Jaarplan 2024

De provincie Zuid-Holland heeft een aantal uitdagingen, onder meer op het gebied van energie, klimaat en gezondheid. Tijdens het Festival van de Toekomst – op 13 september in de Fokker Terminal in Den Haag – stonden die uitdagingen centraal. De Greenport verzorgde samen met vers+ een werksessie over persoonlijke voeding en gezondheid.

De 13-jarige Noor opende het Festival van de Toekomst. Ze vertelde het mooi te vinden dat honderden aanwezigen die dag gingen praten over de toekomst. “Maar zal ik vertellen wat mij bezighoudt? Welke dingen mij echt raken? Het duurt niet lang hoor, even maar. En daarna kunnen jullie weer verder praten.”

Noor droomde van een omgeving zonder autosnelwegen. En als er dan toch straten moeten zijn, dan graag straten die ervoor zorgen dat auto’s niet te snel rijden. Ze wil reizen, iets van de wereld zien, gezond leven en buiten spelen.

Noor was niet de enige jongere die een rol speelde in het Festival van de Toekomst. Verslaggever Abel van 9 maakte een aantal filmpjes van de beursvloer. Hieronder ziet u verslag #1 van Abel. (Bekijk verslag #2, verslag #3, verslag #4.)

Toekomst voorspellen

Gedeputeerde Jeannette Baljeu en Commissaris van de Koning Jaap Smit riepen de aanwezigen nieuwsgierig en geduldig te zijn. “Want van verwondering gaan we naar het nieuwe normaal”, vertelde Baljeu over innovaties die de ene dag ondenkbaar lijken, en daarna realiteit zijn. Smit: “De toekomst en transities vragen geduld en doorzettingsvermogen.”

Daarna was het aan de beurt aan Bruno Fabre en Nadine Bongaerts. ‘Mass Change Agent’ Fabre schetste welke mogelijkheden de digitale toekomst heeft. Zo zal het niet lang duren voordat zeecontainers zelf op zoek gaan naar een geschikte vervoerder, en dat kunstmatige intelligentie op basis van iemands iPhone voor 93% kan voorspellen waar de eigenaar van die iPhone over 24 uur is.

Goedkoper dan je wc doorspoelen

Nadine Bongaerts is Synthetisch Bioloog en vertelde over de mogelijkheden van DNA. Die zijn ongekend. Zo kunnen algen gebruikt worden voor het produceren van biodiesel – altijd handig als de mens naar Mars wil – en kan DNA zelfs gebruikt kunnen worden voor opslag van data. Eén kilogram is voldoende om alle computerservers ter wereld te vervangen.

En dan te bedenken dat veel mogelijkheden nu nog ons voorstellingsvermogen te boven gaan. De transistor werd in 1947 uitgevonden; zeventig jaar later hebben we internet, AI, iPhones, vertelde Bongaerts. Dat was destijds letterlijk ondenkbaar. Tegelijk werd de eerste cel met synthetisch genoom nog maar recent gemaakt: 2010.

Tegelijk dalen de kosten voor DNA fors. “Het opslaan van de presentatie die ik vandaag geef zou 3 miljoen euro kosten. Maar dat wordt alsmaar goedkoper”, vertelde Bongaerts: “Er komt een dag dat het lezen van iemands DNA goedkoper is dan het doorspoelen van je wc.”

Na de inleiders waren er talloze inspiratiesessies en workshops. Eén daarvan werd georganiseerd door de Greenport en vers+.

 

 



Pin It on Pinterest