Jaarevent 2023

Greenport West-Holland is mede-organisator en partner van World Food Day, dat op 16 oktober plaatsvindt in Rotterdam en omgeving. Tijdens dit grootschalige evenement nemen consumenten een kijkje bij onder meer voedselproducenten en wordt aandacht gevraagd voor de uitdagingen van het huidige voedselsysteem. Zo is er een tomatenexcursie en komt er een kas te staan op het Schouwburgplein in Rotterdam. 

16 oktober is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereldvoedseldag met als doel jaarlijks aandacht te vragen voor de uitdagingen in ons voedselsysteem. Ter gelegenheid van de Wereldvoedseldag organiseert een aantal organisaties World Food Day in Rotterdam. Het evenement is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en de gemeente Rotterdam, in samenwerking met Greenport West-Holland, provincie Zuid-Holland en Rabobank. (Bekijk de website van World Food Day).

TV-koks en Bram Ladage

Zondag 16 oktober is het Schouwburgplein van Rotterdam het bruisende festivalhart met onder meer een foodquiz, kookdemo’s van bekende TV-chefs (zoals Yvette van Boven en Rudolph van Veen) en optredens. In de Schouwburg zijn talkshows over verschillende aspecten van voeding. Daarnaast kunnen consumenten op excursie naar foodondernemers in en om de stad (zoals de teler die aardappelen produceert voor Bram Ladage en een rondleiding bij een melkveehouder). World Food Day wordt geopend door burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en staatssecretaris Martijn van Dam.

Kas op het schouwburgplein

De tuinbouw krijgt een prominente rol in het programma van World Food Day. Zo zijn er excursies naar Tomatoworld en vershandelaar Bakker Barendrecht. Op het Schouwburgplein kunnen consumenten in een kas zien hoe groenten groeien en hoe hommels zorgen voor biologische bestuiving. Daarnaast is er een talkshow over ‘Feeding the Mega-city’, het centrale thema van de Greenport.

Afstand tot consument verkleinen

Jolanda Heistek, programmamanager van Greenport West-Holland: “Tijdens de World Food Day willen we laten zien hoe het voedselsysteem in elkaar steekt en hoe de tuinbouw samenwerkt met partijen op het gebied van voedingsmiddelen. Voor veel consumenten in met name steden is de afstand tot voeding groot: die kunnen we verkleinen met de World Food Day. Bovendien kunnen we laten zien welke bijdrage het tuinbouwcluster levert aan een duurzame en eerlijke voedseltoekomst.”

Programmaonderdeel van Dutch Agri Food Week

World Food Day in Rotterdam is het grootste wereldvoedseldagevenement van Europa en is onderdeel van de Dutch Agri Food Week van 12 tot en met 25 oktober. De activiteiten op het Schouwburgplein zijn gratis toegankelijk, evenals de talkshows (reserveren noodzakelijk). Excursies kosten 2,50 per stuk. Een plek reserveren voor een van de talkshows of een kaart kopen voor een excursie kan via www.worldfoodday.nl

World Food Day

 

 Pin It on Pinterest