Jaarplan 2024

Isolatie maakt het verschil, ook in de tuinbouw

Februari 2020 gaat vooralsnog niet de geschiedenisboeken in als winterse maand. Toch kan ook nu de energierekening flink oplopen. Goede isolatie betaalt zich snel terug. Niet alleen bij woningen, maar zelfs bij glazen huizen: de glastuinbouw gebruikt door isolatie bijna 25% minder energie dankzij goed geïsoleerde kassen. 

Het lijkt een goed bewaard geheim: de Nederlandse glastuinbouw is koploper in de energietransitie. Naar verwachting is de sector al in 2030 voor een flink deel klimaatneutraal. Daarmee loopt de glastuinbouw voor op de andere economisch belangrijke sectoren. Op lokaal niveau zijn er al veel ondernemers die meer energie produceren dan dat ze zelf gebruiken.

Om dat over het voetlicht te brengen, bracht Greenport West-Holland onlangs een boekje uit met daarin voorbeelden van energietransitie in de tuinbouw: ‘Minder gas? Kijk naar de kas! Maak uw eigen Greenhouse uit’. In die uitgave vertellen ondernemers wat ze doen aan bijvoorbeeld energie-opslag of -management.

Ramen met een lens erin

Eén van de onderwerpen is isolatie. Dat lijkt een thema dat niet past bij een kas: glas is immers moeilijk te isoleren.  Energieschermen in de kassen houden echter veel warmte binnen en worden zelfs al dubbel en driedubbel uitgevoerd.. Maar tegenwoordig zijn er veel meer slimme mogelijkheden.

Neem de nieuwe kas van Ter Laak Orchids in Wateringen. Het glas is voorzien van coatings die het zonlicht goed doorlaten. Tuinders zijn namelijk dol op licht, want meer licht betekent een hogere productie.

De echte slimmigheid zit ín het dubbelglas. Daarin zit namelijk een lens. Deze stuurt bundelt het zonlicht en stuurt het richting beweegbare collectoren. De energie van de zon wordt, in tegenstelling tot alle andere kassen, dus niet terug gekaatst de lucht in maar geoogst! Het water in die collectoren wordt daardoor opgewarmd tot zo’n 45°C. Ter Laak gebruikt dat water om ’s nachts de kas te verwarmen.



Pin It on Pinterest