Jaarplan 2024

Meten = weten: Lang leve sensoren en computers

Slimme thermostaten

In steeds meer huizen is er een te vinden: een slimme thermostaat. Een apparaatje dat u helpt energie te besparen en toch comfortabel te leven. Zo zijn er zelflerende thermostaten die uw leefpatroon bijhouden. Die zetten dus precies op tijd de cv aan, zodat u in een warm huis wakker wordt. En thermostaten die op afstand te bedienen zijn, bijvoorbeeld met een smartphone.

Een slimme thermostaat heeft u al voor een paar honderd euro. Maar hoe slimmer, hoe duurder. Daar tegenover staan de besparingen. Zo zijn er thermostaten die bepaalde kamers niet (altijd) verwarmen, omdat u daar toch niet komt op donderdagochtend of in het weekeinde.
Volgens sommige fabrikanten bespaart u met een slimme thermostaat 20% op de energiekosten. Of u dat percentage behaalt is moeilijk te zeggen. Maar zeker is wel: met een beetje techniek in huis bespaart u kosten.

Het hart van LG Flowers

Joyce Lansbergen en haar broer Mike zijn directeuren van LG Flowers in Pijnacker, een bedrijf met in totaal 10 hectare gerbera’s. Voor die bloemen is een goed klimaat belangrijk: als het te warm of juist te koud is, dan groeien de planten en bloemen niet goed. De hamvraag voor LG Flowers – en andere kwekers – is: hoe kan dat teeltklimaat bereikt worden met zo laag mogelijke energiekosten en impact op het milieu?

Joyce Lansbergen: “Binnen en buiten onze kassen hangen veel sensoren. Die meten bijvoorbeeld de temperatuur in de kas, de luchtvochtigheid, de stand van de ramen, de wind of de zoninstraling. Al die gegevens worden verzameld in zogenoemde meetboxen, die sturen de data weer door naar een grote klimaatcomputer. Dat is het hart van ons bedrijf. De teeltmanager – dat is mijn vader – en een junior-teeltmedewerker zijn daar bijna fulltime mee bezig.”

Stroom produceren

LG Flowers gebruikt niet alleen veel energie – het produceert zelf ook stroom. Dat werkt zo: LG Flowers heeft zogenoemde WarmteKracht- installaties. Die gebruiken gas om stroom, warmte en CO2 te maken. De warmte en CO2 worden gebruikt in de kas voor de planten. De stroom die de gerberakwekerij zelf niet nodig heeft, wordt verkocht op de elektriciteitsmarkt.

Daarmee zorgen bedrijven als LG Flowers ervoor dat de stroomvoorziening in Nederland en daarbuiten op peil blijft. Als het bijvoorbeeld nauwelijks waait en windmolens dus weinig stroom produceren, kunnen kwekers zich melden en verkopen zij de stroom aan het net. Een fijne (bij)verdienste voor veel kwekers. Maar, zo vertelt Joyce Lansbergen, voor LG Flowers staan de bloemen op de eerste plaats. “Wij kijken als eerste naar het ideale klimaat voor onze gerbera’s.”

De footprint van een gerbera

De klimaatcomputer van LG Flowers bepaalt op basis van meetgegevens of bijvoorbeeld de WarmteKracht-installaties harder moeten werken. Daarmee heeft het teeltklimaat dus invloed op het energiemanagement van het bedrijf. Maar niet alleen dat. De klimaatcomputer en een zogenoemd ‘groeimodel’ berekenen wanneer de meeste gerbera’s klaar zijn om te oogsten, en dus wanneer meer oogstpersoneel nodig is.
Bovendien berekent de computer de footprint van iedere gerbera.

“We zijn al heel ver met het optimaliseren van de footprint, maar willen nóg verder gaan. Zo hebben we plannen voor grote hoeveelheden zonnepanelen. Dat kost serieus geld. Het gebruik van zonnepanelen is duurder dan gas. Maar goed omgaan met de omgeving en de maatschappij is voor ons een belangrijke bestaansgrond.”

Joyce Lansbergen bij Kom in de K(l)as



Pin It on Pinterest