Jaarevent 2023

De daken van bedrijventerrein ABC Westland in Poeldijk meten zo’n 120.000 vierkante meter. Voldoende ruimte dus voor duizenden zonnepanelen. Inmiddels liggen er 18.500. Maar de verduurzaming van het bedrijventerrein gaat verder dan alleen met zonne-energie, vertelt directeur Herwi Rijsdijk. 

Wat is de duurzame ambitie van ABC Westland?

“We willen in 2040 klimaatneutraal zijn. We zijn een eind op de goede weg. Zo voorzien de zonnepanelen voor zo’n 30 tot 35 procent in de energiebehoefte van onze klanten op het terrein, die samen zo’n 60 procent van het terrein in gebruik hebben. De komende jaren komen er nog eens enkele duizenden panelen bij, zodat we op ongeveer 45 procent uitkomen. Maar we hebben nog meer innovaties nodig om die ambitie te realiseren. Zo onderzoeken we de mogelijkheden van Warmte- en Koude Opslag.”

Kunnen jullie een eventueel overschot stroom door de zonnepanelen verkopen aan het net?

“We hebben afgelopen jaren inderdaad soms een piek gehad. Maar er is sinds kort een vertical farming-bedrijf gevestigd op ABC Westland. Dat bedrijf kweekt groenten en heeft daardoor veel stroom nodig.”

Welke andere duurzame maatregelen zijn genomen op ABC Westland?

“We gebruiken LED om de hallen te verlichten. En de warmte van de koelcellen wordt gebruikt: in de winter om de kantoren te verwarmen, en ook om de vloeren van de koelcellen te verwarmen. Waarom? Sommige producten, zoals knoflook, moeten gekoeld worden met -1°C, en bijvoorbeeld paprika met 12°C. Door de cel dan met vloerverwarming op temperatuur te brengen voorkomen we condensvocht en dus schimmels.”Pin It on Pinterest