Jaarplan 2024

Een weblog van Jolanda Heistek, exclusief geschreven voor Goedemorgen.

Het programmateam van de Greenport bestaat uit een aantal leden, elk verantwoordelijk voor een van onze ambities. Eén van programmateamleden weet vaak al bij zijn introductie hele gezelschappen voor zich te winnen. “Ik ben de coördinator van het thema Gezondheid & Geluk”, zegt hij dan trots.

Jaloerse blikken zijn dan zijn deel. Want wie wil niet iets doen met gezondheid en geluk? Maar het is niet voor niets dat de Greenport West-Holland een toonaangevende regio en ‘Leidend in Gezondheid & Geluk’ wil zijn. De tuinbouw heeft namelijk op beide thema’s goud in handen. Gemakshalve worden sierteeltproducten daarbij altijd onder ‘geluk’ geschaard. Want een bosje bloemen of een mooie plant, daarvan maakt je hart toch een sprongetje? Puur geluk dus.

Maar sierteeltproducten bieden meer dan geluk. Ze zorgen ook voor gezondheid, mentale én fysieke. Mensen die in een groene omgeving werken, zijn minder vaak gestresst, bijvoorbeeld. En van verschillende planten is aangetoond dat ze luchtzuiverend werken.

Sierteeltproducten zijn dus bevorderend voor ieders geluk én gezondheid. Je zou denken: jackpot! Want dat wil iedereen, overal en altijd! Ze zouden niet aan te slepen moeten zijn, die producten.

Maar dan de werkelijkheid… De afgelopen tijd was ik vaak en veel in het ziekenhuis wegens een naast familielid. Dag in, dag uit verbaasde ik me over de grijze gangen, over de saaie zalen, de lege vensterbanken en spierwitte wachtruimtes. Je zou een overdaad aan groene gezondheid en geluk verwachten, betaald uit een zorgpotje. Want daarmee help je patiënten pas écht. Maar nee, de enige bloemen die je ziet zijn betaald door bezoekers van patiënten. Blijkbaar weten zij wél de waarde van sierteeltproducten. En planten zijn verboden in de zorgkamers.

Je snapt dat ik om twee redenen daar zeer gestresst weer dagen heb gezeten. En in mijn dagelijkse energie om de Greenport overal op de kaart te zetten, sterk heb overwogen om ‘stiekem’ één dag de zorgkamer om te toveren in een gezonde plantenwereld van groen en kleuren.

Zo braaf als ik ben heb ik dit maar niet gedaan en dit thuis dubbel en dwars ingehaald. Gelukkig passen de doosjes snoeptomaat en cressen die ik geregeld van ‘gezondheid’-begane tuinbouwondernemers toegestopt krijg voor thuis in mijn handtas. Want ook die gezonde producten ontbreken op het voedingsmenu van een ziekenhuis.

En niet alleen ziekenhuizen zouden geholpen zijn met meer gezondheid en geluk. Kantoren, scholen, seniorenhuizen, vergaderzalen, overheidsgebouwen, noem maar op.

Helaas, het gebeurt zelden. Dat is op zich al jammer voor patiënten, scholieren, wachtenden, werkende, senioren etcetera. Maar het betekent dat deze markten nog niet zijn ontwikkeld. En dat is meer dan jammer voor de tuinbouw. Want hoe veel hoger zou de afzet van bloemen en planten kunnen zijn als deze markten wél tot wasdom komen. En doordat tuinbouwondernemers werken met een levend product, hebben ze weinig tot geen mogelijkheid te schuiven met hun aanbod. En zonder afzet geen omzet, en dat is geen gezonde bedrijfsvoering. Andere producten kun je wél een weekje of langer in een magazijn opslaan. Om positief te eindigen is dit dus een kans!

Gelukkig zijn er lichtpuntjes. Zo wordt binnen de zorg steeds meer onderzoek gedaan naar de positieve effecten van groen en preventie door voeding en levensstijl. En het ministerie van VWS wil de tuinbouw meer betrekken bij de zorg. Zoals recent aangekondigd door VWS-staatssecretaris Paul Blokhuis op het Healthy Food Congres. Nu nog gaat 80 miljard naar de zorg en 20 miljard naar preventie. Deze verhouding moet schuiven, zei Paul Blokhuis. Uit ervaring  weet ik dat de 80 miljard hard nodig blijft voor de zorg, en dat we ook 80 miljard nodig hebben voor preventie! Het zou mooi zijn als in het Nationaal Preventieakkoord het gehele tuinbouwaanbod – van sierteelt tot voeding – hoogste prioriteit krijgt. Want gezondheid en geluk gaan hand in hand.



Pin It on Pinterest