Jaarevent 2023

Op 20 april was op het gemeentehuis van Midden-Delfland de officiële start van Equestrum, het Internationaal Hippisch Kennis- en innovatiecentrum Metropool Rotterdam-Den Haag. Dit nieuwe internationale kennis- en innovatiecentrum zal een belangrijke bijdrage leveren aan de professionalisering en innovatie van de paardensportwereld.

Prof. Dr. Ir. Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, legde op zijn authentieke wijze uit waarom het in het licht van de Roadmap Next Economy belangrijk is, dat ook de paardensport ‘kantelt’ en meegaat met transitie en duurzaamheid.

Gedurende een paneldiscussie met Adri Bom-Lemstra (gedeputeerde Provincie Zuid-Holland), Govert van Oord (wethouder Gemeente Midden-Delfland), Gert-Jan Lammens (directeur bestuurder Rotterdam Sportsupport) en Jan de Mooij (Algemeen Bestuurslid Equestrum) werd onder leiding van dagvoorzitter en voorzitter van de Raad van Bestuur van Lentiz onderwijsgroep, Gert Kant, gediscussieerd over de doorontwikkeling van de hippische sector, hoe de verschillende sectoren zoals agri, food en de  healthsector in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag elkaar kunnen versterken en de start van de nieuwe Lentiz mbo-opleiding Paardensport in Maasland.

“Een prachtige start van een mooi initiatief,” aldus Frans Lavooij, voorzitter van Equestrum. “Nederland Paardenland biedt internationaal enorme mogelijkheden. Dat is vanmiddag nog eens duidelijk geworden! Nu gaat het kenniscentrum echt aan de slag om kennis te delen en innovatie aan te jagen op gebied van (internationaal) ondernemerschap, hospitality, en nieuwe economische activiteiten om Nederland toonaangevend te maken en te houden in de wereldwijde paardensport.”

Adri Bom-Lemstra is zich sinds korte tijd goed bewust van hoe groot het economisch belang is van de hippische sport: “Waarom weet niet iedereen dit? Het bedrijfsleven heeft het door, maar de overheid kan nog meer ondersteunen om deze kennis en de economie verder te brengen. De overheid kan helpen verbinden  o.a. door field labs, campussen te creëren en te stimuleren. Dat zijn de plekken waar verbindingen plaatsvinden en waar de innovatie vandaan komt. Ik vind het leuk om dat voor een grote sport in dit gebied te mogen begeleiden.”

“Midden-Delfland biedt ruimte aan kwaliteit. De combinatie met paardensport op hoog niveau is daarom een ijzersterke,” zegt Govert van Oord, wethouder Midden-Delfland. “De nieuwe hippische opleiding brengt dynamiek en kansen voor onze ondernemers. Dat kwaliteitsdenken, dat zie je ook terug in ons open en groene landschap middenin de metropool, in onze streekproducten voor de stad en in de duurzame innovatie van onze melkveehouderij. Zo houden we Midden-Delfland samen mooi, levendig en sterk.”

Over Equestrum

Equestrum is het Internationaal Hippisch Kennis- en Innovatiecentrum Metropool Rotterdam – Den Haag en heeft als doel professionalisering en innovatie binnen de paardensportwereld te realiseren. Binnen het kennis- en innovatiecentrum werken onderwijs, overheid en ondernemers nauw samen. Equestrum start in augustus 2017 i.s.m. Lentiz onderwijsgroep met de eerste internationale mbo-opleiding Paardensport en gaat daarnaast o.a. in nauwe samenwerking met KNHS, FNRS en KWPN clinics en inspiratiebijeenkomsten organiseren om kennis te delen en innovatie aan te jagen.Pin It on Pinterest