Nieuwe Energie

De afgelopen weken begon én eindigde elke bijeenkomst en ieder gesprek met hetzelfde woord: energie. De hoge energieprijzen raken ondernemers in de Greenport hard. Er zijn veel trieste berichten over gezonde bedrijven die besluiten te stoppen voordat ze de rekening niet meer kunnen betalen. Ondernemers die hun levenswerk – of dat van hun ouders – niet meer kunnen voortzetten: het werk van generaties verdwijnt.

Soms zit ik met plaatsvervangende schaamte achter mijn computer, bijvoorbeeld als ik op de knop druk en een uitnodiging voor een bijeenkomst, of een bericht over een ander thema dan Energie verzend. Maar zoals ondernemers mij ook zeggen: we hebben één zekerheid, en dat is dat er een einde komt aan deze crisis. Alleen, wanneer en met welke schade, dat weet niemand. Het kan mogelijk jaren duren voordat we dit te boven zijn.

Maar een crisis biedt ook nieuwe kansen. We moeten dus vooruit blijven kijken. Ik zie wederom een enorme flexibiliteit bij ondernemers. De telefoon staat roodgloeiend, de mailbox stroomt over met ideeën, vragen en plannen.

Daarom besteden we in deze Update veel aandacht aan onze bijeenkomsten over onder meer Biobased, Ruimte en clusters. En niet te vergeten: aan Human Capital. Want de basis van ons werk is de plant, maar die groeit niet zonder de mens die ‘m verzorgt, die de techniek en kennis ontwikkelt, die zorgt voor transport, en ga zo maar door. We hebben goed gekwalificeerd en betrokken en enthousiaste werknemers en werkgevers nodig.

Dat geldt ook voor het Greenport-team. Deze periode starten weer enkele nieuwe bestuursleden, programmaregisseurs én nieuw talent. Zoals u kunt lezen in deze Update geven we jongeren de kans om het cluster te leren kennen. Vanaf nu zijn ze ambassadeur voor het leven. Zij zijn onze toekomstmakers, en vertellen het verhaal van de Greenport verder aan hun vrienden en familie. Want de Greenport, ons tuinbouwcluster, verdient de positieve verbazing van iedereen. We zijn leverancier van Gezondheid en Geluk, en dus ook werkgeluk…

Jolanda Heistek
Programmadirecteur Greenport West-HollandPin It on Pinterest