Vacature
Programmasecretaris

Afgelopen donderdag vond de vijfde editie van het HeroFestival – een co-creatie van HortiHeroes en Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen – plaats. Eindelijk weer een live editie, vanuit H20 Esports Campus in Purmerend. Daar kwamen studenten, ondernemers, intrapreneurs, startups en scale-ups samen om vernieuwing in de Food & Flower industrie aan te jagen. Met sprekers van binnen en buiten de Food & Flower industry stond er een bomvol en inspirerend programma onder het thema WE ARE GAME CHANGERS. Ook werden er diverse prijzen uitgereikt aan grensverleggende startups. Vertigo Technologies won de TopSector Innovation Prize en startup Grow Your Future werd benoemd tot beste startup vanuit het HortiHeroes Intrapreneurship programma voor young professionals. Zij namen € 10.000,- mee naar huis voor de verdere uitwerking van hun idee.

Juryvoorzitter Harrij Schmeitz van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U) was onder de indruk van de inzendingen. “Het thema van deze editie was ‘Improving the value chain in horticulture’. Voorgaande edities lag de focus veel meer op technologie in de kas, maar het optimaliseren van de waardeketen is voor de tuinbouw ook essentieel. Juist de ketenbrede (systeem)innovaties kunnen de sector verder vooruit helpen. Het niveau van de inzendingen was hoog. We hebben een breed scala aan problemen gezien die door de (inter)nationale deelnemers efficiënt worden aangepakt. Het was moeilijk kiezen voor de jury!”

Het monitoren en controleren van de versheid van groente en fruit is een grote uitdaging voor zowel tuinders, distributeurs en retailers. Startup Vertigo Technologies heeft een sensor ontwikkeld om de kwaliteit van fruit te inspecteren, zonder het te beschadigen. Het is een nieuwe detectietechniek gebaseerd op microwaves, waarmee je als het ware in het fruit kunt kijken. De jury over de winnaar: “Non-destructive fruit sensing is an important added value in several stages of our chain and different crops. Vertigo has taken a new technology, microwave, to solve quality management in the chain.” De techniek is gebaseerd op microgolfmetingen die in één meting snel meerdere kwaliteitsparameters definiëren zoals rijpheidsstadium, interne gebreken en houdbaarheid. Hiermee kan de kwaliteit van het product in de gehele keten gemonitoord en – waar nodig – bijgestuurd worden: van de kas tot de retail.

Vertigo Technologies ontving een kennisvoucher t.w.v. €25.000,- om samen met Wageningen University & Research, professoren en studenten de oplossing c.q. het concept verder uit te werken en/of knelpunten op te lossen. Daarnaast krijgt de winnaar begeleiding op maat van een T&U innovatie-makelaar (20 uur t.w.v. €2.500 euro). StartLife stelt het winnende team een wildcard beschikbaar voor hun acceleratieprogramma voor agrifoodtech startups.
Planthunters kreeg met een recordaantal stemmen de publieksprijs. Deze startup heeft een digitaal platform ontwikkeld voor nieuwe en bijzondere planten voor de kweker, exporteur, detaillisten en consumenten. Een platform waarbij vraag en aanbod bij elkaar komt, maar wel met behoudt van de huidige keten. Op deze manier maakt Planthunters bijzonder en nieuw assortiment toegankelijk voor iedereen. De publieksprijs bestaat uit €1.500 en deelname aan het HortiHeroes Startup Programma met toegang tot netwerk, kennis en exposure en faciliteiten via HortiHeroes en World Horti Center. Beide winnaars krijgen media-exposure via KAS Magazine ter waarde van €1.500,-.

 Pin It on Pinterest