Jaarevent 2023

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Bijeenkomst over versterken Greenport West-Holland

Hoe versterken we de Greenport West-Holland?

Ondernemers, overheden en kennisinstellingen moeten samen werken aan een stevige toekomst van de tuinbouwsector. Dat bleek tijdens een bijeenkomst van Greenport West-Holland bij Looije Tomaten in Naaldwijk. De bijeenkomst stond in het teken van het versterken van de internationale concurrentiepositie van de regio.

Onlangs vond het startevent van Greenport West-Holland plaats. Sindsdien zijn er enkele bijeenkomsten met stakeholders – zoals ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden – geweest. De bijeenkomst bij Looije Tomaten was de derde in rij.

 

Relatie handel, logistiek en teelt

Tijdens de bijeenkomst werd over een aantal aspecten van de concurrentiepositie gesproken, bijvoorbeeld over het versterken van de relatie handel, logistiek en de teelt. Piet Zwinkels van Zwinbrothers, teler van radijs stelde: “Telers kunnen voor hun afzet aan het buitenland niet zonder de handel en logistiek. Daarom moeten telers actief betrokken zijn, zodat iedereen profiteert van die afzet”. Herwi Rijsdijk, beheerder van bedrijventerrein ABC Westland reageert: “We importeren steeds meer producten via de Rotterdamse haven. Als we onze Hollandse producten kunnen verrijken met de importproducten en deze samen kunnen doorvoeren naar de afzetgebieden in Europa, dan levert dat een belangrijke meerwaarde op”.

 

Investeren gericht op nieuwe verdienmogelijkheden

Daarnaast werd gediscussieerd over nieuwe verdiencapaciteiten in de tuinbouwketen, zoals de draaischijffunctie, internationalisering, voeding–gezondheid-welbevinden en stedelijke tuinbouw. De vraag is wat nodig is om deze verdienmogelijkheden te versterken, bijvoorbeeld op het gebied van ruimte, energievoorziening, watervoorziening, CO2-voorziening en infrastructuur, kennis en innovatie. De economische verdiencapaciteiten van de tuinbouw zullen de komende decennia flink veranderen. Dit vraagt ook om gerichte investeringen. Deze worden vastgelegd in een gezamenlijke investeringsagenda voor de regio.

 

Toewerken naar een handelingsperspectief

De komende periode interviewt Greenport West-Holland individuele ondernemers over onder meer hun plek in de keten, trends en innovaties voor het eigen bedrijf en de sector. Vervolgens wordt in werksessies dieper ingegaan op thema’s. Dit moet leiden tot een gedragen uitvoeringsagenda vanuit alle betrokken partijen. Het handelingsperspectief, met daarin de verdiencapaciteiten en de daarbij behorende randvoorwaarden, moet in september klaar zijn. Vanaf oktober wordt een verdieping gedaan voor het gebied Westland. De investeringsagenda moet het jaar daarop gereed zijn.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”nivo” interval=”3″ images=”2000,2002,2003,2004,2005″ onclick=”link_no” custom_links_target=”_self” img_size=”1000″][/vc_column][/vc_row]Pin It on Pinterest