Jaarevent 2023

Op initiatief van werknemers- en werkgeversorganisaties FNV, CNV, Plantum en Glastuinbouw Nederland gaat Kasgroeit zich meer richten op het bevorderen van de instroom van werknemers in de sector. Kasgroeit stimuleert goed werkgeverschap in de sector en werkt samen met de bedrijven aan het verbeteren van instroom, ontwikkeling en behoud van medewerkers. Deze week worden er twee nieuwe initiatieven opgestart: ‘Sleutel aan je toekomst in de kas’ en ‘Functies inbeeld’.

Brede functies met algemene vaardigheden en competenties komen steeds vaker voor in de glastuinbouw. Specifieke kennis is minder vaak nodig en de glastuinbouw spreekt daarmee meteen een hele groep nieuwe mensen aan. Om de bekendheid onder deze groep te vergroten, brengt Kasgroeit de functies beter in beeld. In een serie van negen filmpjes vertellen medewerkers van glastuinbouwbedrijven met passie en enthousiasme over hun functie. We geven een kijkje in het werk van o.a. een bedrijfsleider op een gerberakwekerij, een onderhoudsmonteur bij een plantenkwekerij en een Salesmanager bij een internationaal sierteeltbedrijf. We willen mensen triggeren eens een blik over de schutting te wagen in deze innovatieve sector.

Vooral op het gebied van techniek en onderhoud kan de sector goed nieuwe mensen gebruiken. Met slimme innovaties, duurzame productiemethodes, hightech uitvindingen zijn technische functies steeds vaker nodig. Onderhoudsmonteurs in de glastuinbouw hebben dagelijks te maken met elektrotechniek, mechanische techniek, energiesystemen, aandrijftechniek en watertechniek. Dit betekent een afwisselende baan met veel eigen verantwoordelijkheid.

In februari lanceren we een leer-werk traject met de titel: “Sleutel aan je toekomst in de kas”. Insamenwerking met glastuinbouwbedrijven en het technisch opleidingsinstituut ROVC worden (potentiele) medewerkers opgeleid tot technisch medewerker en vervolgens tot zelfstandig onderhoudsmonteur. Kasgroeit heeft voor dit opleidingsprogramma een speciale leerlijn ontwikkeld: een serie elkaar opvolgende cursussen waarmee we meer mensen opleiden tot zelfstandig onderhoudsmonteur.

Bijzonder aan dit traject is dat deelnemers alleen affiniteit hoeven te hebben met techniek. Een technische achtergrond is geen vereiste. De adviseurs van Kasgroeit doen de eerste screening van de kandidaten, waarna zij direct bij glastuinbouwbedrijven op gesprek gaan. Na de sollicitatieronde komen deelnemers in dienst van een van de deelnemende glastuinbouwbedrijven. Vervolgens starten zij op korte termijn met het opleidingsprogramma.

Bedrijven die interesse hebben in deelname kunnen contact opnemen met Kasgroeit. Meer informatie en over de voorwaarden van deelname is te vinden opwww.kasgroeit.nl/sleutelaanjetoekomst

Deze projecten zijn ontwikkeld door Kasgroeit. Kasgroeit is een initiatief van Glastuinbouw Nederland, Plantum, CNV en FNV en wordt gefinancierd vanuit het Fonds Colland Arbeidsmarkt.Pin It on Pinterest