Magazine Aan het werk

De regio Den Haag zet vol in op geothermie. Met een nieuw onderzoekscentrum in Rijswijk, het grootste geothermie-project in de stad en de met aardwarmte verwarmde kassen van het Westland in de buurt, denkt Den Haag goede kaarten te hebben om het centrum van de geothermiewereld te worden. De aanwezigheid van een internationaal onderzoekscentrum zou de kers op de taart zijn. 

Gisteren kondigde de gemeente Den Haag haar ambities aan. De stad kan een centrum worden voor de ontwikkeling van aardwarmte-technieken, die een belangrijke rol kunnen spelen in een duurzame toekomst. Eind dit jaar krijgen 1.300 woningen rond de Leiweg voor het eerst aardwarmte uit een put midden in de stad. Uiteindelijk worden dat minstens 2.500 woningen, met ruimte om zelfs aan 4.000 huizen aardwarmte te leveren.

Ook is er een ambitie om de buitenwijk Ypenburg met geothermie te verwarmen. Het Westland, dat in de buurt van Den Haag in glastuinbouw groenten verbouwt, gebruikt al jaren succesvol aardwarmte. En met de komst van een nieuw high-tech onderzoekscentrum in Rijswijk liggen er in en om Den Haag een hoop projecten die geothermie gebruiken.

Bij aardwarmte wordt warm water uit de grond opgepompt. Als de warmte gebruikt is gaat het water terug, diep de grond in, waar het weer tijd krijgt om op te warmen. Zo ontstaat een kringloop van warmte. Er zijn veel plekken op Nederland waar de techniek uitkomst kan bieden. Het water is 70 tot 90 graden, genoeg om huizen te verwarmen. Volgens schattingen kan meer dan 20 procent van de warmtebehoefte in Nederland met aardwarmte vervuld worden. Lees verder op DuurzaamBedrijfsleven.nlPin It on Pinterest