Jaarplan 2024

Isoleren: Wat er niet uitgaat, hoeft er ook niet in

Warmte binnen, kou buiten

Grote kans dat uw woning is voorzien van dubbelglas. Nee? Wacht niet langer. Met dubbelglas bespaart een gemiddeld huishouden al snel enkele honderden euro’s per jaar. En voor de warmste ruimten in uw huis kunt u zelfs kiezen voor triple glas. Maar ramen zijn niet de enige plek in uw woning waar warmte naar buiten glipt. Denk bijvoorbeeld ook aan het dak, de gevel of de kruipruimte van uw woning. Op de website van Milieu Centraal vindt u tal van praktische tips, en bij veel van die tips ziet u hoeveel geld u ermee kunt besparen.

En wist u dat er bedrijven zijn die een warmtefoto van uw woning kunnen maken? Daarop is te zien waar warmte weglekt. Dat maakt het kiezen van uw eerste investering in isolatie een stuk makkelijker.

Dubbelglas met een extraatje

In Wateringen staat de kwekerij van Ter Laak Orchids van de broers Richard en Eduard. En als iemand weet hoe je energie kunt besparen door te isoleren, dan zijn het deze broers! Door slim om te gaan met onder meer glas, gevels en schermen bespaart Ter Laak Orchids in de nieuwe kas jaarlijks zo’n 40% energie.

Die nieuwe kas (de ‘Daglichtkas’) telt 50.000 vierkante meter. Het dak is uitgevoerd met ‘gewoon’ gehard dubbelglas. Dat glas is voorzien van coatings die het zonlicht goed doorlaten. Tuinders zijn namelijk dol op licht. In het dubbelglas zit een slimmigheidje: een lens. Die bundelt het zonlicht en stuurt het richting beweegbare collectoren. De energie van de zon wordt, in tegenstelling tot bij andere kassen, niet teruggekaatst de lucht in, maar geoogst. Het water in die collectoren wordt daardoor opgewarmd tot zo’n 45°C. Ter Laak gebruikt dat water om ’s nachts de kas te verwarmen. Richard ter Laak: “Het dubbelglas zorgt er dus niet alleen voor dat warmte binnen blijft, maar ook dat de lens schoon blijft. Zodat het zonlicht maximaal benut wordt.”

Isolatie maakt het verschil, ook in de tuinbouw: lees hoe belangrijk isolatie is voor de tuinbouw

Horizontale gordijnen

Ook een kas heeft gordijnen. Horizontale schermen om precies te zijn. Ter Laak Orchids heeft er twee. Met het verduisteringsscherm houdt het bedrijf warmte én 100% van het licht van de LED-lampen uit de kas tegen, zodat er buiten niets van te zien is. Het andere scherm is een stralings- en energiescherm. De naam zegt het al: dat houdt het teveel aan zonlicht in de zomer tegen en bespaart energie. Net als een isolerend gordijn houdt het warmte tegen. Veel andere orchideeëntelers hebben twee energieschermen. Bij Ter Laak Orchids is dat niet nodig:
het dubbelglas houdt al voldoende tegen.

De buitenkant wil ook wat

Ter Laak Orchids isoleert de kas op drie terreinen. Naast dubbelglas en schermen zijn ook de gevels van de kas belangrijk. Vaak zijn gevels van kassen gewoon van glas. Daarvoor hangt dan een verticaal rolscherm, of er is plastic aan vastgeplakt. Maar dat kan nog beter, dachten de broers Ter Laak. De glazen gevels zijn vervangen door ‘sandwichpanelen’: kunststof platen met daartussen purschuim. Dat isoleert fantastisch en ziet er aan de buitenkant ook mooi uit. “We zitten op een zichtlocatie, dus willen we dat ons bedrijf er goed uitziet.”

Een kijkje bij Ter Laak OrchidsPin It on Pinterest