Energie Dashboard

Vakantie. Je neemt jezelf voor even niet aan werk te denken, en jezelf even helemaal ‘uit’ te zetten. Dat was ook mijn voornemen dit jaar. Maar ja… Als ik tijdens mijn vakantie in een restaurant een tomaat zie liggen, dan vraag ik me toch even af waar die vandaan komt. Van de plant die ik zie staan in dat ene leuke winkeltje bekijk ik toch even het label of de onderkant van de pot. En bij het duurzame restaurant in Westvoorne las ik met aandacht het informatiebord over restwarmte, warmte/koude-opslag, duurzame energie, helofyten filters, ondergrondse wateropslag en zuivering. Als ik langs de Rotterdamse haven vaar, kijk ik met een agrologistieke bril. Ik lach als ik in mijn cocktail een papieren rietje zie, en niet een plastic exemplaar. Ik verdraai mijn hoofd als een ‘agrologistieke’ vrachtwagen voorbij rijdt, en geniet van de spiegeling van de Hollandse lucht in het glas van kassen. 

En zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Op die momenten wil ik roepen naar de mensen om me heen: ‘Al deze gezonde en duurzame  producten en activiteiten zijn gerelateerd aan het mooiste economische cluster van de wereld; de Greenport. En daar mogen we met zijn allen nog veel meer trots op zijn!’

En voordat je het weet is het weer september en slaan we de handen weer ineen – op gepaste afstand dan – en zetten we de schouders onder het verder ontwikkelen van duurzaam, economisch vestigingsklimaat voor het tuinbouwcluster: een Circulaire Metropool. Met een blik en verbinding richting de rest van de wereld. Gaan de deuren van het onderwijs weer open, draait het onderzoek bij de kennisinstellingen op volle groene toeren. En hopen we allemaal dat het oude normaal met nieuwe inzichten als directe toekomst voor ons ligt. 

Het woord van het jaar (lees mijn voorwoord van de Update september 2020 ga ik hier niet herhalen, maar ligt nog steeds op de loer. Twee andere woorden die blijven gelden zijn Aandacht en Samen. Die twee woorden heb je nodig om succes te vieren, maar ook om elkaar te steunen in tijden dat het niet makkelijk gaat of je een groot verlies moet verwerken (persoonlijk of zakelijk).

In deze update van augustus 2021 komen die punten ook weer naar voren. Verlies van een van de drijvende krachten achter de oprichting van de Greenport (Westland-Oostland) Bert Mooren. De verdere samenwerking tussen onderwijsinstellingen en tussen ondernemers en kennisinstellingen in innovatieprojecten. 

Aandacht is een van de belangrijkste voorwaarden om te kunnen groeien, mensen en planten. Met samenwerken worden partijen één. Dat vraagt vertrouwen, en dus aandacht voor elkaar als persoon en het belang van ieders organisatie. 

Mijn aandacht tijdens de zomervakantie ging uit naar mijn naasten, naar mijzelf, maar ook de omgeving om mij heen. Dat deed ik door een groene Greenport-bril. Ik stond dus tóch niet helemaal uit…

 

Jolanda Heistek

Programmadirecteur



Pin It on Pinterest