Jaarplan 2024

Wat je van ver haalt is lekker. Maar soms vind je een stuk dichterbij huis iets wat ook niet te versmaden is. Zo startte onlangs de Greenport Hub, een super initiatief van het Centre for Sustainability van LDE. En voor het geval die drie letters u niets zeggen: LDE staat voor de samenwerking van drie universiteiten in onze regio, dus Leiden-Delft-Erasmus. De kennis die bij die universiteiten te vinden is, kan van enorm grote waarde zijn voor de Greenport. Naast de tuinbouwexpertise van Wageningen UR. Provincie Zuid-Holland is een zeer kennisrijke regio met deze vier universiteiten.

Met de Greenport Hub slaan de drie universiteiten een brug met de tuinbouw. Die brug hoeft dus niet heel groot te zijn: de afstanden in onze regio zijn te overzien, en er waren al veel gelegenheden waar we elkaar tegenkwamen. Maar de echte verbinding, die was er nog niet. En met een meer dan geslaagde Kick-off (waarover u meer leest in deze Update) is de Greenport Hub dan van start gegaan: het loket voor wederzijdse kennisuitwisseling. Dit is de volgende stap in onze strategie Feeding & Greening Mega cities.

Je hoeft dus niet per se ver te reizen voor het lekkerste resultaat. Zo startte afgelopen maand in Rotterdam ook Equestrum met onder meer een internationale mbo-opleiding Paardensport, vanuit o.a. onze partners Lentiz en Midden Delfland. Die start vond plaats bij het internationale hippisch evenement CHIO in Rotterdam. (Voor wie er nooit geweest is: dé tip voor een uitje in 2018!).

Paarden dus. Die zijn er meer dan voldoende in onze eigen regio. Maar dat er zo veel overeenkomsten en verbanden zijn tussen de hippische sector en de Greenport, dat weten maar weinigen. Zo is de hippische sector van belang voor de Nederlandse economie (het is zelfs na voetbal de professionele sport met de meeste economische waarde: 1,5-2 miljard omzet). Ook innovaties op het gebied van sensortechnologie, klimaatbeheersing etc. zijn gedeelde kennisvelden. En niet te vergeten: beide sectoren draaien voor een groot deel om gezonde voeding.

Daarom was er tijdens CHIO niet alleen aandacht voor Equestrum, maar ook van de Food & Agri Community van de Rabobank. Nogmaals: de beste verbindingen liggen vaak dichterbij dan je denkt.

En met dit soort voorbeelden kan ik nog een hele tijd doorgaan. We zouden daarom – allemaal – nóg kiener moeten zijn op mogelijke partners in onze directe omgeving. Waar we niet mee op school hebben gezeten, niet naast wonen of wekelijks tegenkomen in ons eigen netwerk. Vaak gaat het om partijen aan wie je niet 1-2-3 denkt, maar zonder al te veel moeite blijk je elkaar verder te kunnen helpen, bijvoorbeeld door kennis(sen) delen, wederzijds begrip en concrete samenwerking. Niet meer denken in sectoren, maar in maatschappelijke oplossingen. Denk aan integrale thema’s als grote steden, schoon water en ruimtebenutting; stuk voor stuk thema’s met een internationale invalshoek, maar met een regionale invulling.

En dat vind ik het hoogste doel van de Greenport: de regionale economie versterken samen met partners die er ook een belang bij hebben. Met een knipoog naar Van Kooten en De Bie: “Samen voor ons samen”.Ik wens u allen een gezonde en gelukkige zomervakantie, veraf en dichtbij!

Jolanda Heistek
Programmamanager Greenport



Pin It on Pinterest