Vacature
Programmasecretaris

Een bijzonder fine art fotografieproject met bloemenkragen maakt vrouwen zichtbaar uit de bloemen- en bloembollensector. Marjolein van Ruiten en fine art fotografe Marieke Treffers hebben sinds het voorjaar van 2021 gezocht naar vrouwen die in de sector werken en op de foto wilden met de bloemen van hun bedrijf. Het doel: twaalf bijzondere fotoportretten die de diversiteit van de bloembollensector op een nieuwe manier laat zien. De foto’s staan in een verjaardagskalender -iets typisch Nederlands- op volgorde van de maanden dat de bloemen in bloei zijn. De verjaardagskalender wordt op 16 december gelanceerd in Het Wapen van Noordwijkerhout, georganiseerd door Greenport Duin- en Bollenstreek in samenwerking met KAVB Kring Bloembollenstreek en LTO Noord afd. Duin- en Bollenstreek. Vanaf 17 december 2022 presenteert Museum de Zwarte Tulp de portretten die Marieke Treffers maakte als onderdeel van de tentoonstelling Tulpen NU. De tentoonstelling is tot en met eind februari 2023 te zien. De verjaardagskalender, in een eerste oplage van 1000 exemplaren, is te koop via de website van Marieke Treffers.

Joyce Lansbergen (CEO L.G. Flowers): “Ik vind het erg belangrijk om de waarde van vrouwen in de sierteelt te laten zien en ik wil graag bijdragen als inspirator voor jonge meiden om juist wel het bedrijf in te stappen en je eigen draai eraan te geven.”

Deelnemers aan de fotoshoots: iconische kwekersvrouwen met bloemenkragen
Januari:
Hyacinten: Leonie Hogervorst – Gebr. Hogervorst, Noordwijkerhout
Februari:
Gerbera’s: Joyce Lansbergen – L.G. Flowers, Pijnacker
Maart:
Narcissen: Ilse Pennings – P. Pennings, Noordwijkerhout
April:
Tulpen: Marriet van der Vlugt – C. van der Vlugt & ZN, Noordwijkerhout
Mei:
Pioenrozen: Therese de Roon – Bloemenkwekerij M. de Roon, Mijnsheerenland
Juni:
Canna’s: Monique van Haaster, Van Haaster Canna’s, De Zilk
Juli:
Scabiosa’s: Sandra van der Hulst, Hulst Wiranda, Voorhout
Augustus:
Agapanthus: Bianca van Eijk – Eijco Flowers BV, Pijnacker
September:
Gladiolen: Carolien de Ridder, De Ridder Bloemen en Bloembollenkwekerij, Noordwijkerhout
Oktober:
Dahlia’s: Anja Jansze, De Tulperij, Voorhout
November:
Calla’s: Anna Kortekaas Zarek, Kallaland BV, Voorhout
December
Sonatini’s: Geertje Langeveld – Firma WF Leenen, Voorhout

Marieke Treffers
Fine Art fotografe Marieke Treffers is gespecialiseerd in bijzondere fine art foto portretten. Marieke Treffers heeft ruime ervaring in het portretteren van vrouwen met bijzondere bloemenkragen. Marieke komt van moederskant uit een bollenkwekers familie (familie Hoog, kwekerij van Tubergen aan de Leidsevaart in Haarlem). Eenmaal opgegroeid tussen de kassen en de bollenschuren, dan gaan de bollen onder je huid zitten en dat gaat niet meer over. Zij maakte coronaproof portretfoto’s die zij zelf nabewerkte. Marieke Treffers maakte tevens de bloemenkragen zelf en bevestigde terplekke bij de fotoshoot de meegebrachte bloemen.

“Inspiratie voor het project kreeg ik van de kalender “het DNA van de Bollenstreek” van KAVB en Flower Science uit 2018. Daarin werden de mannen prachtig geportretteerd, waaronder mijn vader Aad van Ruiten. Hoe zou het zijn om de vrouwen en de sector op een nieuwe manier zichtbaar te maken?” aldus Marjolein van Ruiten die het project initieert en in samenwerking met Marieke Treffers realiseert. Marjolein van Ruiten is afkomstig uit een bloembollenkwekersfamilie in Noordwijkerhout. Sinds 2011 is zij werkzaam als specialist persbenadering voor de Nederlandse muzieksector. Eerder initieerde o.a. zij de doop van de Tulipa Matangi voor het Matangi Quartet die op het Bloemencorso van de Bollenstreek optraden (2010) en deed zij publiekswerving & PR voor de voorstelling Tulpmania van de Veenfabriek die plaatsvond bij bloembollenexporteur Moolenaar in Voorhout (2015).

Meer informatie & bestellen verjaardagskalender: www.marieketreffers.nl/kwekersvrouwen-project

Verjaardagskalender Iconische Kwekersvrouwen is gerealiseerd met dank aan: Greenport Duin- en Bollenstreek, Economic Board Duin- en Bollenstreek, alle deelnemende bedrijven, KAVB Kring Bloembollenstreek, LTO Noord afd. Duin- en Bollenstreek en Noordwijk Marketing.Pin It on Pinterest