Jaarplan 2024

Bron: AGF – lees het originele artikel

De bedrijven gevestigd rondom het Handelscentrum Barendrecht in Barendrecht en Ridderkerk waren in 2014 gezamenlijk goed voor zo’n 25% van het totale AGF-handelsvolume in Nederland. Deze cijfers komen uit een ‘sneak preview’ van een rapport over de kracht van het gebied dat in februari verschijnt. Het gebied huisvest dan ook verreweg het grootste geconcentreerde cluster van de AGF-sector in Nederland. Van de in totaal meer dan 100 bedrijven in het gebied zijn er circa 50 in de handel actief. Nog eens ruim 50 bedrijven versterken het handelscluster met diensten op het gebied van onder andere warehousing en logistiek tot fust, verpakkingen en afvalverwerking.

Kracht van het gebied
De bedrijventerreinen Handelscentrum ZHZ, Verenambacht en BT Oost vormen samen een belangrijke draaischijf voor Nederland als nummer 2 exporteur van groenten en fruit wereldwijd.  Gebrek aan ruimte voor uitbreiding zat de laatste jaren ontwikkeling van het gebied in de weg. Eind 2015 kwam hierin verandering met de onherroepelijke vaststelling van het inpassingsplan voor Nieuw Reijerwaard, 90 hectare grond ten oosten van de bestaande terreinen. Wageningen Universiteit en Hillenraad Partners onderzochten voor de Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard hoe de invulling van dit nieuwe terrein optimaal kan bijdragen aan de kracht van het bestaande AGF-cluster. In dit onderzoek zijn gevestigde ondernemers betrokken door een enquête en interviews.

Klanteisen en dikke stromen
In de afgelopen jaren transformeerde het aloude Handelscentrum Barendrecht tot een cluster van toonaangevende AGF-spelers. Traditionele handelsbedrijven veranderden van karakter. Naast The Greenery, groeiden ondernemingen als Bakker Barendrecht, HillFresh, AgroFair en Van Gelder uit tot gespecialiseerde toeleveranciers. Zij speelden in op de consolidatieslag onder klanten in retail en foodservice. Op de belangrijkste afzetmarkten werden inkopende partijen groter en veeleisender.

De kracht van het gebied ligt van oudsher in het cluster van bedrijven dat als geen ander snel en flexibel inspeelt op die veranderende marktvraag. Individuele ondernemingen profiteren van de optimale locatie ten opzichte van productaanbod, haven en afnemers in combinatie met de grote concentratie van collega-bedrijven. Dikke stromen vinden met hoge frequentie, tot wel drie keer per dag, hun weg naar de belangrijkste afzetmarkten. Naast dit logistieke voordeel, maakt de diversiteit van bedrijven het mogelijk dat zij elkaars assortiment versterken door interlokale handel.

Verbreding van AGF tot food
Volgens de geïnterviewde AGF-bedrijven is voor hen het versterken van de inbedding in internationale vers-netwerken van het grootste belang. Voor Nieuw Reijerwaard vertaalt dat zich in de mogelijkheid tot een sterke verbinding met importstromen via Maasvlakte en Coolport. Ook het verbeteren van de logistieke prestaties naar klanten is een issue. Door verbreding van de activiteiten in het gebied van AGF tot food, kunnen volumes toenemen die het gebied aantrekkelijker maken als ‘inkooplocatie’ voor retailers. De gevestigde bedrijven noemden ook het samen werken aan ‘Cost leadership’ als kans met clusterinitiatieven en -voorzieningen die de gezamenlijke kracht verder versterken. Voor gezamenlijke energievoorziening zijn de eerste verkenningen inmiddels gestart.

Het rapport over de kracht van Nieuw Reijerwaard is aan te vragen via info@nieuwreijerwaard.eu



Pin It on Pinterest