Jaarevent 2023

Voedselproductie, voedselinnovatie, open deuren en genieten   Agri foodweek 2016

van voedsel ‘Good Food Better World’

 

12 tot 25 OKTOBER 2016 DUTCH AGRI FOOD WEEK

 

Van 12 tot 25 oktober 2016 vindt voor de tweede keer Dutch Agri Food Week plaats. Een open podium waar voedsel, voedselproductie en voedselinnovatie centraal staan met als motto ‘Good Food Better World’. Om innovatie te bevorderen, kennis te delen en vooral ook te genieten van lekker en gezond voedsel.

 

Dutch Agri Food Week is een jaarlijks terugkerend event dat in oktober rondom Wereldvoedseldag plaatsvindt. Tijdens Dutch Agri Food Week laten boeren, ondernemers uit toeleverende – en verwerkende industrie, retail, overheid en wetenschappers door heel Nederland zien hoe zij werken aan lekker, veilig en gezond voedsel en wat er in de totale keten van grond tot mond nodig is om dat voor elkaar te krijgen. Door letterlijk hun deuren open te zetten en helder te zijn wil de sector het contact met de samenleving versterken. Dutch Agri Food Week is bedoeld voor iedereen met belangstelling voor voedsel en voedselinnovaties, voor zowel de professional als de consument.

 

Rode draad Dutch Agri Food Week 2016 ‘voedsel en gezondheid’

Het motto van Dutch Agri Food week is ‘Good Food Better World’. Alle innovaties hebben als doel lekker, gezond en veilig voedsel op een goede manier geproduceerd, met respect voor milieu en dierenwelzijn, zuinig met grondstoffen, intelligent door gebruik van technologie en helder over de manier van productie. Hiermee werken we aan een veerkrachtige wereld, met gezonde mensen, waarbij er voldoende voedsel is voor iedereen.

In 2016 zal binnen het motto ‘Good Food Better World’, voedsel en gezondheid een rode draad vormen door het hele programma. Via congressen, events, innovation tours voor bedrijven, workshops en festivals zullen de gangbare praktijk en innovaties op het gebied van gezond voedsel worden getoond en besproken: een gezonde productie van voedsel en eten geproduceerd met minder zout en minder vet; het toevoegen van vitamines en mineralen om gezond ouder worden en alternatieven als groentefriet en vezelburgers en ‘voeding op maat’ voor iedereen individueel. Van wetenschappelijk onderzoek en verwerking, ondernemerschap en eindproduct tot onderwijs voor kinderen. In oktober te zien en mee te maken tijdens Dutch Agri Food Week.

 

Highlights Dutch Agri Food Week 2015

In 2015 heeft de Dutch Agri Food Week voor de eerste keer plaatsgevonden. Veertig evenementen trokken zeventienduizend bezoekers van twintig nationaliteiten. Enkele highlights van vorig jaar:

  • Food Valley Expo: de internationale beurs voor ondernemers uit het buitenland met ca. 1000 deelnemers uit 20 landen.
  • De Keukenbazen uit Cuijk waren de trotse winnaars van de Kookwedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8. Door hun kookkunsten mag de burgemeester van Cuijk zich een jaar lang “de smaakburgemeester van Nederland” noemen.
  • Het Westland-Oostland congres voor de tuinbouwsector, en workshops over “vertical farming”, Hightech & Agri Accelerator Seminar, en TED-x lunches in Venlo.
  • Diverse gastsprekers uit binnen – en buitenland onder wie onder wie Michiel Bakker, directeur Global Food Google. Google vindt gezonde voeding voor zijn 50.000 medewerkers erg belangrijk en werkt aan voedselinnovatie. Daarvoor zoekt Google samenwerking met Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen als Wageningen University & Researchcentre.

 

Groeiend podium

Dutch Agri Food Week is een initiatief van de Topsector Agri & Food met Food Valley NL en agrifood en tuinbouw regio’s AgriFood Capital, Greenport Westland – Oostland en Brightlands Greenport Venlo. Dutch Agri Food Week wordt in 2016 voor de tweede keer georganiseerd, het bestaat door samenwerking en heeft de ambitie uit te groeien tot hèt nationale podium voor de agrifood sector.

 

Over de sector

De Nederlandse agrifood sector is één van de economische sectoren die door de Nederlandse regering is aangemerkt als topsector. In de sector werken overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen samen aan innovatie en voedselvernieuwing.

Nederland is het meest innovatieve agrifood land ter wereld. Internationaal onderzoek noemt Nederland het beste voedselland ter wereld, met het meest gevarieerde, gezonde, betaalbare en voedselrijke voedsel. (Oxfam Novib, 2014).

Wereldwijd is er grote belangstelling voor de Nederlandse kennis en technologie op het gebied van duurzame, gezonde en veilige voedselproductie.

 

De agrifood– en tuinbouw sector wordt gevormd door 157.000 bedrijven en 737.000 mensen die hierin werken. De sector heeft een toegevoegde waarde van

€ 53 miljard, en is met een aandeel van 10% in het nationaal inkomen en werkgelegenheid de grootste maaksector van Nederland. Met een exportwaarde van € 74 miljard is het de tweede exporteur van voedsel, kennis en technologie in de wereld na de VS.

 

Meer informatie:

Greenport West-Holland – partner Dutch Agri Food Week 2016

Website Dutch Agri Food WeekPin It on Pinterest