Jaarplan 2024

The New Farm uit Den Haag is de nieuwste partner van de Greenport. Het ‘centrum voor verticale stadslandbouw’ zoekt op het gebied van binnenstedelijke voedselproductie en voedselbewustzijn verbindingen en samenwerkingen met andere bedrijven en organisaties binnen de Greenport. Directeur Eveline Braam van The New Farm: “Stedelijke voedselproductie is een aanvulling op de huidige invulling van de Greenport.”

De naam van het industriegebied in het zuiden van Den Haag is toepasselijk: Groente- en Fruitmarkt. Tot een jaartje geleden was die naam echter alleen historisch correct. Op het bedrijventerrein zitten namelijk vooral autogarages en transportbedrijven.

Maar een jaar geleden vestigde de eerste huurder zich in het pand van The New Farm. Het van oorsprong Zwitserse bedrijf Urban Farmers nam de bovenste (zesde) etage en het dak van het voormalig kantoorpand aan de Televisiestraat in gebruik. Op het dak staat sindsdien een kas van 1200 m2, waar onder meer tomaten, paprika’s, courgettes, aubergines, sla, babyleafs en microgreens worden geteeld. Op de etage daaronder staan kweekbakken voor Tilapia. Door het aquaponicssysteem wordt het water van de vissen gezuiverd, nutriënten van de visuitwerpselen opgevangen en doorgepompd naar de kas en gaat het overtollige water daarna weer naar de vissen.

Opvallend concept

Maar daarmee is The New Farm nog niet gereed. Stap voor stap wordt het een demonstratie- en innovatiecentrum voor stedelijke voedselproductie, vertelt directeur Eveline Braam. “Dit voormalige productiepand van Philips leent zich er uitstekend voor: de verdiepingen van 1200 m2 zijn 5 meter hoog en enorm stevig gebouwd.”

Er komt op de vierde en vijfde etage een 9 meter hoge demonstratiecel, waarvoor een gat in de vloer van de vijfde etage wordt gemaakt. Op de vijfde etage verwachten we meerdere high tech bedrijven actief op het gebied van vertical farming. Op de vierde etage is ruimte voor de kweek van onder meer oesterzwammen, algen en insecten.

De andere verdiepingen bieden ruimte voor onder meer De Kookfabriek, bedrijfsruimtes, een incubator voor startups en een multifunctionele bijeenkomstenruimte o.a. bestemd voor onderwijs. Op de begane grond kunnen in de markt de producten die in het pand gekweekt worden en producten uit andere stadslandbouwprojecten verkocht worden. In de naastgelegen horecaruimte kunnen de producten ook geproefd worden. Een opvallend concept dat stap voor stap wordt ingevuld.

Geen concurrent

The New Farm is een initiatief van de gemeente Den Haag: dat wilde onderzoeken op welke manier stadslandbouw en voeding een rol kon spelen in leegstaande kantoorpanden. En om alle misverstanden uit de weg te helpen: The New Farm wordt geen concurrent van de huidige innovatieve glastuinbouwbedrijven, vertelt Braam. “In een Haags ‘flatgebouw’ kunnen nooit voldoende producten geteeld worden om de stad te voeden, en ook niet voor een concurrerende prijs. Maar dat is ook helemaal niet de bedoeling. “We hebben een andere doelstelling met The New Farm.”

Braam: “We willen een innovatie- en demonstratiecentrum zijn voor verticale stadslandbouw: innovatie, kennisdelen, educatie, het grote publiek bekend maken met nieuwe voedselbronnen, naast de demonstratie van mogelijkheden van verticale stadslandbouw. We richten ons voor een deel op de export, ook voor de tuinbouw. Er is veel buitenlandse interesse voor vertical farming. Met regelmaat komen hier buitenlandse delegaties: die laten we ons concept zien. Een concept waarbinnen vertical farming en rooftopfarming worden gecombineerd met andere vormen van voedselproductie. Zoals de kweek-oesterzwammen. Daarnaast zijn we geïnteresseerd in bedrijven die werken met insecten, algen en zeewier. In de markt en horeca kunnen bezoekers kennismaken met deze nieuwe voedselbronnen. Oesterzwambitterballen en meelwormkroketjes, die moet je proeven!”

Samenwerking

Voor al die functies is tuinbouwkennis onontbeerlijk, aldus Braam. “Binnen de verticale stadslandbouw worden veel innovaties uit de andere vormen van teelt toegepast of aangepast vanuit de bestaande of innovatieve kennis. Als je totaal- of deeloplossingen wilt verkopen – zoals die in The New Farm getoond kunnen worden – dan heb je de kennis nodig die binnen de Greenport aanwezig is. Daarom hebben we ons aangesloten bij de Greenport. Op die manier zoeken we de samenwerking. Bovendien doen we aan educatie: we laten mensen in de stad zien hoe bijvoorbeeld tomaten groeien. Zo ontvangen Urban Farmers nu al honderden bezoekers per week nationaal en internationaal voor een rondleiding. En zowel met Tomatoworld als met de Demokwekerij is al gesproken over samenwerking en een doorverwijsfunctie over en weer.”

Her en der in het pand van The New Farm zie je logo’s van grote tuinbouwtoeleveranciers: ze werken op de een of andere manier mee aan projecten binnen het pand. Horticoop plaatst binnenkort buiten tegen de kopgevel van The New Farm een zeecontainer met LED-teelt (de zogenoemde The Leafy Green Machine), die toegankelijk wordt vanuit het trappenhuis. Daarnaast huurt Horticoop binnenkort een aantal werkplekken, vertelt Braam.

Braam: “We willen nóg meer de samenwerking met de tuinbouw zoeken. Het oprichten van hèt platform voor verticale stadslandbouw is – naast het vullen van het pand – de volgende stap. Samen kunnen we concepten bedenken en verkopen voor stedelijke voedselproductie. Onze doelstelling is niet om de glastuinbouw te vervangen. Wij zijn een aanvulling. Overigens is het wel een belangrijke aanvulling gezien de ontwikkelingen wereldwijd op het gebied van vertical farming. Als we de krachten bundelen kan Nederland hier een grote bijdrage aan leveren.”

 



Pin It on Pinterest