Kennis en Innovatie

Stagestimulator

De tuinbouw heeft innovatieve vakmensen nodig die nu en in de toekomst willen werken in een sector die voorop loopt in oplossingen als het gaat om voedsel, energie en water. Inspirerende stages moeten het imago van de sector onder jongeren verbeteren en de tuinbouw aantrekkelijk maken als werkgever. Het meldpunt stages, ontwikkeld onder de vlag van de Greenport Horti Campus, moet hier in de regio Westland, Oostland en Barendrecht, een impuls aan geven. Want een inspirerende stage is de beste kennismaking met de beroepspraktijk.

De Stagestimulator voert namens LTO Glaskracht Nederland en de Greenport de volgende activiteiten uit:

 • Greenport ‘Stageplaatsen’: het stagemeldpunt voor bedrijven in de Greenport
 • Greenport Collegetour: docenten informeren over de ontwikkelingen binnen de glastuinbouwsector
 • Greenport Collegetour op maat
 • Greenport ‘Junior Collegetour’ speciaal voor leerlingen.
 • Greenport ‘Gastlessen’: ondernemers geven gastcollege op opleidingen in de regio
 • Greenport ‘Opdrachten voor leerlingen’: uitdagende praktijkopdrachten.
 • ‘Een verrassende vergadertafel…’: een rondetafelgesprek tussen docenten en ondernemers

Meldpunt Stages

De tuinbouw heeft innovatieve vakmensen nodig die nu en in de toekomst willen werken in een sector die voorop loopt in oplossingen als het gaat om voedsel, energie en water. Inspirerende stages moeten het imago van de sector onder jongeren verbeteren en de tuinbouw aantrekkelijk maken als werkgever. Het meldpunt stages, ontwikkeld onder de vlag van de Greenport Horti Campus, moet hier een impuls aan geven. Want een inspirerende stage is de beste kennismaking met de beroepspraktijk.

Het Meldpunt Stages is geïntegreerd in het online platform Hortivalley, hier vindt u een overzicht van de nu beschikbare stageopdrachten, vacatures en veel meer interessante informatie. De Stagestimulator is een project van LTO Glaskracht Nederland en Greenport West-Holland en wordt gefinancierd door Colland Arbeidsmarktbeleid.

Bij het Meldpunt Stages kunnen glastuinbouw-, handels-, logistieke-, bedrijven en toeleveranciers de volgende zaken melden:

 • Verzoeken om dan wel ideeën rondom stages en afstudeeropdrachten. De Stagestimulator heeft een sterke relatie met het VMBO, MBO, HBO en universiteiten in de regio. Het kunnen stage-verzoeken zijn rondom teelt, handel, communicatie, merkstrategie, social media, logistiek, ICT, finance, HRM etc. Kortom, het brede spectrum van onderwerpen.
 • Klachten rondom lopende dan wel geplande stages en afstudeeropdrachten. Ook hier komt dit netwerk goed van pas om snel de juiste personen aan elkaar te koppelen en problemen op te lossen.
 • Suggesties voor een betere aanpak van stages en afstudeeropdrachten.
 • Vragen over stages en afstudeeropdrachten. Door het brede netwerk is het mogelijk om snel de juiste personen aan elkaar te koppelen voor stages, afstudeeropdrachten en andere onderwijs gerelateerde samenwerkingen. Ook als de 1ste match niet geslaagd is.
Alle verzoeken, klachten en suggesties zijn van harte welkom. U kunt ze kwijt via stagestimulator@greenportwestholland.nl. Martijn van Velzen is de projectleider stages binnen de Greenport en ook te bereiken via 06 52 42 75 89.

Greenport Collegetour

De Greenport Collegetour is een initiatief van de Greenport Horti Campus, locatie Westland, en SOB Westland (Samenwerking Onderwijs Bedrijfsleven). De Greenport Collegetour informeert docenten over de ontwikkelingen binnen de glastuinbouwsector. Het doel van de Collegetour is om het ondernemen in het onderwijs te stimuleren door het onderwijs en bedrijfsleven dichter bij elkaar te brengen. Imagoverbetering van de sector speelt daarbij ook een belangrijke rol in dit proces. Jongeren tussen 4 en 23 jaar moeten bewuster kiezen voor deze toonaangevende sector of het nu om een opleiding of carrière gaat. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor u als docent. Bewustwording in het feit dat de glastuinbouw meer is dan alleen het werken in de teelt, het krijgen van vieze vingers en geen doorgroeimogelijkheden is hierin erg belangrijk. De Glastuinbouw biedt veel meer!

In de rechterbalk vindt u verslagen van recente edities van de Collegetour.

Een Verrassende Vergadertafel

Bij ‘Een Verrassende Vergadertafel’ wordt intern overleg van een opleiding georganiseerd op een praktijkbedrijf. De ultieme vorm van kruisbestuiving: tijdens gesprek tussen docenten en ondernemers ontstaat een verrassende blik.

‘’Een verrassende vergadertafel’’ wordt mede mogelijk gemaakt door SOB Westland en de Greenport Horti campus en is onderdeel van de Greenport Collegetour Westland voor docenten.

 

Stagestimulator

Martijn van Velzen

Martijn van Velzen

Recente edities van de Collegetour

Stagestimulator werkt aan arbeid

De Stagestimulator heeft vorig jaar 75 stageplaatsen bij tuinbouwbedrijven vervuld. Een flinke stijging vergeleken met voorgaande jaren. Maar meer stageplaatsen zijn welkom, vertelt Martijn van Velzen. de Stagestimulator. Want door stages leren jongeren de sector...

Lees meer

Jade onderzoekt voor u de kansen in Azië

Jade zit momenteel in het laatste jaar van de opleiding Trade Management aan de Hogeschool Rotterdam. In haar opleiding richt zij zich op Azië. Om haar studie succesvol af te ronden is Jade per direct opzoek naar een (glastuinbouw) bedrijf met internationale ambities...

Lees meer

Chinese kennis beschikbaar voor de Nederlandse tuinbouw

De Chinese glastuinbouw groeit aanzienlijk. Maar er wordt nog steeds met veel bewondering en enthousiasme naar de innovaties en ontwikkelingen in de Nederlandse tuinbouw gekeken. Inholland heeft daarom een intensieve samenwerking met twee Chinese universiteiten. Elk...

Lees meer

Nieuwe kennis tot waarde brengen in verdienmodellen is in 2030 een tweede natuur voor ondernemersPin It on Pinterest