Jaarevent 2023

Afgelopen weken draaide de wereld door. In de provincies wordt druk geformeerd, Nederland maakte bekend wie ons land vertegenwoordigt bij het Europees Songfestival en de lente liet even op zich wachten. Maar een klein clubje mensen – onder aanvoering van programmaregisseur Nico van Hemert – had even wat anders aan het hoofd: de indiening van de Katapult-aanvraag Leven Lang Ontwikkelen door Greenport Horti Campus. Uiterlijk 17 april moest een omvangrijk project met veel documenten worden ingediend bij de RVO. Dat is gelukt. En nu volgen spannende maanden: wordt onze aanvraag inderdaad goedgekeurd voor een bijdrage uit het Nationaal Groeifonds?

Dat ‘clubje mensen’ was een team, bestaand uit medewerkers van Greenport West-Holland / Greenport Horti Campus, Lentiz, Inholland en nóg een heel grote groep betrokken organisaties en bedrijven. Een aanvraag voor een Groeifonds-bijdrage doe je namelijk niet alleen; die doe je samen met je netwerk.

Dat netwerk binnen de Greenport is sterk, daarin investeren we al jaren, en werd de afgelopen maanden alleen maar sterker. Dat is dus de eerste oogst van de aanvraag: we weten elkaar nóg beter te vinden. Want samen maakten we een gedegen en gedragen plan over de toekomst van Leven Lang Ontwikkelen in de regio, en dan met name op het gebied van digitalisering en energieneutraal. Zodat de ondernemers van morgen, samenwerken met goed gekwalificeerde medewerkers, die zich blijven ontwikkelen. Dat plan is dus de kern van de gezamenlijke aanvraag bij Katapult, de organisatie die binnenkort bepaalt of onze aanvraag inderdaad wordt goedgekeurd.

Veel organisaties en bedrijven maakten recent bekend dat ze de aanvraag steunen, zoals de grootste brancheorganisaties in het tuinbouwcluster: AVAG, Glastuinbouw Nederland, GroentenFruit Huis en Royal FloraHolland. Supergoed nieuws! Hun steun laat zien dat we een cluster zijn waarin we samenwerken aan de toekomst. Ik dank ze dus zeer hartelijk voor hun steun. Achter deze organisaties zitten bedrijven, ondernemers die investeren in hun toekomst en in die van hun medewerkers. Met die ondernemers en medewerkers gaan we graag aan de slag om ons verder te ontwikkelen, zodat we de uitdagingen van de toekomst op gebied van energietransitie en digitalisering samen kunnen oplossen.

En nu is het wachten. Tenminste, niet dat de mensen achter Greenport Horti Campus en de deelnemende projecten stil zitten: verre van. Want het ijzer is warm, dus wordt nu gesmeed aan verdere samenwerkingen op het gebied van talentontwikkeling  en innovatie langs de as: Werken, Leren en Innoveren. Daaraan werkten we al samen in bijvoorbeeld het Human Capital Akkoord en het Innovatiepact. Maar het is dus wel wachten op het oordeel van Katapult. Fingers crossed. Ook onze collega Greenports in Aalsmeer en Noord-Holland Noord zijn in afwachting, samen versterken we de samenwerking van het beroepsonderwijs en het MKB voor het glastuinbouwcluster in Zuid-Holland en Noord-Holland.

Vanaf deze plaats bedank ik iedereen die de laatste maanden zo hard heeft gewerkt. Jullie hebben laten zien dat dit cluster het sterkste is ter wereld: niet door toevallige omstandigheden, maar doordat ons cluster uitblinkt in daadkracht en samenwerking.

 

Jolanda Heistek
Directeur Greenport West-HollandPin It on Pinterest