deel gevestigd is in de Greenport West-Holland. In die bedrijven is het bijna jaarrond lente – niet altijd zozeer economisch, maar zeker wel biologisch, natuurlijk, gezond en vol geluk. De vrolijke kleuren en heerlijke geuren waarover ik zojuist schreef zijn daar een groot deel van het jaar te ervaren.

Is het niet heerlijk om in zo’n sector actief te zijn? Een sector die zorgt voor energie, op bijna alle mogelijke fronten. En die energie werkt aanstekelijk. Alsof het altijd lente is!

Jolanda Heistek
ProgrammamanagerPin It on Pinterest