Vacature
Programmasecretaris

Bollenbedrijf JUB Holland uit Noordwijkerhout heeft de Tuinbouw Ondernemersprijs 2017 gewonnen. Dat werd 11 januari bekendgemaakt in de Keukenhof in Lisse. De andere genomineerden waren Bunnik Plants uit Bleiswijk, Green Specialties Holland uit Lierop. De Greenport feliciteert de winnaar en de beide genomineerden.

Jac Uittenbogaard & Zonen (JUB Holland) vervult een vooraanstaande positie in de bollensector. Het bedrijf beheerst als een van de weinigen in de sector alle dimensies van het bloembollenvak: van veredelen van tulpen via samenwerkingsverband ‘Remarkable’ tot kweken, broeien en verhandelen van bloembollen voor de retail, landscape en broeierij. Het bedrijf exporteert kwalitatief hoogwaardige bloembollen en bloembollenproducten en vele innovatieve concepten naar meer dan 35 landen.

De uitreiking van de Award stond dit jaar in het teken van familiebedrijven en opvolging. Zo was er een paneldiscussie met drie jonge ondernemers die het familiebedrijf hebben overgenomen: Erwin van der Lans (Lans Tomaten), Joyce Lansbergen (LG Flowers) en Dirk Ebben (Boomkwekerij Ebben). Prof. Dr. Pursey Heugens van RSM Erasmus University vertelde over zijn onderzoek naar de overdracht van familiebedrijven. Slechts een derde van de familiebedrijven die zijn overgenomen ‘overleeft’ de volgende generatie, vertelde hij.

Heugens gaf familiebedrijven met plannen voor overdracht enkele adviezen. Zo moeten mogelijke ‘breuklijnen’ (emotionele, fiscale, organisatorische en technologische) zo veel mogelijk uit elkaar getrokken worden. Vaak komen al die breuklijnen samen in een zeer korte periode, waardoor de overdracht moeizaam verloopt. Daarnaast adviseerde Heugens overdragers geen ongevraagd advies te geven aan hun opvolgers. De opvolgers zouden zich bovendien niet moeten opstellen als ‘rentmeesters’, maar als echte ondernemers.

 Pin It on Pinterest