Jaarplan 2024

Mensen maken het verschil. Dat geldt voor uw bedrijf of organisatie, en dus ook voor de Greenport. We zijn een ​breed netwerk van positieve en kundige mensen met een gemeenschappelijk doel: Duurzame Greenport 3.0. Flexibiliteit is daarvoor een absolute voorwaarde. En flexibiliteit zal in de toekomst steeds meer nodig zijn. In plaats van star vast te houden aan oude principes moet ook de Greenport meebewegen met veranderingen in de economie en de maatschappij.

Een grote verandering die aanstaande is, is de nieuwe samenstelling van de gemeenteraden. Over een half jaar zijn er immers lokale verkiezingen. Dan kan het politieke landschap in één klap enorm veranderen. Dat is van grote invloed op de Greenport. Gemeenten zijn immers voor een belangrijk deel de ​basis​​ van de Greenport.

Wat de samenstelling van de raden ook wordt, ik ga ervan uit dat ze ook dan worden gevuld met gedreven politici ​die het beste voor hebben met burgers én ondernemers, en die de sector een warm hart toedragen. Sinds de start van de Greenport – in november 2014 – zie ik enthousiaste bestuurders de kar trekken en duwen. Dat doen ze echter niet alleen: veel ondernemers trekken en duwen net zo hard mee.

De nieuwe samenstelling van de gemeenteraden kan betekenen dat ook het bestuur ​en de Greenboard ​van de Greenport over een half jaar verandert. Zo hebben we nu al afscheid moeten nemen van José van Egmond. Zij wordt burgemeester in de gemeente Reimerswaal. José, veel geluk in Zeeland. De tuinbouwondernemers in Reimerswaal krijgen er een enthousiaste en gedreven bestuurder bij. En wij een goede en verbindende buur!

Ook een andere gezichtsbepalende bestuurder vond recent een nieuwe functie. Burgemeester Sjaak van der Tak van Westland wordt per 1 oktober voorzitter van Glastuinbouw Nederland. Hij wordt daarmee ook nog eens buurman van de Greenport in Zoetermeer! We blijven elkaar dus – gelukkig – tegenkomen en we blijven samenwerken aan het versterken van de sector: niet alleen op het regionale vlak, maar ​​in een gezamenlijke landelijke agenda. Dus van de Glazen Stad naar Landelijke Tuinbouw Lobby. Sjaak, Welkom in Zoetermeer. LTO krijgt er een krachtige bestuurder bij en jouw stem zal nu nog breder worden ​gehoord​.

Er zijn nog meer bestuurders met een warm hart voor de ​tuinbouw​ ​dan alleen José en Sjaak. Een deel daarvan heeft zitting in het bestuur ​en de Greenboard ​van de Greenport, een ander deel is in andere organisaties actief. Samen met hen wil ik ook in de toekomst verder invulling aan onder meer het EnergieAkkoord, het Innovatiepact, de Agrologistieke Positioneringsagenda, de Water Innovatieagenda, het Biobased-programma, de Roadmap Next Economy Greenport en alle andere projecten waar we met ondernemers,
wethouders​, gedeputeerden​ en onderwijs-/kennisinstellingen de kar trekken en duwen. Voor iedereen is er genoeg te doen. We ​komen dus handjes te kort.

Bent u een bestuurder die ook werkt aan het versterken van de Greenport, en wilt u uw verhaal kwijt aan onze achterban via deze nieuwsbrief of onze website? Schroom niet contact op te nemen. Want samen brengen we elkaar verder.

Jolanda Heistek
Programmamanager GreenportPin It on Pinterest