Magazine Aan het werk

Dineke-van-MeeuwenIn Loods38 op Dutch Fresh Port worden initiatieven op het gebied van agrologistiek getoond, en kunnen de verssector en omwonenden elkaar ontmoeten. Initiatiefneemster Dineke van Meeuwen: “Loods38 wordt een doetank voor de toekomst van het voedselsysteem.”

Dutch Fresh Port is een groot terrein met talloze dienstverleners in de agrologistiek. Maar hoe groot ook, wat er nu precies gebeurt op de drie bedrijventerreinen, dat is niet zichtbaar voor de inwoners van Ridderkerk, Barendrecht en Rotterdam. Dat komt onder meer doordat het “voor Barendrechters aan de andere kant van het station ligt”, vertelt Dineke van Meeuwen. 

Een mooie aanleiding dus om de deuren open te zetten en verbinding te zoeken. En er zijn meer aanleidingen. De verssector is een belangrijke werkgever voor de regio én is dagelijks bezig met een van de grootste maatschappelijke uitdagingen: het voorzien van gezonde producten, en de daarbij behorende disciplines als verpakkingen, verkoop en bezorging

Daarom richtte Dineke van Meeuwen Loods38 op. Dit wordt één van de plekken waar Dutch Fresh Port kan laten zien wat hier allemaal gebeurt, als een etalage én clubhuis van de agrologistieke dienstverleners op Dutch Fresh Port. “We willen bedrijven, scholen en bewoners verbinden.”

Ecosysteem ontwikkelen

Loods38 is gevestigd naast het station van Barendrecht, in een aantal oude loods gebouwen. Het eerste gebouw is inmiddels in gebruik. Daar zijn de eerste initiatieven gevestigd. Zo is er een magazijn ingericht; daar wordt een praktijkopleiding voor reachtruckchauffeur gegeven. TU Delft legde voor de loods een klimaatbos aan; daarmee wordt (landelijk) gekeken naar de effecten van bomen op het klimaat. Bij Loods38 wordt samen met Lentiz een tuin aangelegd voor studenten van groene opleidingen. En er is een bedrijf dat bewoners onderwijst en voorlicht, onder meer met een moestuin met bijhorende cursussen en door ‘afval’ van de agrologistiek te gebruiken als groene producten.

Door dergelijke initiatieven én onderwijspartijen de ruimte te bieden, wil Loods38 werken aan de totstandkoming van een ecosysteem op het gebied van voeding en agrologistiek. “Daardoor wordt het voor talenten ook leuker om te werken in dit gebied.”

Tegelijk wil Loods38 de dialoog aangaan met omwonenden over de toekomst van onze voeding. “Er zijn veel vraagstukken op het gebied van voeding. Daarover willen de connectie leggen met omwonenden en jonge talenten. We hopen dat Loods38 daardoor – net als het World Horti Center – uitgroeit tot een clubhuis, maar dan voor de agrologistiek.”Pin It on Pinterest