Jaarplan 2024

In de zomer ga ik graag met de caravan op pad. Lekker de hele dag buiten, genieten van het weer. Een boekje lezen onder de luifel, de omgeving verkennen. U kent het wel. Misschien hebben we zelfs ooit een camping gedeeld.

Een camping is een mini-maatschappij. Een kleurrijk, toevallig gezelschap. Op het ene plaatsje staat een overjarige tent, even verderop de duurste caravan die ik ooit heb gezien. Sommige voortenten zijn karig en functioneel, andere zijn gezellig. En dan zijn er nog voortenten waaraan een vlag wappert.

Grappig genoeg zijn er maar twee vlaggen die je tegenkomt, waar je ook kampeert in Europa: een Westlandse en een Friese. Dat zijn blijkbaar trotse inwoners. ‘Hier kom ik vandaan, en dat wil ik laten weten!’ zeggen ze met die vlag.

Jammer genoeg ben ik nog nooit een vlag van een andere provincie of gemeente tegengekomen. Blijkbaar zijn inwoners van bijvoorbeeld Zuid-Holland, Noord-Holland en Groningen net iets minder trots op hun woongebied. En dat is jammer. Ik ben namelijk supertrots dat ik in Zuid-Holland woon. Een provincie met gezellige, actieve mensen, met hun hart op de tong, een enorme bedrijvigheid, natuur, steden, zee, tradities. En natuurlijk met het grootste glastuinbouwcluster van het land. Een productie-, handel- en techniek cluster dat bovendien wereldwijd toonaangevend is, en alles in zich heeft om een grote bijdrage te leveren aan de mondiale uitdagingen van vandaag en morgen. Of het nu de productie is van gezonde verse voeding, het vergroenen van onze leefomgeving of het stabiliseren van onze warmte- en elektravoorziening.

Bovendien is de provincie een zeer belangrijke bestuurslaag. Zeker ook voor onze Greenport-economie: veel grote beslissingen, onder meer op gebied van infrastructuur en ruimte, worden genomen door het provinciebestuur. ‘Achter de schermen’ is de provincie ook zeer actief op het gebied van de glastuinbouw. Niet voor niets is gedeputeerde Meindert Stolk voorzitter van de Greenport West-Holland, en zijn de andere gedeputeerden van groot belang voor de verslogistiek, de Human Capital Agenda, de energie- en watervoorziening, de ruimte om te ondernemen etc. In feite is het hele college van Gedeputeerde Staten verbonden aan de opgaven van de Greenport. Verder zijn er veel beleidsmedewerkers dag in, dag uit actief om de randvoorwaarden voor een gezond glastuinbouwcluster mogelijk te maken en te houden.

Nu vraag ik u niet om volgend jaar een Zuid-Hollandse vlag aan uw voortent te hangen – maar dat mag wel, uiteraard. Ik vraag u wél te stemmen tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten, op 15 maart. Die dag bepalen we namelijk samen hoe de provincie de komende jaren bestuurd wordt. En dus op welke manier vanuit de provincie meegewerkt gaat worden aan het versterken en behouden van ons duurzame Greenport-cluster. Bovendien stemmen we zo indirect op de samenstelling van de Eerste Kamer.

Dus inwoner van Zuid-Holland, pak op 15 maart het rode potlood en stem! (En natuurlijk: ook inwoners van andere provincies: stem! Want we verdienen allemaal een goed provinciebestuur, met een warm hart voor ons groene cluster.)

Jolanda Heistek
Directeur Greenport West-HollandPin It on Pinterest