Magazine Aan het werk

“Greenport West-Holland en InnovationQuarter zijn complementair.” Dat vertelt Eefje Dekkers. Zij startte eind 2019 als Hoofd Innoveren bij InnovationQuarter, een van de partners van Greenport West-Holland. De uitdaging voor beide organisaties: een goed draaiende regionale economie, ook ná de coronacrisis. 

Hoe zie je de samenwerking tussen Greenport West-Holland en InnovationQuarter?

“We richten ons allebei op de regionale economie. Daarbij richt InnovationQuarter zich meer op de bedrijven om grotere innovaties te realiseren: wat hebben zij nodig voor hun succes, en hoe kunnen we complexe samenwerkingen tot stand brengen? Greenport West-Holland  legt verbindingen ín de triple helix en verzorgt communicatie en events. Op die manier zijn we complementair. Dat betekent dat we elkaar op veel thema’s tegenkomen, zoals vertical farming, digitalisering en circulariteit. Daarin werken we samen, elk vanuit onze eigen rol.”

Binnen je functie bij InnovationQuarter zijn ecosystemen belangrijk. Is het tuinbouw-ecosysteem voldoende ontwikkeld?

“De tuinbouw is inderdaad een ecosysteem dat draait: partijen weten elkaar te vinden. Maar een ecosysteem is veel breder dan dat. Een voorbeeld hiervan is dat InnovationQuarter samenwerkt met Provincie Zuid-Holland, Greenport West-Holland en mogelijke andere partners aan een verkenning en voorstel voor een meerjarig internationaliseringsprogramma om de Zuid-Hollandse tuinbouw sector te helpen met het verder opschalen van hun internationale activiteiten in diverse doelmarkten. Financiering is een ander, nog actueler voorbeeld: kan een onderneming voldoende funding vinden? En op welke manier wordt samengewerkt aan uitdagingen? Dat is dan ook mijn oproep aan het Greenport-netwerk: hoe kunnen we samenwerken om de huidige crisis te boven te komen?”

Wat is volgens jou de route daarvoor?

“De grote uitdaging is om de regionale economie overeind te houden. Om te herstellen wat we hadden, zover mogelijk. Dat geldt dus ook voor de tuinbouw. Hoe we dat moeten doen? Innoveren is een deel van de oplossing, maar zeker niet de enige. Er zal gewerkt moeten worden aan nieuwe businessmodellen, financieringen en verdergaande samenwerkingen. Er is veel energie bij bedrijven en overheden, én door corona is behoefte om zelfvoorzienend te worden in voedselproductie enorm groot. We moeten ons nu sterk organiseren in Nederland om de koppositie te behalen.”Pin It on Pinterest