Jaarevent 2023

De Greenport was eind november aanwezig bij de negende ‘European Innovation Summit’ in Brussel, samen met de provincie Zuid-Holland en de Economic Board Zuid-Holland (EBZ). Tijdens dit internationale evenement stond innovatie centraal, en voor onze regio de Greenport, Life Sciences en regionale samenwerking in Field labs. Doel was het vinden van crossovers en mogelijke samenwerking. Recent is de werkgroep EU-Greenport gestart om de samenwerking met de EU vanuit de verschillende Greenport partners een efficiëntieslag te geven.

De negende ‘European Innovation Summit’ bestond uit een grote serie bijeenkomsten en ontmoetingen. Zo waren er keynote speakers en een competitie voor Europese startups.

De bijeenkomst die de Greenport, samen met EBZ en PZH, organiseerde stond in het teken van Feeding and Greening the Megacities. Sprekers waren Martin van Gogh (Hoogendoorn Growth Management, Economic Board Zuid-Holland), Fabio Boscaleri (Tuscany Region), Gilles Saindon (Canadees onder-minister van Landbouw en Voeding) en Jolanda Heistek (Greenport).

Saindon vertelde over de Canadese inspanningen voor het voeden van mega-steden. “Canada werkt graag mee aan de hedendaagse discussie over Feeding and Greening the Mega-cities. Niet alleen omdat we zelf mega-steden krijgen, maar ook omdat het voeden van mega-steden niet alleen gedaan kan worden door lokale productie, maar ook door wereldwijde handel.”

De bijeenkomst werd bezocht door verschillende Europarlementariërs, waaronder Lambert van Nistelrooij (Nederland), Sean Kelly (Ierland) en Marijana Petir (Kroatie). Zij hoorden van de verschillende sprekers op welke manier de tuinbouw kan bijdragen aan Europese doelstellingen op het gebied van onder meer voeding en klimaat. De oproep aan de parlementariërs was te werken aan meer europese en internationale samenwerking, zodat Nederlandse kennis effectief kan worden ingezet. Gedeputeerde Jeanette Baljeu Provincie Zuid-Holland), aanwezig bij het gehele bezoek, zal dit belang van de Greenport in Brussel nog verder onder de aandacht brengen.

Lees het verslag op de website van de provincie Zuid-Holland deelname aan de ‘European Innovation Summit’.

Speech

Host van de bijeenkomst was de Kroatische Europarlementariër Marijana Petir. Zij verving parlementariër Annie Schreijer-Pierik. Lees hier de speech die Petir uitsprak in afstemming met Schreijer-Pierik.Pin It on Pinterest