De Greenport maakt samen met haar partners een toekomstplan voor de watervoorziening in de regio. Het toekomstplan moet inzichtelijk maken welke oplossingsrichting in welk gebied/polder het meest kansrijk is, en wat de mogelijkheden en knelpunten zijn op technisch, juridisch, organisatorisch en financieel gebied.
De druk op de beschikbaarheid van goed gietwater wordt groter, niet alleen vanwege het brijnbeleid maar ook vanwege de klimaatverandering. Binnen de Greenport West-Holland is het de vraag hoe de glastuinbouw na juli 2022 het tekort aan gietwater kan invullen.
Een aantal organisaties is daarom de samenwerking aangegaan om te werken aan het opstellen van een toekomstplan over het duurzaam omgaan met water in de Greenport West-Holland. Tevens is afgesproken – tegelijkertijd – een pilot uit te voeren in De Lier: in dit gebied wordt schade ondervonden door bodemdaling en hierdoor is de urgentie voor alternatieve voorzieningen hoog. Margreet Schoenmakers (Glastuinbouw Nederland) coördineert dit proces vanuit de Greenport
Om het gezamenlijke project vlot te trekken is voor de periode van 8 maanden een projectleider aangetrokken (Bart Scholten). Het project wordt gefinancierd door de betrokken partijen van de projectgroep: Glastuinbouw Nederland, Provincie Zuid-Holland, Hoogheemraadschap Delfland en Gemeente Westland. De coördinatie vindt plaats vanuit Greenport West-Holland.
Piet-Hein Daverveldt, dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Delfland: “Het duurzaam omgaan met water is een belangrijke pijler in de Waterambitie van de Greenport West-Holland en ik ben dan ook erg blij met dit toekomstplan. We zien namelijk grote uitdagingen op ons afkomen: droogte, extreme neerslag en een toenemende druk op schaarse ruimte. Dit zijn complexe uitdagingen die grote gevolgen kunnen hebben op (de kwaliteit van) het water. In droge periodes zal het oppervlaktewater zouter worden en daarmee minder geschikt als gietwaterbron. Samen met de sector kijken we daarom onder meer naar het hergebruik van water, zowel in de waterketen als binnen de kas. Bijvoorbeeld hoe de verdamping van gietwater beperkt kan worden of water uit de kaslucht kan worden teruggewonnen. Naast het hergebruik van water, is ook het vasthouden van water belangrijk, zowel in bassins als ondergronds. Samen kunnen we komen tot duurzame oplossingen voor de gietwatervoorziening én het waterbeheer in de Greenport West-Holland.”
Meer informatie: m.schoenmakers@glastuinbouwnederland.nl